Συνθήκη της Βιέννης (1606)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρώτες προτάσεις της Συνθήκης της Βιέννης στο Τείχος της Μεταρρύθμισης στη Γενεύη.

Η Συνθήκη της Βιέννης (γνωστή και ως Ειρήνη της Βιέννης) υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 1606 μεταξύ του Στέφεν Μπόκτσκαϋ, ενός Ούγγρου ευγενή, και του Ροδόλφου αρχιδούκα της Αυστρίας. Με βάση τους όρους της συνθήκης, όλα τα συνταγματικά και θρησκευτικά δικαιώματα και προνόμια παραχωρήθηκαν στους Ούγγρους τόσο στην Τρανσυλβανία, όσο και στη βασιλική Ουγγαρία. Στο Σόπρον, για παράδειγμα, η συμφωνία αναγνώριζε το αυτεξούσιο των Ούγγρων Λουθηρανών, και στην Τρανσυλβανία οι Καλβινιστές απέκτησαν θρησκευτική ανοχή. Η συμφωνία αναγνώριζε επίσης τον Μπότσκαϋ ως πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας και εγγυάτο το δικαίωμα των Τρανσυλβανών να εκλέγουν τους δικούς τους ανεξάρτητους πρίγκιπες στο μέλλον.

Λόγω της σημασίας του για τους Καλβινιστές στην Ουγγαρία και την Τρανσυλβανία, οι πρώτες προτάσεις της συνθήκης και η υπογραφή της απεικονίζονται στο Τείχος της Μεταρρύθμισης στη Γενεύη, ένα μνημείο που τιμά σημαντικές μορφές της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, δίπλα στο άγαλμα του Στέφεν Μπότσκαϋ.

Δεδομένου ότι ο Στέφεν Μπότσκαϋ είχε ζητήσει την υποστήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη Συνθήκη της Βιέννης ακολούθησε η ειρήνη του Zίτβατοροκ μεταξύ του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ και του Ματθία αρχιδούκα της Αυστρίας (11 Νοεμβρίου 1606).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nemes Elek: Az 1606-ki bécsi békekötés létrejöttének története. Erdélyi Múzeum, VI. évf. 1. sz. (1879. 1 Ιανουαρίου. )[Ιστορία της σύνταξης της Συνθήκης της Βιέννης το 1606].
  • Az 1606. évi bécsi és zsitvatoroki béke. Bocskay halála[Συνθήκη της Βιέννης και Zitvatorok το 1606, θάνατος του [Istvan] Bocskay]. Στο Bánlaky József: A magyar nemzet hadtörténelme. [Στρατιωτική ιστορία του ουγγρικού έθνους] . Βουδαπέστη: Αρκάνιο. 2001. ISBN 963 86118 7 1
  • A bécsi és zsitvatoroki béke[Ιστορία της Συνθήκης της Βιέννης και η Συνθήκη του Zitvatorok]. Στο A magyar nemzet története[Ιστορία του ουγγρικού έθνους]. Szerk. Szilágyi Sándor. Βουδαπέστη: Αρκάνιο. 2002. ISBN 963 9374 26 1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]