Σφαγή στο Ντράκουλιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σφαγή στο Ντράκουλιτς ήταν η μαζική θανάτωση αθώων και άμαχου σερβικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που διαπράχθηκαν από την Ουστάσι τον Φεβρουάριο του 1942 κοντά στη Μπάνια Λούκα και στα χωριά Ντράκουλιτς, Σάργκοβατς, Μοτίκε και Ράκοβατς[1][2], στην σημερινή Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η περιοχή τότε ανήκε στο φασιστικό κράτος μαριονέτα με τη ονομασία Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας.

Μέλη της Φρουράς Πέβλεβιτς και του VIII τάγματος Ουστάσι σκότωσαν περίπου 2.300 Σέρβους, κυρίως γέρους, γυναίκες και 551 παιδιά[3], επειδή οι αρτιμελείς άνδρες ήταν ως επί το πλείστον σε αιχμαλωσία. Οι δράστες αυτής της σφαγής οδηγήθηκαν υπό τις εντολές του αντιστράτηγου των Οσυτάσι Ιωσήφ Μίσλοβ και την συνοδεία του ιερέα και μοναχού Μίροσλαβ Φιλίποβιτς, ενώ η επιχείρηση είχς προγραμματιστεί τον Βίκτορ Κούτιτς. Σφαγιάστηκαν, με σπάνιες εξαιρέσεις, όλοι οι Σέρβοι που έχουν βρει εκείνο το πρωί στα σπίτια τους.

Αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων της σφαγής
Τα θύματα της σφαγής των Ουστάσι στην περιοχή της Μπάνια Λούκα στις 7 Φεβρουαρίου 1942.[4]
Χωριό Θύματα
Ντράγκουλιτς 1.363
Σάργκοβατς 257
Μοτίκε 679
Ράκοβατς 16
Σύνολο 2.315



Υπό τον φόβο γενικής εξέγερσης ο Μίροσλαβ Φιλίποβιτς πέρασε στρατοδικείο. Εκεί καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, αλλά σύντομα απελευθερώθηκε και έγινε ο διοικητής του στρατοπέδου του Γιασένοβατς[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]