Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση χρήστη:ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παρακαλώ σημειώστε ότι οι συνεισφορές σας πρέπει να είναι επαληθεύσιμες. Παρατήρησα ότι αφαιρέσατε υλικό χωρίς να υποδείξετε κάποια πηγή. Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά αυτό που κάνατε, να δηλώσετε ΙΒΑΝ λογαριασμού και να ζητάτε συνεισφορές. Παρακαλώ να μην επαναληφθεί. Κωστής (συζήτηση) 15:57, 3 Ιουλίου 2024 (UTC)[απάντηση]

Παρακαλώ μην αγνοείτε τις υποδείξεις. Μην αφαιρείτε την αναφορά της πρώτης πρότασης ότι το σημερινό κτήριο χτίστηκε ως τέμενος Ιμπραήμ Πασά, και μην αφαιρείτε παραπομπές σε πηγές, ειδικά τους μη νεκρούς συνδέσμους. Επίσης, ορισμένες προσθήκες σας χρειάζονται παραπομπές. Συγκεκριμένα:
  • Αφαίρεσα την προσθήκη σας ότι η βασιλική του αγίου Παύλου ήταν αντίγραφο του ναού των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης, καθώς εκείνη ήταν τεράστια σταυροειδής βασιλική με 5 τρούλους. Παρακαλώ προσκομίστε πηγή, αν θέλετε να το ξαναδούμε.
  • Το «θα πρέπει να δεχθούμε την μετατροπή του ειδωλολατρικού ιερού της παραλίας σε χριστιανικό ναό» το άφησα, αλλά με ένδειξη για προσθήκη παραπομπής. Το «θα πρέπει να δεχθούμε» δεν είναι εγκυκλοπαιδική έκφραση, μοιάζει περισσότερο με εικασία χωρίς κάποια πηγή.
  • Παρόμοια ένδειξη πρόσθεσα στα σχετικά με τη μετατροπή σε ρωμαιοκαθολικό ναό, όπου το «ίσως του Αγίου Λαζάρου» είναι πολύ αόριστο για εγκυκλοπαίδεια. Παρακαλώ αναζητήστε πηγές, για να μην αφαιρεθούν τα σημεία αυτά.
Τέλος, παρακαλώ έχετε υπόψη σας ότι γράφουμε με εγκυκλοπαιδικό ύφος, όπου δεν χωρούν λυρικές εκφράσεις όπως το «καθημερινά μεταφέρει σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης τα αιώνια χριστιανικά μηνύματα της ειρήνης, της αγάπης και της ενότητας όλου του κόσμου». Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις ή βοήθεια--Κωστής (συζήτηση) 08:54, 4 Ιουλίου 2024 (UTC)[απάντηση]
Αξιότιμε κύριε,
Απαντώ ως θεολόγος (Δρ. ΑΠΘ), αλλά κυρίως ως ιστορικός (Δρ. PUG Ρώμης) και επ. Καθηγητής πανεπιστημίου στην ίδια πόλη.
Στο κείμενό μου, το οποίο αποτελεί περίληψη του υπό δημοσίευση βιβλίου μου σχετικά με την δισχιλιετή ιστορία του "ιερού χώρου", όπως το ονομάζω, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: Ο φημισμένος για τα έργα του στην Καβάλα Ιμπραήμ πασάς, ανήγειρε το 1530 το σημερινό κτήριο ως μεγαλοπρεπές τέμενος. Στην συγκεκριμένη φράση επεμβήκατε, αλλά τις επεμβάσεις σας τις αφήνω ως ιστορικά τεκμηριωμένες.
Σχετικά με το οτι η Βασιλική του αποστόλου Παύλου ήταν αντίγραφο του πεντάτρουλου ναού των αγίων αποστόλων, αυτά αναφέρονται στο υπό έκδοση βιβλίο μου, παραπομπή η οποία θα προστεθεί μετά την έκδοση. Παρακαλώ να την επαναφέρετε ως ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμηριωμένη.
Προς το παρόν θα προσθέσω μια πρόσφατη δημοσίευσή μου σε τοπικό ιστορικό περιοδικό, αν και, ως επιστήμονας, δεν συνηθίζω να παραπέμπω σε μη επιστημονικά άρθρα.
Απορώ, πάντως, και θα επιθυμούσα μια απάντηση, πως είναι δυνατόν να αποδέχεσθε τα άρθρα του κ. Λωλίδη και της κ. Μελκίδη, τα οποία δεν παραπέμπουν σε καμία πηγή, και είναι απλά δημοσιογραφικά / τουριστικά αρθρίδια, καλογραμμένα μεν, αρθρίδια δε, και έχετε από μένα την απαίτηση "να προσκομίσω πηγές, για να μην αφαιρεθούν τα σημεία"!!!
Αναμένοντας την απάντησή σας, σας εύχομαι καλό και δροσερό θέρος.
Αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης, επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ρώμης ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (συζήτηση) 09:21, 4 Ιουλίου 2024 (UTC)[απάντηση]
Πανοσιολογιότατε,
Δεν αμφισβήτησα καθόλου τις γνώσεις ή τις σπουδές σας. Οι παραπάνω παρατηρήσεις μου έγιναν διότι είδα έναν νέο χρήστη της Βικιπαίδειας να επεμβαίνει σε ένα λήμμα, να αφαιρεί συγκεκριμένα σημεία μαζί με τις παραπομπές τους, να γράφει κάποιες προτάσεις σε μη εγκυκλοπαιδικό/επικολυρικό ύφος, καθώς επίσης και να βάζει μέσα στο λήμμα ΙΒΑΝ (!) τράπεζας ζητώντας συνεισφορές των αναγνωστών! Όλα αυτά είναι εκτός της πολιτικής της Βικιπαίδειας και κάποιος άλλος διαχειριστής ίσως σας επέβαλε προσωρινό αποκλεισμό, παρέπεμποντάς σας σε μελέτη της πολιτικής πριν συνεχίσετε να συνεισφέρετε. Επί του προκειμένου:
  • Η πρώτη φράση/παράγραφος του λήμματος πρέπει να συμπυκνώνει όλο το λήμμα. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να αναφέρεται και εκεί ότι ο σημερινός ναός ήταν πρώην τέμενος, και μάλιστα έχει κτιστεί ως τέτοιο. Επανέφερα λοιπόν αυτό που αφαιρέσατε.
  • Σχετικά με το οτι η Βασιλική του αποστόλου Παύλου ήταν αντίγραφο του πεντάτρουλου ναού των Αγίων Αποστόλων: δεν έχω άποψη αν όντως ήταν ή δεν ήταν. Σίγουρα αν ήταν απλή βασιλική, δεν ήταν αντίγραφο του συγκεκριμένου ναού, ενώ αν ήταν αντίγραφο, από τις φωτογραφίες που βλέπω είναι αδύνατον να χωρούσε σε αυτή την περιοχή, καθώς οι Άγιοι Απόστολοι ήταν ναός τεραστίων διαστάσεων. Αν ήταν απλώς μια σταυροειδής πεντάτρουλη βασιλική, θα μπορούσε να είναι αντίγραφο π.χ. της πολύ μικρότερης Παμμακαρίστου, ή απλώς ένας ναός που ακολούθησε τον συνήθη αρχιτεκτονικό ρυθμό της εποχής. Όπως είπα, δεν θα το κρίνω εγώ ή κάποιος άλλος, αλλά οι πηγές, καθώς το κρίσιμο για τη Βικιπαίδεια είναι η επαληθευσιμότητα. Ασφαλώς το υπό έκδοση βιβλίο σας δεν θα περιέχει αυτόν τον ισχυρισμό χωρίς καμία παραπομπή σε άλλη πηγή, οπότε αυτό ακριβώς ζητάω: κάποια αναφορά σε βιβλίο ή ιστοσελίδα από την οποία να προκύπτει αυτό που γράψατε.
  • Τους κ.κ. Λωλίδη και Μελκίδη δεν τους γνωρίζω, αλλά δεν είναι αυτό το κριτήριο αποδοχής των πηγών στη Βικιπαίδεια. Το μεν ένα «αρθρίδιο» δημοσιεύεται σε Οδηγό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το δε άλλο σε ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και δεν βλέπω να αμφισβητείτε ούτε εσείς την αξιοπιστία τους, καθώς το ένα αναφέρεται στο ψηφιδωτό του Αποστόλου Παύλου, το δε άλλο στο ότι το καμπαναριό κτίστηκε στη βάση του κατεδαφισθέντος μιναρέ.
  • Παραμένουν οι ενδείξεις για προσθήκη παραπομπής, τόσο στο «θα πρέπει να δεχθούμε την μετατροπή του ειδωλολατρικού ιερού της παραλίας σε χριστιανικό ναό», όσο και στο «ρωμαιοκαθολικό ναό –ίσως του αγίου Λαζάρου», ισχυρισμοί που από τη διατύπωσή τους και χωρίς την υποστήριξη από καμία παραπομπή συνιστούν απλά εικασίες και δεν χωράνε σε εγκυκλοπαίδεια.
Ελπίζω να κατανοείτε ότι οι παρατηρήσεις δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα, αλλά να συνεισφέρουμε όλοι στη βάση των πολιτικών της Βικιπαίδειας, ώστε να μην ξηλώνει ο ένας αυτά που ράβει ο άλλος. Ανταποδίδω τις ευχές για δροσερό θέρος σε εσάς που θα χρειαστούν περισσότερο, καθώς εμείς εδώ στη Γερμανία έχουμε μάλλον υπερβολική δροσιά και βροχές για την εποχή.--Κωστής (συζήτηση) 10:03, 4 Ιουλίου 2024 (UTC)[απάντηση]
Αξιότιμε κ. Κωστή,
έχετε δίκιο σε όσα αναφέρετε στην απάντησή σας. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία, ώστε να κατανοήσετε και την άποψή μου.
