Σχολή του Λούβρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°51′39″N 2°19′56″E / 48.8608°N 2.33222°E / 48.8608; 2.33222

Σχολή του Λούβρου
(École du Louvre)
Το λογότυπο της Σχολής του Λούβρου.
Η πρόσοψη της Σχολής του Λούβρου.
Πόλη Παρίσι
Χώρα Γαλλία
Είδος ιδρύματος Δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλών Τεχνών
Έτος ίδρυσης 1882
Κύκλοι Πρώτος Κύκλος [Premier Cycle]
(3 έτη)
Δεύτερος Κύκλος [Deuxième cycle]
(2 έτη)
Τρίτος Κύκλος [Troisième Cycle]
(3 έτη)
Πρύτανης Claire Barbillon
Ιστοσελίδα www.ecoledulouvre.fr

Η Σχολή του Λούβρου (γαλλικά: École du Louvre) είναι ίδρυμα ανωτάτης εκπαίδευσης που βρίσκεται στην Aile de Flore στο Ανάκτορο του Λούβρου (Louvre Palace) στο Παρίσι, Γαλλία. Είναι αφιερωμένο στη μελέτη της αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης, ανθρωπολογίας και επιγραφικής.

Η εισαγωγή βασίζεται σε μετά το γυμνάσιο (λύκειο) ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις, αν και οι υποψήφιοι δύνανται επίσης να υποβάλουν αίτηση μετά από δύο ή τρία έτη πανεπιστημιακών σπουδών στα μαθήματα της ιστορίας, κλασσικών, λογοτεχνίας, γεωγραφίας, φιλοσοφίας και τέχνης.[1] Η σχολή προσφέρει ένα προπτυχιακό πρόγραμμα, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα και ένα διδακτορικό πρόγραμμα, καθώς και μια τάξη προετοιμασίας για εξετάσεις εισόδου στη δημόσια διοίκηση.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σχολή του Λούβρου (École du Louvre) δημιουργήθηκε το 1882 με αποστολή να «εκμαιεύσει από τις συλλογές τις γνώσεις τις οποίες περιέχουν και να εκπαιδεύσει επιμελητές, ιεραπόστολους και ανασκαφείς». Αρχικά, η σχολή ήταν ειδικευμένη στην αρχαιολογία, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε συγγενεύοντες κλάδους, όπως ιστορία της τέχνης, ανθρωπολογία και αρχαίες γλώσσες.[1]

Η σχολή δημιουργήθηκε σε ένα πλαίσιο επέκτασης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, και ιδίως στη Γαλλία, το οποίο αντικατοπτρίστηκε με την παροχή διαλέξεων στο ευρύ κοινό εκτός από την παροχή εκπαίδευσης στους φοιτητές. Δημόσιες διαλέξεις και συνέδρια με στόχο την πληρωμή τελών από τους «ακροατές» και θερινά μαθήματα, συνεχίζουν την παράδοση στην οποία βασίστηκε η σχολή.

Άλλα υψηλού κύρους ιδρύματα δημιουργήθηκαν κατά την ίδια περίοδο στη Γαλλία, όπως το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Πολιτικών επιστημών), την Ανωτάτη Σχολή Εμπορίου (École des Hautes Études Commerciales), την Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (École nationale supérieure des Beaux-Arts) ή την École Boulle.

Το 1920, η σχολή δημιούργησε το μάθημα της Γενικής Ιστορίας Τέχνης (γνωστό ως HGA), το οποίο έγινε το θεμέλιο για τη διδακτέα ύλη. Αυτό το μάθημα θα εξελιχθεί στο τρέχον μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια.

Το 1927, το σχολείο ήταν πρωτοποριακό δημιουργώντας την έδρα της μουσειολογίας, την πρώτη του είδους της στον κόσμο.

Το 1998, μετά την ανάπτυξη του Grand Louvre, η σχολή μετακόμισε στη σημερινή της θέση στην Aile de Flore, τη πτέρυγα του μουσείου με θέα προς τον ποταμό.

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεγάλη Αίθουσα της Σχολής του Λούβρου (École du Louvre).

Από το 2006, η Σχολή του Λούβρου (École du Louvre) συμμορφώνεται με τη διεργασία της Μπολόνια[Σημ. 1] και προσφέρει πτυχίο μετά από τρία χρόνια (Πρώτος Κύκλος [Premier Cycle]), μεταπτυχιακό τίτλο μετά από δύο χρόνια (Δεύτερος Κύκλος [Deuxième cycle]) και πτυχίο έρευνας σε τρία χρόνια (Τρίτος Κύκλος [Troisième Cycle]). Παρέχει επίσης μαθήματα προετοιμασίας για ορισμένες εξετάσεις δημοσίων υπηρεσιών καθώς και συνέδρια για ένα ευρύτερο κοινό. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 700 εκπαιδευτικοί.

