Σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ηνωμένο Βασίλειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ηνωμένο Βασίλειο
Map indicating locations of Azerbaijan and United Kingdom

Αζερμπαϊτζάν

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι διπλωματικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ηνωμένο Βασίλειο θεσπίστηκαν στις 11 Μαρτίου 1992, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Δεκεμβρίου 1991. Η πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Αζερμπαϊτζάν άνοιξε το 1992. Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στο Λονδίνο άνοιξε το 1994. Σήμερα και οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το ΝΑΤΟ, κλπ [1] [2]..

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν το Αζερμπαϊτζάν ήταν μέρος της τσαρικής Ρωσίας. Κατά τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, οι βρετανικές εταιρίες επένδυσαν 60 εκατομμύρια μανάτ στις επιχειρήσεις πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική εταιρεία "Kosmos", σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία διοργάνωσε την παράδοση πετρελαίου του Μπακού στην Ευρώπη από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το 1904 το Μπακού κάλυπτε το 74% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε πετρέλαιο.

Η ιστορία των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν και της Βρετανίας χρονολογείται από τη βρετανική αποστολή, που στάλθηκε από τη Βαγδάτη στο Μπακού για την προστασία των πετρελαϊκών πεδίων του Αζερμπαϊτζάν από τον έλεγχο της Γερμανίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα βρετανικά στρατεύματα κυβερνήθηκαν από τον στρατηγό Lienel Dentelville, ο οποίος έφτασε στο Μπακού τον Αύγουστο του 1918. Τα στρατεύματά του παρέμειναν στο Μπακού μέχρι το 1920.

Διπλωματικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αζερμπαϊτζάν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από τις 11 Μαρτίου 1992. Η ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίστηκε από την Βρετανία στις 31 Δεκεμβρίου 1991.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Αλίγιεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Φεβρουαρίου 1994. Στις 19-24 Ιουλίου 1998, ο πρόεδρος Χεϊντάρ Αλίγιεφ πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και συναντήθηκε με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' και τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.[3]

Το 2016, ο Carole Crofts διορίστηκε πρέσβης στη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν[4].

Oικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Αζερμπαϊτζάν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη ρίζα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται η ενεργειακή βιομηχανία. Υπάρχουν περίπου 400 βρετανικές εταιρείες στο Αζερμπαϊτζάν. Η BP συμμετέχει ενεργά στον τομέα της εξερεύνησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε έργα όπως το Azeri-Chirag-Guneshli, Shah Deniz και Shah Deniz-2.

Στις 28 Νοεμβρίου 1995 ιδρύθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βρετανίας και του Αζερμπαϊτζάν. Το Επιμελητήριο εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν και της Βρετανίας[5].

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ιδρύθηκε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Βρετανίας και του Αζερμπαϊτζάν (BABC). Το Συμβούλιο προωθεί το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Βρετανίας[6].

Πολιτιστικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Φεβρουαρίου 1994 υπογράφηκε η Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Χεϊντάρ Αλίγιεφ και τον Πρωθυπουργό John Major. Η υπογραφή της συμφωνίας είχε θετικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα του British Council στο Αζερμπαϊτζάν.

Το 1997 ιδρύθηκε η Εταιρεία Αγγλο-Αζερμπαϊτζάν. Ο συμπρόεδρος της Εταιρείας στο Λονδίνο είναι ο Lord German. Η συμπρόεδρος της Εταιρείας στο Μπακού είναι η Nargiz Pashayeva.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «UK-Azerbaijan relations». 19 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. FS. «Embassy of The Republic of Azerbaijan to the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland». london.mfa.gov.az. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
  3. «Welcome to Heydar Aliyevs Heritage Research Center». lib.aliyev-heritage.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
  4. «Change of Her Majesty's Ambassador to Azerbaijan - GOV.UK». www.gov.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
  5. «Welcome to - BAZCCI». www.bazcci.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
  6. «Welcome to Heydar Aliyevs Heritage Research Center». lib.aliyev-heritage.org. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017. 
  7. «Welcome to The Anglo-Azerbaijani Society Website». www.anglo-azerbaijani-society.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2017.