Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνθήκη της Δρέσδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Canaletto:Δρέσδη (1749-1751)

Η Συνθήκη της Δρέσδης υπογράφηκε από τις χώρες Αυστρία, Πρωσία και Σαξωνία στις 25 Δεκεμβρίου 1745 στην Δρέσδη, πρωτεύουσα του ελεκτοράτου της Σαξωνίας, βάζοντας τέλος στον Β΄ Σιλεσιανό πόλεμο.

Ιστορικό πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την χρονιά 1745 οι ενωμένες δυνάμεις της Αυστρίας και της Σαξωνίας εισέβαλαν στην πρωσική Σιλεσία, με σκοπό να επαναφέρουν την επαρχία στην κυριαρχία των Αψβούργων. Οι Πρώσοι αναδείχθηκαν νικητές σε μια σειρά μαχών (Χόενφρίντμπεργκ, Σορ, Κέσσελντορφ) καταλήγοντας στην κατάληψη της Δρέσδης στις 18 Δεκεμβρίου. Παρά τις νικηφόρες μάχες, ο Φρειδερίκος Β΄ έπρεπε να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους εξωτερικούς εχθρούς του και την έλλειψη πόρων, καθώς είχε αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ελισάβετ της Ρωσίας.

Συνθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάσει της καταστάσεως, οι αντιμαχόμενες χώρες κατέληξαν σthn συνθηκολόγηση. Η Πρωσία και η Αυστρία συμφώνησαν στην διατήρηση του στάτους κβο, και ο βασιλιάς της Πρωσίας αναγνώρισε τον Φραγκίσκο Α΄ ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο μεγάλος χαμένος ήταν το ελεκτοράτο της Σαξωνίας, καθώς έπρεπε να καταβάλει στην Πρωσία το ποσό του ενός εκατομμυρίου ασημένιων νομισμάτων, ως αποζημίωση. Στην ουσία η συνθήκη αποτέλεσε μια επικύρωση των συνθηκών Μπρεσλάου και Βερολίνου.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Encyclopedia of World History (2001) - December 25». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2013. 
  2. Encyclopædia Britannica Concise - Dresden

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]