  • Ως "πρωτάρης" στον χώρο της βικιπαίδειας, διέγραψα τις παραπομπές κατά λάθος, ενώ στην συνέχεια δεν γνώριζα πως να τις ανακτήσω.
  • Το κείμενο το οποίο "ανέβασα" στην βικιπαίδεια, σε διάφορες γλώσσες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, προέρχεται από ένα πολύγλωσσο φυλλάδιο που πρόσφατα εξέδωσε ο ναός, προκειμένου να υποδέχεται και με τον τρόπο αυτό τους πολλούς επισκέπτες, κυρίως από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το κείμενο προέρχεται από την υπό έκδοση πολυσέλιδη εργασία μου, την οποία σας προανέφερα. Για τον λόγο αυτό υπήρχε και το ΙΒΑΝ, το οποίο αναγράφεται και στο φυλλάδιο, λόγω της πολυδάπανης ανακαίνισης της εκκλησίας που ήδη ξεκίνησε. Και φυσικά αφού δεν επιτρέπεται, καλά κάνατε και το αφαιρέσατε.
  • Έκανα απλά "αντιγραφή" και "επικόλληση" των κειμένων στις διάφορες γλώσσες, σε κάποιες από τις οποίες δεν μπορώ να ολοκληρώσω την δημοσίευση, διότι δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη γλώσσα.
  • Η αναφορά μου στον ναό των αγίων Αποστόλων είναι εγκυρότατη, με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως θα φανεί και στο βιβλίο. Και έχετε δίκιο να απορείτε για το μέγεθος της Βασιλικής, σε σχέση με το υπάρχον κτήριο. Απλούστατα, όμως, το τζαμί δεν χτίστηκε επάνω στην Βασιλική, αλλά στο αίθριό της (αυλή), χρησιμοποιώντας τα οικοδομικά υλικά της, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και από την εξωτερική τοιχοποιία του.
  • Η αναφορά στον Άγιο Λάζαρο είναι ευσταθής, και μάλιστα ξεκαθαρίζει την ιστορική πραγματικότητα (όπως θα φανεί στο υπό έκδοση βιβλίο μου). Μέχρι σήμερα υπήρχε η παράδοση οτι η Βασιλική του αποστόλου Παύλου ήταν αφιερωμένη στον άγιο Λάζαρο, το οποίο όμως δεν ευσταθεί ιστορικά, αφού μόνο κατά τους χρόνους της Φραγκοκρατίας ο ναός "άλλαξε" πάτρωνα και αφιερώθηκε στον προστάτη άγιο του τάγματος των Σταυροφόρων που κατέλαβαν την Καβάλα, τότε Χριστούπολη.
Με λίγα λόγια, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω οτι τα όσα γράφω είναι η πραγματική, κατά το μάλλον ή ήττον, ιστορία του "ιερού χώρου" όπως τον αναφέρω, με βάση τα μέχρι σήμερα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Ως επιστήμονας φροντίζω ό,τι αναφέρω να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Ελπίζω να μην σας κούρασα και τα όσα σας έγραψα παραπάνω να είναι κατανοητά. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση βρίσκομαι στην διάθεσή σας.
Σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού
π. Ευάγγελος ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (συζήτηση) 13:47, 4 Ιουλίου 2024 (UTC)[απάντηση]
Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Κατανοητά αυτά που αναφέρετε, και φυσικά θα σας βοηθήσουμε ως νέο χρήστη. Επίσης, δεν αμφισβητώ ότι έτσι είναι, όπως τα αναφέρετε. Μία ένσταση συνεχίζω να έχω: το θέμα των Αγίων Αποστόλων και το θέμα του Αγίου Λαζάρου παραμένουν χωρίς παραπομπή σε κάποια πηγή. Φυσικά καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί ο κάθε χρήστης να λέει «είμαι επιστήμονας, μην ανησυχείτε, όπως τα έγραψα είναι». Παρακαλώ λοιπόν να το έχετε υπόψη σας και κάποια στιγμή να προσκομίσετε κάποια πηγή, διότι ο φόβος να αφαιρεθούν ως ατεκμηρίωτα παραμένει. Τέλος, είδα ότι δημιουργήσατε χθές λήμμα στα τουρκικά και το διέγραψα, διότι το δημιουργήσατε στην ελληνική Βικιπαίδεια. Πρέπει να πάτε στην τουρκική να το δημιουργήσετε και να κάνετε γλωσσική σύνδεση με το ελληνικό λήμμα. Αν χρειάζεστε βοήθεια σε αυτό, ευχαρίστως. Πάντως σημειώστε ότι κάπως «στεγνό» κείμενο σε ξένη γλώσσα μπορεί να θεωρηθεί αυτόματη μετάφραση και να αφαιρεθεί. Καλή συνέχεια--Κωστής (συζήτηση) 14:20, 4 Ιουλίου 2024 (UTC)[απάντηση]