Συνάφεια (δίκαιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος συνάφεια στο Δίκαιο, απαντάται με διαφορετική χρήση στο Αστικό Δίκαιο απ΄ ότι στην Ποινική Δικονομία.

Αστικό Δίκαιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνάφεια στο Αστικό Δίκαιο χαρακτηρίζει τα συστατικά μέρη ενός πράγματος. Για παράδειγμα μια πολύτιμη πέτρα σ΄ ένα χρυσό δακτυλίδι, αποτελεί ένα κόσμημα, ή ένα ζωγραφικό έργο σε περίτεχνο πλαίσιο, αποτελεί έναν πίνακα ζωγραφικής. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις παράγεται νομικά ένα νέο πράγμα. Κατά το άρθρο 1058 ΑΚ, επί συνάφειας κινητών πραγμάτων οι κύριοι των μερών θεωρούνται συγκύριοι του νέου πράγματος, αναλογικά, κατά την αξία των μερών στο χρόνο που συνέβη η ένωσή τους. Όταν το ένα πράγμα (συστατικό) θεωρηθεί κύριο του άλλου τότε ο ιδιοκτήτης αυτού είναι και ο ιδιοκτήτης του συνόλου.

Ποινική Δικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον όρο συνάφεια στην Ποινική Δικονομία προσδιορίζεται σχέση μεταξύ αξιόποινων πράξεων με συνέπεια να συνεκδικάζονται από κοινού, κατά παρέκλιση από τη γενική κατά τόπον και καθ΄ ύλη αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Κατά το άρθρο 129 του Κ.Π.Δ. συναφή εγκλήματα θεωρούνται μόνο εκείνα που τελέστηκαν

  1. Από το ίδιο πρόσωπο είτε συγχρόνως είτε ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου, ή από πολλούς μη συναιτίους στον ίδιο τόπο και χρόνο.
  2. Από πολλούς εναντίον αλλήλων είτε συγχρόνως είτε σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους.
  3. Σε περιπτώσεις διευκόλυνσης εκτέλεσης εγκλημάτων ή απόκρυψης και μέρους αυτών.

Κατόπιν των παραπάνω συνάγεται ότι ο λόγος του χαρακτηρισμού της συνάφειας δεν γίνεται για τη συντόμευση των δικών ή οικονομία δικαστικών εξόδων αλλά για πληρέστερη και δικαιότερη εκδίκαση και απονομή της δικαιοσύνης. Παρά ταύτα αν συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο ότι η συνεκδίκαση συναφών εγκλημάτων πιθανόν να επιφέρει βλάβη, τότε κατά το άρθρο 128 ιδίου Κώδικα δεν εγκρίνεται.

Η δε αρμοδιότητα συνεκδίκασης των συναφών, καθορίζεται από το βαρύτερο έγκλημα όπου στην αρμοδιότητα του καθ΄ ύλη δικαστηρίου παρασύρονται και τα υπόλοιπα συναφή, του συγκεκριμένου εγκλήματος. Επίσης, αν τα συναφή έχουν ήδη εκδικαστεί χωριστά, (σε πρώτο βαθμό), το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο μπορεί με απόφασή του να τα δικάσει όλα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]