Πρώτος Κύκλος (Premier cycle)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν ένα βασικό μάθημα που ονομάζεται HGA (Γενική Ιστορία Τέχνης, η οποία μελετά διάφορες περιόδους και περιοχές). Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται σε αμφιθέατρο και τα μαθήματα σε διάφορα μουσεία παρέχοντας μια "πρακτική" εμπειρία με το υλικό.

Το πρώτο έτος είναι αφιερωμένο στην Αρχαιότητα, με έμφαση στην Προϊστορική, Κλασική και Ανατολική Αρχαιολογία.

Το δεύτερο έτος επικεντρώνεται στην Ιστορία της Τέχνης και της Αρχαιολογίας του μη-δυτικού κόσμου, καθώς και τη μελέτη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Το τελευταίο έτος επικεντρώνεται στην Ιστορία της Τέχνης στη σύγχρονη εποχή και στην Αφρικανική και την Ωκεάνια Τέχνη, συμπεριλαμβανομένης της Ανθρωπολογίας.

Εκτός από το βασικό μάθημα, κατά το πρώτο έτος οι φοιτητές επιλέγουν έναν τομέα εξειδίκευσης για να σπουδάσουν κατά τη διάρκεια του πτυχίου, γνωστού ως cours organiques ή spé. Επί του παρόντος υπάρχουν 31 εξειδικεύσεις (ή cours organiques) όπως ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, χαρακτική, έπιπλα, αρχιτεκτονική, βιομηχανικό σχεδιασμό, κινηματογράφο, μόδα, φωτογραφία οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε διάφορους τομείς σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ωκεανία ή Μέση και Άπω Ανατολή. Οι φοιτητές παρακολουθούν επίσης μαθήματα επιγραφικής, νομισματολογίας ή σύγχρονων γλωσσών.

Δεύτερος Κύκλος (Deuxième cycle)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσοψη της Ecole du Louvre επί της οδού Aile de Flore.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα συνίσταται από δύο έτη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, οι φοιτητές σπουδάζουν μουσειολογία και ερευνητικές μεθόδους. Κατά το τέλος του δεύτερου έτους, οι φοιτητές υποβάλλουν μια μεταπτυχιακή διατριβή η οποία τονίζει την έρευνα και την εργασιακή εμπειρία.

Τρίτος Κύκλος (Troisième cycle)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το ερευνητικό πρόγραμμα δεν είναι τυπικά ένα διδακτορικό πρόγραμμα, παρέχοντας αντ' αυτού ένα "πτυχίο προηγμένης έρευνας" ("diplôme de recherche approfondie"), οι φοιτητές αναλώνουν τρία ή/και περισσότερα έτη, διεξάγοντας εκτεταμένη ακαδημαϊκή έρευνα υπό την καθοδήγηση ενός επιτηρητού από την École du Louvre.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η École du Louvre έχει συμφωνίες ανταλλαγής με το Université de Montréal στο Κεμπέκ, το Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti στη Βενετία, Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Τον Οκτώβριο του 2014, ένα νέο Μεταπτυχειακό πρόγραμμα διπλού πτυχίου, ανακοινώθηκε μεταξύ της Ecole du Louvre και του Science Po.[3]

Βιβλιοθήκη και εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η École du Louvre κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας, η οποία διατίθεται σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές.

Η École du Louvre δημοσιεύει τακτικά, βιβλία, εγχειρίδια και ακαδημαϊκή έρευνα, συχνά σε συνδυασμό με κάποιον εξωτερικό εκδοτικό οίκο.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η διεργασία της Μπολόνια (αγγλικά: Bologna Process), είναι μια σειρά από υπουργικές συναντήσεις και συμφωνίες μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, για τη διασφάλιση της συγκρισιμότητας των προτύπων και της ποιότητας των τίτλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. BONJEAN, Dominique (21 Σεπτεμβρίου 2018). «The Bologna Process and the European Higher Education Area». Education and Training - European Commission (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ecole du Louvre : enseignement, recherche et publications en histoire de l'art». 15 Νοεμβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2008. 
  2. «Ministère de la culture et de la communication : Direction des musées de France, Administration centrale - Etablissements publics et statuts particuliers». 3 Οκτωβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2008. 
  3. «L’école du Louvre multiplie les doubles diplômes» (στα γαλλικά). Le Figaro Etudiant. http://etudiant.lefigaro.fr/orientation/actus-et-conseils/detail/article/l-ecole-du-louvre-multiplie-les-doubles-diplomes-3438/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-05. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]