Συκώτι (τρόφιμο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πικάντικη συνταγή συκώτι με κρεμμύδια, γαρνιρισμένο με σαλάτα και φέτες ψωμί.

Το συκώτι πολλών θηλαστικών, πουλερικών και ψαριών χρησιμοποιείται σαν τροφή από τους ανθρώπους. Συκώτι από χοίρο, μοσχάρι ή βόδι, αρνί κοτόπουλο ή χήνα είναι ευρέως διαθέσιμα σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ.

Το συκώτι τρώγεται ψητό, βραστό, τηγανητό ή ακόμα και ωμό. Σε μερικά πιάτα, το συκώτι συνδυάζεται με ψημένο κρέας ή νεφρά.

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα με συκώτι είναι το γαλλικό φουά γκρα. Στην ελληνική κουζίνα το συκώτι είναι συστατικό της μαγειρίτσας που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν το συκώτι ως άλειμμα σε ψωμί. Επίσης φτιάχνονται και λουκάνικα με συκώτι.

Το συκώτι είναι πλούσιο σε Σίδηρο και Βιταμίνη Α. Το έλαιο από το συκώτι λιπαρών ψαριών (μουρουνέλαιο) χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης το συκώτι από ορισμένα άλλα ψάρια όπως το σαλάχι καταναλώνεται στην Αγγλική και στην Γαλλική κουζίνα.

Τοξικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ υψηλές δόσεις ποσότητες Βιταμίνης Α μπορεί να είναι τοξικές και να προκαλέσουν Υπερβιταμίνωση Α, μία σοβαρή διαταραχή. Υπήρξαν πολλές αναφορές για δηλητηρίαση από βιταμίνη Α εξαιτίας της κατανάλωσης συκωτιού πολικής αρκούδα, θαλάσσιου ίππου, άλκης, φώκιας και σκύλου. Το συκώτι αυτών των ζώων περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α.[1] Οι Ινουίτ δεν καταναλώνουν το συκώτι από τις πολικές αρκούδες και από τις φώκιες που σκοτώνουν. Έχει εκτιμηθεί ότι η κατανάλωση 500 γραμμαρίων ήπατος πολικής αρκούδας μπορεί να αποβεί μοιραία για έναν άνθρωπο.[2]

Το 2012 η κυβέρνηση του Νούναβουτ προειδοποίησε τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση συκωτιού φώκιας εξαιτίας τις υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rodahl, K.; T. Moore (1943-07). «The vitamin A content and toxicity of bear and seal liver». Biochemical Journal 37 (2): 166–168. ISSN 0264-6021. PMID 16747610. PMC 1257872. https://archive.org/details/sim_biochemical-journal_1943-07_37_2/page/166. 
  2. McDowell, Lee Russell. «Vitamins in Animal and Human Nutrition». John Wiley & Sons. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2013. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Liver (food) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).