Συζήτηση χρήστη:Dpsd06047

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθες![επεξεργασία κώδικα]

Dpsd06047, καλωσόρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά ή γράψε ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησής μου. Καλή συνέχεια! --ΗΠΣΤΓ 09:52, 20 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

PAUL RAND


ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ[επεξεργασία κώδικα]

O Paul Rand γεννήθηκε στο Peretz Rosenbaum στις 15 Αυγούστου 1914 και απεβίωσε στις 26 Νοεμβρίου 1996. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και καινοτόμους σχεδιαστές γραφικών του 20ου αιώνα. Επηρεασμένος από την απλότητα του μοντερνισμού και κάνοντας χρήση καθαρών γεωμετρικών σχημάτων και του λευκού χώρου δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά λογότυπα εταιριών στις ΗΠΑ. Η εκπαίδευση του συμπεριλαμβάνει το Pratt Institute (1929-1932), τοParsons School of Design (1932-1933), και το Art Students League (1933-1934). Ήταν ένας από τους δημιουργούς του ελβετικού ύφους του γραφικού σχεδίου. Από το 1956 ως το 1969 και ξανά το 1974, ο Rand δίδαξε σχέδιο στο πανεπιστήμιο Yale στο New Haven, Connecticut. Ο Rand εγκαταστάθηκε στο New York Art Directors Club Hall of Fame το 1972. Σχεδίασε πολλές αφίσες και εταιρικές ταυτότητες συμπεριλαμβανομένων των λογότυπων για την ΙΒΜ και ABC.


Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ[επεξεργασία κώδικα]

Το 1951, ο Paul είχε ολοκληρώσει ήδη την πρώτη σταδιοδρομία του ως designer of media promotion στο Esquire-Coronet– και ως outstanding cover designer for Apparel Arts and Directions. Ήταν εμπρός σε μια δεύτερη σταδιοδρομία ως διαφημιστικός σχεδιαστής στην αντιπροσωπεία William Weintraub, στην οποία είχε προσχωρήσει ως διευθυντή τέχνης κατά την ίδρυσή του. Το βιβλίο του Thoughts on Design, που περιείχε σχεδόν εκατό από τα σχέδιά του και μερικές από τις καλύτερες λέξεις που που εχουν γραφτεί στο γραφικό σχέδιο, ήταν δημοσιευμένο τέσσερα έτη νωρίτερα γεγονός που ενίσχυσε τη διεθνή φήμη του και τον χαρακτηρησε ως σχεδιαστή με επιρροή από τη Ζυρίχη έως το Τόκιο. Με έναν ενδιαφέροντα τρόπο το χρονικό της εμπειρίας Paul Rand στο design έχει παραλληλιστεί με την ανάπτυξη του κινήματος του μοντέρνου design. Η πρώτη καριέρα του Paul Rand στο media promotion και cover design διερκησε από το 1937 έως το1941, η δεύτερη καριέρα του στο advertising design από το 1941 ως το 1954, και η τρίτη του στο corporate identification άρχισε το 1954. Παράλληλα με αυτές τις τρεις σταδιοδρομίες παρατηρείται ένα καταναλωτικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση σχεδίου και η τέταρτη σταδιοδρομία του Paul Rand ως εκπαιδευτικός άρχισε στο Cooper Union το 1942. Δίδαξε στο Pratt Institute το 1946 και το 1956 δέχτηκε μια θέση στο Yale University's graduate school of design όπου του δόθηκε ο τίτλος του καθηγητή του γραφικού σχεδίου. Οι περισσότεροι σύγχρονοι σχεδιαστές γνωρίζουν την συνεισφορά του Paul Rand στο διαφημιστικό design. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές προσεγγίσεις στην έννοια της διαφήμισης. Ο Paul ήταν μάλλον ο πρώτος από μια μεγάλη σειρά διακεκριμένων διευθυντών τέχνης που δούλεψαν μαζί και εκτίμησαν το μοναδικό ταλέντο του William Bernbach.

Το 1954, όταν ο Rand αποφάσισε να παραιτηθεί από το Weintraub agency,  χαρακτηρίστηκε ως ένας από του δέκα καλύτερους art directors από το μουσείο μοντέρνας τέχνης. Την ίδια χρονιά παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο από το  Art Directors Club για την διαφήμιση Morse Code απευθυνόμενος στον David Sarnoff της RCA.
Την στιγμή που ο Paul άρχισε να δουλεύει για το στούντιο Weston ήταν γνωστός ως σχεδιαστής εμπορικών σημάτων. Είχε ολοκληρώσει σχέδια για διάφορες εταιρίες συμπεριλαμβανομένων τις Esquire, Coronet Brandy, και Robeson Cutlery. Το 1955, άρχισαν να θέτονται οι βάσεις για την τρίτη καριέρα του δηλαδή τον σχεδιασμό εταιρικών ταυτοτήτων. Ο Thomas J. Watson, Jr., είχε αναλάβει πρόσφατα την προεδρία της International Business Machines Corporation (IBM), και η αναζήτηση του για έναν graphic designer o οποίος θα σχεδιάσει την εταιρική εικόνα, τον οδήγησε στον Paul Rand.

ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ[επεξεργασία κώδικα]

Ο Rand εκτός από το Thoughts on Design (1947) το οποίο ήταν μια βίβλος του μοντερνισμού, έγραψε επίσης τα βιβλία ‘A Designer's Art’ (1985), ‘Design, Form, and Chaos’ (1993), και το ‘From Lascaux to Brooklyn’ (1996).

Στο βιβλίο ‘Design, Form, and Chaos’, ο Rand μοιράζεται κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν την σχεδίαση ενός λογότυπου. Στην ερώτηση τι είναι ένα λογότυπο ο Rand απαντάει:

Ένα λογότυπο είναι μια σημαία, μια υπογραφή, ένα σημάδι στο δρόμο. Ένα λογότυπο δεν ‘πουλάει’ ( άμεσα ), προσδιορίζει. Ένα λογότυπο σπάνια είναι η περιγραφή μιας επιχείρησης. Ένα λογότυπο αντλεί την σημασία του από την ποιότητα του αντικειμένου που συμβολίζει και όχι αντίθετα. Ένα λογότυπο είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που δηλώνει το αντικείμενο. Αυτό που αντιπροσωπεύει είναι πιο σημαντικό από αυτό που δείχνει. Το περιεχόμενο ενός λογότυπου μπορεί να μην είναι σχεδόν τίποτα. Στη συνέχεια ο Rand εξηγεί πως η ποιότητα ενός λογότυπου είναι συνυφασμένη με την ποιότητα της εταιρίας την οποία αυτό εκπροσωπεί. ‘Εάν μια επιχείρηση δεν είναι καλή ένα ωραίο λογότυπο δεν θα τη σώσει’.


Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ PAUL RAND ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ[επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Paul Rand πέθανε στις 26 Νοέμβριου 1996, στα 82 χρόνια, η καριέρα του είχε εκταθεί σε έξι δεκαετίες, τρεις γενιές και σε πολυάριθμα κεφαλαία της ιστορίας του σχεδίου. Ήταν το κανάλι μέσα από το οποίο ο ευρωπαϊκός μοντερνισμός, ο ρωσικός κονστρουκτιβισμός, το ολλανδικό De Stijl και το γερμανικό Bauhaus εισήχθηκαν στην αμερικανική εμπορική τέχνη.

Ο Laszlo Moholy-Nagy, ένας πρωτοπόρος τυπογράφος, φωτογράφος και σχεδιαστής που άνηκε στο κίνημα του μοντερνισμού και διευθυντής του Bauhaus στη Βαιμαρη, ίσως έχει καταφέρει περισσότερο από όλους να προσδιορίσει το στυλ του Rand με την φράση του "an idealist and a realist using the language of the poet and the businessman. He thinks in terms of need and function. He is able to analyze his problems, but his fantasy is boundless".




ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ[επεξεργασία κώδικα]

Ο Rand εκτός από το λογότυπο της IBM σχεδίασε επίσης τις εταιρικές ταυτότητες των ABC(American Broadcasting Co.), Westinghouse, Yale University, Next Computer, Cummins Engine και UPS.

--Dpsd06047 12:30, 20 Ιουνίου 2007 (UTC)Τσαμπικάκης Ελευθέριος[απάντηση]

Οι λογαριασμοί αυτοί αφορούν ένα ή πολλά άτομα; Δημιουργείστε κάποιο σταθερό λογαριασμό για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε γιατί υπάρχει πρόβλημα με ορισμένα από τα κείμενα, που είναι αυτούσιες μεταφράσεις κειμένων κάτω από πνευματικά δικαιώματα - Badseed απάντηση 17:33, 19 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

ΟΚ, απλά δημιουργήθηκαν πολλοί παρόμοιοι λογαριασμοί τις τελευταίες μέρες. Καλωσήρθες καταρχήν, ή καλωσήρθατε όσοι ασχολείστε με βιομηχανικό σχεδιασμό. Ορισμένα λοιπόν από τα άρθρα που έχουν ανέβει, όπως του Τζορτζ Σάκιερ και Χάρι Μπερτόια είναι αυτούσιες μεταφράσεις από sites που είναι κάτω από πνευματικά δικαιώματα (κάτι τέτοιο έχει επισημανθεί στις σελίδες συζήτησής τους). Τα κείμενα που ανεβαίνουν στη Βικιπαίδεια πρέπει να είναι πρωτότυπα (δηλ. γραμμένα απ' την αρχή), έτσι ώστε να μπορούν να διατεθούν με την ελεύθερη άδεια που την καλύπτει. Επειδή το θέμα είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και τα συγκεκριμένα άρθρα λείπουν, αν όντως υπάρχει αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να διορθωθεί (μια καλή λύση είναι η μετάφραση των αντίστοιχων της αγγλικής ΒΠ). Αν έχει γίνει λάθος ή χρειάζεται κάποια παραπάνω διευκρίνιση, παρακαλώ δείτε και απαντείστε στις αντίστοιχες σελίδες συζήτησης των άρθρων. Φιλικά Badseed απάντηση 22:35, 22 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]