Συζήτηση Βικιπαίδεια:Πρότυπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρότυπα επιμέλειας[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να μεταφράσω κάποια βασικά πρότυπα επιμέλειας από την αγγλική έκδοση και θα ήθελα τη γνώμη των Βικιπαιδιστών για το κατά πόσο αυτό θα ήταν χρήσιμο ή επιθυμητό. Δείτε σχετικά:


Κάποια από τα πρότυπα υπάρχουν ήδη (και ορισμένα αναφέρονται στο Βικιπαίδεια:Πρότυπα). Το ότι μπορεί να έχουν διαφορετικό στυλ δεν μας πειράζει. Πολλά από τα αγγλικά δεν τα χρειαζόμαστε, αφού μας εξυπηρετούν κάποια γενικότερα, π.χ. το {{επιμέλεια}} υποκαθιστά πολύ άνετα τα περισσότερα πρότυπα cleanup-κάτι και μερικά ακόμη της αγγλικής, ενώ για τα πολυάριθμα merge μας αρκεί το {{συγχώνευση}}. Λίγα πρότυπα μπορεί να θεωρηθούν χρήσιμα:

  • not verified
  • wikify
  • NowCommons

Γενικά, επειδή στην ελληνική βικιπαίδεια η κίνηση είναι μικρότερη από της αγγλικής και αρκεί μια ματιά στις Πρόσφατες αλλαγές για να δεις τι τρέχει, κάθε νέα σελίδα, ή πρόβλημα γίνεται αντιληπτό πολύ γρήγορα από τους περισσότερους τακτικούς χρήστες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η δημιουργία πολλών προτύπων και ανάλογων κατηγοριών. —Geraki 2006-01-16 T 09:32 Z

Κατηγοριοποίηση προτύπων[επεξεργασία κώδικα]

Στην παρούσα φάση, οι περιγραφές των προτύπων προστίθενται στην σελίδα αυτή αλλά δεν ταξινομούνται σε υποκατηγορίες ειδικής κατηγορίας προτύπων (παράδειγμα), με συνέπεια να καθίσταται δύσκολη η χρήση και η διαχείρισή τους. Θα ήθελα να προτείνω τη δημιουργία μιάς (λιτής) ιεραρχίας κατηγοριών προτύπων. Δείτε σχετικά:


Πολύ γενική κατηγοριοποίηση μπορεί να γίνει, με τον τρόπο που έκανα στα πρότυπα επεκτάσεων. Πιθανόν για ορισμένα πρότυπα να αρκεί να βρίσκονται σε κατηγορία ανάλογη με την δουλειά που κάνουν χωρίς να είναι απαραίτητα κατηγορία προτύπων, π.χ. τα πρότυπα για μεταφορές σε αδερφικά έργα βρίσκονται στην βάση της Κατηγορία:Μεταφορές σε αδερφικά έργα που είναι πιό χρήσιμο από το να φτιάχναμε κατηγορία για μόνο 3 πρότυπα. —Geraki 2006-01-16 T 09:32 Z

Μετάφραση ονοματολογίας προτύπων[επεξεργασία κώδικα]

Στην παρούσα φάση, κάποια απ' τα πρότυπα χρησιμοποιούν την ονοματολογία της αγγλικής ΒΠ (πχ. Πρότυπο:Inuse) και κάποια είναι μεταφρασμένα (πχ. Πρότυπο:Συγχώνευση). Επίσης, δεν υπάρχει συνεπής πολιτική μετάφρασης των προτύπων, με συνέπεια να εμφανίζονται διπλοεγγραφές (παράδειγμα: Πρότυπο:Γεωγρ και Πρότυπο:Επέκταση-γεωγραφία). θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη των Βικιπαιδιστών που δημιουργούν και χρησιμοποιούν πρότυπα, σχετικά με το κατά πόσο είναι προτιμότερη η μία ή η άλλη πολιτική.


Όσα έχουν ακόμη αγγλικά ονόματα θα πρέπει να μετονομαστούν στα ελληνικά. Οι διπλοεγγραφές θα πρέπει να ανακατευθύνουν στο πρότυπο που πρέπει, όπως και κάποια πρότυπα που καλό είναι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ξένοι χρήστες (όπως το NowCommons) να έχουν το αγγλικό όνομα να ανακατευθύνει στο ελληνικό. Το namespace δεν το μεταφράζουμε ως ονοματολογία (θα δεις ότι δεν έχει σχέση με κάτι τέτοιο η αγγλική σελίδα) αλλά ως ομάδα σελίδων (φαίνεται και στις πρόσφατες αλλαγές). Για τα πρότυπα και τις κατηγορίες επεκτάσεων έχουμε συμφωνήσει ότι δημιουργούμε μόνο όταν πραγματικά χρειάζονται και υπάρχουν πολλά άρθρα τα οποία θα μπουν εκεί (κι εδώ που τα λέμε η μόνη χρησιμότητά τους μέχρι τώρα ήταν να αδειάζει λιγάκι η κεντρική κατηγορία:επέκταση). —Geraki 2006-01-16 T 09:32 Z

Πρότυπο επιμέλεια[επεξεργασία κώδικα]

Δεν είδα κάποιο πρότυπο επιμέλειας (για άρθρα με λάθη στο περιεχόμενο) που να μην αναφέρει και τα πνευματικά δικαιώματα. Μήπως να φτιάχναμε ή υπάρχει και δεν το είδα;--Αρχίδαμος 13:13, 12 Ιουλίου 2006 (UTC)

