Συζήτηση Βικιπαίδεια:Πολυτονικοί χαρακτήρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μήπως μπορώ να μάθω γιατί δεν κάνει να χρησιμοποιούμε το πολυτονικό, σε κείμενα μάλιστα που ειναι ΓΡΑΜΜΕΝΑ σε πολυτονικό ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ κι αν τα δεις τυπωμένα; Για ποιο λόγο διαθέτουμε Unicode στη Βικιπαίδεια, αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε; --Diderot 3 Ιουλίου 2005 11:19 (UTC)

Μόλις έλεγξα το πρότυπο που είχα βάλει την προηγούμενη φορά που ασχοληθήκαμε μ'αυτό και δουλεύει. Το πρόβλημα ήταν ότι οι χρήστες Internet Explorer δεν μπορούσαν να δουν πολυτονικούς χαρακτήρες και έβλεπαν στην θέση τους τετραγωνάκια (Στον firefox εμφανίζονται όλα κανονικά). Φυσικά αυτό δεν είναι καλό, οπότε όταν γράφουμε με πολυτονικούς χαρακτήρες θα πρέπει να εκβιάζουμε τον IE να χρησιμοποιεί unicode-πολυτονική γραμματοσειρά χρησιμοποιώντας το πρότυπο {{πολυτονικό||κείμενο}}. Δες πως το έβαλα στην τραγωδία. —Geraki μήνυμα2005-07-3 T 12:17 Z

Ακόμα είμαι στο στάδιο της ενημέρωσης! Πράγματι εγώ έβλεπα τετραγωνάκια και δεν κατάλαβα τι είχε γίνει! Diderot συγνώμη! Θα προσπαθήσω να καταλάβω τον τρόπο από την επεξεργασία στη "τραγωδία", αν όχι θα σας ζητήσω πληρέστερες οδηγίες.--Templar52 3 Ιουλίου 2005 13:44 (UTC)

Εντάξει, αφού ήταν παρεξήγηση δεν τρέχει τίποτα! Συγγνώμη, μάλλον βιάστηκα κι εγώ να κατηγορήσω. Επομένως, θα χρησιμοποιώ το νέο template από δω και πέρα για το πολυτονικό. Αφού λύθηκε το πρόβλημα, μπορούμε νομίζω τώρα να βάλουμε και στη βοηθητική μπάρα τους πολυτονικούς χαρακτήρες. Ή όχι; --Diderot 3 Ιουλίου 2005 17:51 (UTC)

Θα μπορούσαμε, αλλά το πρόβλημά μου είναι το εξής: όταν πατάει κάποιος έναν χαρακτήρα στην μπάρα, να εισάγεται με το πρότυπο ή μόνο ο χαρακτήρας; Στην πρώτη περίπτωση θα γεμίζει μια φράση με το πρότυπο σε κάθε τονούμενο χαρακτήρα π.χ. Μ{{πολυτονικό|ῆ}}νιν {{πολυτονικό|ἄ}}ειδε, θε{{πολυτονικό|ὰ}}, Πηληιάδεω {{πολυτονικό|Ἀ}}χιλ{{πολυτονικό|ῆ}}ος και οι τονούμενοι θα είναι διαφορετικής γραμματοσειράς από τα υπόλοιπα γράμματα. Στην δεύτερη, αν δεν γνωρίζει ο χρήστης ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το πρότυπο, είτε δεν θα βλέπει το αποτέλεσμα, θα απογοητευτεί και τελικά δεν θα το γράψει, είτε απλά δεν θα φαίνεται. Μάλλον υποστηρίζω την πρώτη περίπτωση. —Geraki μήνυμα2005-07-4 T 07:30 Z

Δεν βρίσκω ότι είναι καλή ιδέα! Από την εμπειρία που έχω με LaTeX, με αυτό τον τρόπο θα παραμορφώνεται το κείμενο σε σημείο να μην διαβάζεται. Είναι καλύτερα να βάλουμε σκέτους τους χαρακτήρες στη μπάρα και να βάλουμε επίσης σε εμφανές σημείο οδηγίες για το πρότυπο. Στην ανάγκη, ας βάλουμε πάνω στην ίδια τη μπάρα μια σύνδεση σε μια σελίδα οδηγιών με μια σύντομη σημείωση. Αυτό θα ενημερώνει τους συντάκτες επί τόπου. --Diderot 4 Ιουλίου 2005 08:04 (UTC)

Στην αγγλική υπάρχει το en:Template:SpecialChars με οδηγίες για την εμφάνιση πολυτονικών.+Ματιά 11:43, 22 Αυγούστου 2005 (UTC)

Αντί για το IPA;[επεξεργασία κώδικα]

Για τα ελληνικά, μιας και είναι τόσο καλή η πολυτονική γραφή στο να δείχνει την προφορά διάφορων λέξεων, γιατί να μην προωθηθεί η χρήση της αντί για το IPA; Πιο πολύς κόσμος θα μπορεί να το καταλάβει χωρίς να χρειάζεται να κοιτά συνεχώς τη σελίδα βοήθειας για το IPA. Γιατί να μην γίνει έτσι στο Βικιλεξικό;; Μην τρελαθείτε, είναι μόνο μια ιδέα... --Γιάννης Α. | 23:50, 19 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Γιάννη το IPA απευθύνεται σε όσους δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και γραφή. Το πολυτονικό δεν κολλάει πουθενά στην προκειμένη περίπτωση. Dimitrisss 23:59, 19 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)