Συζήτηση Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή/Ιουλίου 2006

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια γενική παρατήρηση περί notability[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σε όλους. Θα ήθελα να παρατηρήσω κάποια πράγματα, με αφόρμηση το γεγονός ότι οι προτάσεις διαγραφής αυτού του μήνα στηρίζονται σε επιχειρήματα περί σημαντικότητας των θεμάτων (notability).

  • Πρώτον, σε σύγκριση με την Αγγλική Wikipedia (1.200.000 άρθρα), η Ελληνική ΒΠ είναι κατά πολύ υποδεέστερη σε μέγεθος.
  • Δεύτερον, η σελίδα της Αγγλικής WP περί notability, από την οποία νομίζω βασιζόμαστε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για αντίστοιχα θέματα εδώ, αναφέρει: «an essay expressing the opinions and ideas of some Wikipedians. While it can help explain and understand existing Wikipedia policies and guidelines, this is not an actual policy or guideline». Πρόκειται για απόψεις δηλαδή, και όχι πολιτική, αν και κάποιοι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι είναι μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ότι η WP δεν είναι συλλογή «χύμα» πληροφοριών.
  • Τρίτον, η πολιτική αυτή της Αγγλικής WP άρχισε να δημιουργείται όταν το μέγεθός της άρχισε να μεγαλώνει υπερβολικά (το ιστορικό της en:Wikipedia:Importance δείχνει ότι η συζήτηση ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 2004).

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, θα ήθελα να εκφράσω εν ολίγοις την άποψή μου περί notability: είμαστε υπερβολικά «μικροί» για να αρχίσουμε να βάζουμε τέτοιους λεπτούς περιορισμούς από τώρα (και αυτό αφορά και εξειδικευμένες πολιτικές σημαντικότητας). Νομίζω το ότι είναι αρκετό και εύκολο να εντοπίζουμε ακραίες περιπτώσεις (δοκιμαστικά κείμενα, αμορφοποίητους χειμάρρους, προσωπικές διαφημίσεις) και να τις χειριζόμαστε αποδοτικά. Αυτά.

(Αν θέλετε να ξεκινήσουμε συζήτηση περί σημαντικότητας, παρακαλώ μεταφέρετε το παραπάνω σχόλιο στην κατάλληλη σελίδα. Το έγραψα εδώ γιατί νομίζω ότι ταιριάζει με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί περί διαγραφών). --Dead3y3 Συζήτηση 17:11, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δεν νομίζω ότι είμαστε «μικροί» για να πούμε ότι π.χ. εγώ δεν είμαι και τόσο άξιος αναφοράς σε μια εγκυκλοπαίδεια (αν και έχω user page για μένα! χοχο!). Απλά πιστεύω ότι πολλοί έχουν ψηλά στάνταρ και πολλοί έχουν πολύ χαμηλότερα στάνταρ για το τί είναι άξιο αναφοράς και καταλήγουμε στο ίδιο θέμα («αξία αναφοράς») μέσα από άσχετα με το θέμα λήμματα προς διαγραφή ενώ θα μπορούσαμε τουλάχιστον να συζητήσουμε το θέμα καλύτερα στη δική του ενότητα. Προτείνω όπως και η Αγγλική αν γίνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση να μην πάει αμέσως η συζήτηση προς δημιουργία «πολιτικής» αλλά «οδηγιών» για να παραμείνουν ηρεμότερα τα πνεύματα, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αποκλείεται μια τέτοια πολιτική να αφορά όλες τις περιπτώσεις αλάνθαστα. --fs 17:26, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Διαπιστώνω ότι σε αρκετούς χρήστες υπάρχει η αίσθηση ότι "είμαστε μικροί" γιατί έχουμε λίγα άρθρα. Ασφαλώς είμαστε μικροί, αλλά όχι γι'αυτό το λόγο. Και είμαστε ίσως και πολύ μικρότεροι από όσο νομίζουμε. Η αξία μιας εγκυκλοπαίδειας δεν αποτιμάται με τον αριθμό των άρθρων της αλλά με την πληρότητά τους. Η Βικιπαίδεια αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σπάργανα. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 200-300 άρθρα που να πληρούν τις προδιαγραφές μιας εγκυκλοπαίδειας αξιώσεων και από αυτά τα περισσότερα δεν καλύπτουν τις βασικές έννοιες, τα βασικά γεγονότα και τις βασικές ιδέες που συγκροτούν τον κόσμο μας. Αντί να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ των χρηστών πώς μπορεί να καλυφθούν τα τεράστια κενά (τα 5.000-6.000 βασικά λήμματα από τα οποία μπορούν να προκύψουν όλα τα υπόλοιπα), αντί να επιχειρηθεί μια συστηματική καταγραφή του τι ακριβώς υπάρχει και του τι χρειάζεται να γίνει ώστε η Βικιπαίδεια να αρχίσει να είναι εν-κύκλω-παίδεια, έχουμε αποδυθεί σε μια ατέρμονη συζήτηση για το αν έχουν ή όχι θέση στη Βικιπαίδεια άρθρα για ήσσονες λογοτέχνες, περιθωριακά μουσικά συγκροτήματα και διάφορες γλωσσολογικές απιθανολογίες. Φυσικά οι προτεραιότητες δεν υπαγορεύονται, προκύπτουν από τη διάθεση και τα ενδιαφέροντα των χρηστών. Με τα σημερινά πάντως δεδομένα δεν βλέπω πώς μπορεί η Βικιπαίδεια να περάσει στο στάδιο της πραγματικής εγκυλοπαίδειας. Δεν είναι μόνο ζήτημα χρόνου, αυτό είναι βέβαιο. Χρειάζεται κάτι περισσότερο, μια σφαιρική αντίληψη για τη γνώση και μια μέριμνα για το πώς αυτή η αντίληψη μπορεί να εκφραστεί πρακτικά, μέσα από συλλογικές διαδικασίες σε συνδυασμό με τις ατομικές πρωτοβουλίες του κάθε χρήστη. --ident 17:49, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ με τον Ident φυσικά. Να σημειώσω μερικά πράγματα:

  • Όταν λέμε ότι η Βικιπαίδεια είναι μια εγκυκλοπαίδεια με διευρυμένο πεδίο θεμάτων, δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να είναι μια κανονική εγκυκλοπαίδεια. Το διευρυμένο πεδίο θεμάτων σημαίνει ότι μπορεί να περιλαμβάνει άρθρα για ποπ τραγουδιστές, κινηματογραφικές ταινίες κλπ. κάτι που δεν κάνουν οι κλασικές εγκυκλοπαίδειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει άρθρα για οτιδήποτε και οποιονδήποτε μπορεί να γραφτούν δύο σειρές που δεν ενδιαφέρουν κανένα.
  • Η αγγλική βικιπαίδεια πράγματι δεν έχει μια ξεκάθαρη γενική πολιτική, αλλά για συγκεκριμένα θέματα έχει πολύ ξεκάθαρες επίσημες οδηγίες (π.χ. en:Wikipedia:Notability (music)). Φυσικά ούτε εμάς μας χρειάζεται απαραίτητα μια γενική πολιτική, αλλά οι οδηγίες κατά θέμα είναι απαραίτητες. Φυσικά το ότι υπάρχουν οι οδηγίες, αποτελεί de facto πολιτική.

--Geraki 19:23, 16 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]