Για θέματα ακρίβειας {{disputed}} --Dada 13:15, 12 Ιουλίου 2006 (UTC)
Δεν είναι καθόλου disputed. Αν γράψω ότι ο Χίτλερ ήταν ήρωας είναι disputed, αν γράψω ότι η γη είναι επίπεδη είναι απλά λάθος. Ταιριάζει πιο πολύ αυτό που λέει το "επιμέλεια" αλλά χωρίς τα πνευμ.δικ. (δηλαδή δεν ανταποκρίνεται στα ατάνταρ).--Αρχίδαμος 13:21, 12 Ιουλίου 2006 (UTC)
Η επιμέλεια αφορά μόνο σε θέματα εμφάνισης, δομής, ανυπαρξίας συνδέσμων, συντακτικών λαθώς κ.λπ. Αν θέλεις να πεις ότι οι πληροφορίες είναι ανακριβείς ή ότι περιέχονται λάθη υπάρχει μόνο το disputed. Αν θέλεις κάτι πιο συγκεκριμένο, τότε ίσως πρέπει να φτιάξεις κάποιο άλλο. --Dada 13:28, 12 Ιουλίου 2006 (UTC)

Πρότυπο για πρωτότυπη έρευνα;[επεξεργασία κώδικα]

Η αποθάρρυνση της πρωτότυπης έρευνας είναι από τις βασικές αρχές της Βικιπαίδειας. Εντούτοις δεν μπόρεσα να βρω κάποιο σχετικό πρότυπο, όπως το αντίστοιχο αγγλικό. Μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθεί; -Ferengi 10:30, 15 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Άκυρο, τελικά υπάρχει, αλλά δεν είχε περαστεί στις σωστές κατηγορίες. -Ferengi 17:21, 19 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Προσθήκη νέων προτύπων[επεξεργασία κώδικα]

υπάρχει κάπου ένας κατάλογος με όλα τα πρότυπα που έχουν δημιουργηθεί; Μπορούμε απλά να προσθέτουμε τα νέα πρότυπα στον πίνανα του άρθρου; Π.χ. έφτιαξα ένα νέο πρότυπο για την περίπτωση αμφισβήτησης ξενόγλωσσης πηγής, όπως προέκυψε απο μια συζήτηση στην Αγορά. Πως θα μπορούσε κάποιος να ανατρέξει και να το βρει;(Meneksedia 11:20, 21 Φεβρουαρίου 2011 (UTC))

Δεν υπάρχει κάποιος σημασιολογικός κατάλογος προτύπων. Υπάρχει μια ειδική σελίδα που βγάζει όλα τα πρότυπα της Βικιπαίδειας αταξινόμητα, και υπάρχει και αυτή εδώ στην οποία βρίσκονται μόνο τα πολύ βασικά. Γενικά η κατάταξη όλων των προτύπων σημασιολογικά είναι τεράστιο έργο και απαιτεί πολλούς πρόθυμους χρήστες, π.χ στην Αγγλική Βικιπαίδεια υπάρχει σχετική Βικιεπιχείρηση. Δυστυχώς εδώ πρέπει να θυμόμαστε αν κάτι έχει δημιουργηθεί. Είναι θέμα πείρας και εμπειριών...
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω δεν υπάρχει παρόμοιο πρότυπο. Φυσικά μπορείς να προσθέσεις στον πίνακα ότι δημιουργείς, αξίζει να αναπτυχθεί η προσπάθεια ταξινόμησης των προτύπων. --dead3y3 (συζήτηση) 12:00, 21 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Το έβαλα στην Κατηγορία:Πρότυπα Βικιπαίδειας και μπορεί να μπει και στην Βικιπαίδεια:Πρότυπα που χρειάζεται γενική αναμόρφωση. --geraki Talk 12:06, 21 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Τώρα θυμήθηκα ότι όταν είχα πρωτοέρθει στην Βικιπαίδεια (μιλάμε 4 χρόνια πριν) είχα δημιουργήσει μια Βικιεπιχείρηση για την ταξινόμηση των προτύπων. Ατόνησε όμως, και το αναγνωρίζω, γιατί ακολουθήθηκε μια υπερβολικά μεθοδική για τις ανάγκες της Βικιπαίδειας προσέγγιση. Ίσως θα μπορούσε να αναβιωθεί σε νέα βάση.
Τι αναμόρφωση έχεις υπόψη σου για αυτή την σελίδα; --dead3y3 (συζήτηση) 12:10, 21 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Θα χρειαστεί να γίνουν νέοι κατάλογοι με τα πρότυπα κατά κατηγορία χρήσης. Έχουμε πρότυπα σήμανσης άρθρων, σήμανσης σε συγκεκριμένα σημεία, κουτιά πληροφοριών, πρότυπα για τις σελίδες συζήτησης, πρότυπα ειδοποίησης χρηστών κλπ. Σε ένα μεγάλο βαθμό βέβαια αυτά είναι χωρισμένα σε κατηγορίες (που χρειάζονται κι αυτές ξεδιάλεγμα), αλλά θα χρειαστεί να καταγραφούν τα σημαντικότερα σε υποσελίδες. --geraki Talk 07:39, 23 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)
Κάτι παρόμοιο σκεφτόμουν. Απλά επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή και είμαστε και μικρή Βικιπαίδεια σε σύγκριση με την Αγγλική, όχι υποσελίδες αλλά ενότητες με τα βασικά. Θα κάνω μια αρχική προσπάθεια. --dead3y3 (συζήτηση) 09:40, 23 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)