Συλλογική νοημοσύνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συλλογική νοημοσύνη είναι η νοημοσύνη μιας ομάδας ή μιας συλλογικότητας που ανακύπτει από τη συνεργασία και τον ανταγωνισμό των μονάδων / μελών της και έχει την ικανότητα λήψης συλλογικών αποφάσεων.

Ο όρος εμφανίζεται σε μια πληθώρα τομέων-επιστημών όπως στην κοινωνιοβιολογία, τις πολιτικές επιστήμες, τις θετικές επιστήμες, τις οικονομικές επιστήμες και την επιστήμη των υπολογιστών και επικοινωνιών.

Η συλλογική νοημοσύνη δεν είναι ανθρώπινο προνόμιο αφού στη φύση συναντάται σε πολλούς έμβιους οργανισμούς, ακόμη και σε βακτήρια.

Παρά του ότι η έννοια της συλλογικής νοημοσύνης χρησιμοποιείται για δεκαετίες, τον τελευταίο καιρό με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου δημιουργήθηκαν ιδανικότερες συνθήκες για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση εργασιών και ερευνών μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Παράδειγμα χρήσης συλλογικής ευφυίας.

Ένα χαραχτηριστικό παράδειγμα χρήσης συλλογικής ευφυίας είναι η δημιουργία συστημάτων για παροχή συμβουλών σε χρήστες - επισκέπτες ηλεκτρονικών καταστημάτων. Για παράδειγμα το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon χρησιμοποιεί προσωπικά σχόλια για δημιουργία προσωπικών υποδείξεων σε πιθανούς αγοραστές των βιβλίων. Αυτό το κάνει συγκρίνοντας τα προϊόντα που ερευνά ένας συγκεκριμένος χρήστης με παρόμοια προϊόντα που έχουν αγοράσει άλλοι χρήστες του ηλεκτρονικού τόπου και χρησιμοποιώντας παραμέτρους ομοιότητας.

Παράδειγμα συλλογικής ευφυίας σε σμήνος πουλιών

Θεωρούμε ένα σμήνος πουλιών στο χώρο, όπου το κάθε πουλί έχει μια «εγωιστική» συμπεριφορά, μια κατεύθυνση και μια ταχύτητα και παρά ταύτα δεν βλέπουμε σμήνη πουλιών με «τυχαία συμπεριφορά» ως προς την κατεύθυνση και ταχύτητα των μελών του. Ένα ικανοποιητικό μοντέλο που έχει προταθεί, αναφέρει ότι το κάθε πουλί έχει περίπου τρεις «αόρατους» κύκλους, ώστε να αποφασίσει προς τα πού θα κινηθεί και με ποια ταχύτητα θα κινηθεί. Έτσι το κάθε πουλί μέσα στο οπτικό του πεδίο και για μια συγκεκριμένη απόσταση, παρακολουθεί την κατεύθυνση και τη ταχύτητα κίνησης των γειτονικών -προπορευόμενων σε αυτό- πουλιών. Έπειτα ακολουθεί ως προεπιλεγμένη κατεύθυνση, τον μέσο όρο των κατευθύνσεων των μελών που έχει καταγράψει. Συνεπώς και αν όλα τα πουλιά στο σμήνος ακολουθούν την ίδια λογική, έτσι ώστε το καθένα να προσαρμόζει την κατεύθυνση του βάσει των γειτόνων του, τότε όλο το σμήνος θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση και μάλιστα συντεταγμένα.

«Ant Colony Optimization Algorithms» του Dorico Marco Αξιόλογη έρευνα σε αυτό το θέμα είναι η «Ant Colony Optimization Algorithms» του Dorico Marco.

Σε αυτή παρουσιάζεται η προσπάθεια αλγορίθμων βελτιστοποίησης οι οποίοι στηρίζονται στην κίνηση των μυρμηγκιών στην φύση. Στα ανάλογα άρθρα παρουσιάζονται παραλλαγές του Main ACO Algorithm (βασικός αλγόριθμος) όπως οι:

• Ant System (AS) • Ant Colony Systems (ACS) • Max-Min Ant System (ΜΜΑS)

Οι αλγόριθμοι αυτοί λειτουργούν σε περιβάλλοντα στα οποία συμμετέχουν πολλές οντότητες, υπονοώντας ότι αυτά μπορεί να είναι είτε φυσικά περιβάλλοντα είτε τεχνητά/πλασματικά όπως το διαδίκτυο και ότι έχουν ως αρχή λειτουργίας τους το γεγονός ότι όταν μια οντότητα κινείται αφήνει πίσω του ένα «στίγμα» (σημάδι). Το πως ορίζεται αλγοριθμικά η ένταση ή η εξασθένιση και η φύση αυτού του στίγματος αλλάζει από τις διάφορες εφαρμογές της.