Συζήτηση:Ψηφοφορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ανήκει αυτό το παράδειγμα? Γιατί ναι/όχι?[επεξεργασία κώδικα]

Ψηφοφορία στην Ελλάδα

Παράδειγμα ψηφοφορίας σε "εκλογές νομαρχιακής αυτοδιοίκησης 2006" και "δημοτικές και κοινοτικές εκλογές 2006"

  • 1. Το άτομο που θέλει να ψηφίσει πάει στο εκλογικό τμήμα και δείχνει τη ταυτότητά του στους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι ελέγχουν εάν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άτομο είναι γραμμένο εκεί ώστε να μπορεί να ψηφίσει.
  • 2. Εάν υπάρχουν στοιχεία, τότε δίνουν στο άτομο ένα:
  • 2α Φάκελο μαζί με ψηφοδέλτια που είναι για τις "δημοτικές και κοινοτικές εκλογές 2006" και μπαίνει σε ένα παραβάν. Στο παραβάν διαλέγει πιο ψηφοδέλτιο θέλει να διαλέξει. Αν δε θέλει να διαλέξει κανένα μπορεί να ψηφίσει λευκό. Αν ψηφίσει λευκό, διπλώνει το λευκό με τέτοιο τρόπο ώστε να χωρέσει στο φάκελο, κλείνει το φάκελο και βγαίνει από το παραβάν. Αν θέλει να διαλέξει οτιδήποτε εκτός από λευκό τότε:
  • 3. Έχει τη δυνατότητα μέχρι 2 υποψηφίους να διαλέξει(στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου) μέσω του να βάλει ένα σταυρό αριστερά από τα ονόματα των υποψηφίων. Έχει τη δυνατότητα να βάλει ακόμα ένα σταυρό αριστερά από το υποψήφιο άτομο στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου.

Πείτε τη γνώμη σας παρακαλώ. Logictheo 20:28, 15 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Ωραίο κε Σποκ, συγγνώμη εννοούσα Logictheo, νομίζω ότι θα αξιοποιηθεί καλύτερα σε άρθρο με τίτλο Εκλογές στην Ελλάδα (έλεγξε όμως αν υπάρχει άλλο άρθρο με παρόμοιο τίτλο πρώτα), σε παράγραφο "Εκλογική διαδικασία".--FocalPoint Συζήτηση 20:45, 15 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Logictheo, κοίτα και τα αντίστοιχα ξενόγλωσσα άρθρα και πες μου εσύ αν έχει δουλειά εδωπέρα. Είναι λογικό ένα άρθρο με τον τίτλο "ψηφοφορία" να έχει δυο γραμμές για το τι είναι ψηφοφορία (κι αυτές λειψές) και δύο σελίδες τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους πολίτες για τη διεξαγωγή των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών 2006; Καλή η τόλμη και αξιέπαινη η διάθεσή σου να γράψεις άρθρα, θέλει όμως καμιά φορά λίγο κόπο παραπάνω. Δε διαφωτίζεται ο αναγνώστης με τις οδηγίες αυτές για το τι είναι η ψηφοφορία, υπάρχουν εκατοντάδες είδη ψηφοφοριών. Αν θελήσεις πάντως να χρησιμοποιήσεις το παράδειγμά σου κάπου αλλού, θέλει αρκετές διορθώσεις (δεν το έβγαλα γι'αυτό πάντως). Κατ'αρχάς οι "υπάλληλοι" δεν είναι υπάλληλοι, είναι ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ο γραμματέας και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (τακτικά και αναπληρωματικά). Δεν ελέγχουν "αν υπάρχουν στοιχεία" (μάρτυρες; κασέτες;), ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του τμήματος αυτού. Όταν το παράδειγμα είναι για τις δημοτικές εκλογές τι ψηφοδέλτια θα του έδιναν, για τις βουλευτικές;(πλεονασμός) Αν δε θέλει να διαλέξει κανένα ψηφοδέλτιο, θα ρίξει άδειο τον φάκελο (άκυρη ψήφος). Αν δε θέλει να διαλέξει κανένα συνδυασμό, θα διαλέξει το λευκό ψηφοδέλτιο (είναι κι αυτό ψηφοδέλτιο, έγκυρη ψήφος). Νομίζω δεν το διπλώνει όπως θέλει το ψηφοδέλτιο, είναι ένας-δυο συγκεκριμένοι τρόποι. Αν κάνει origami για να το χωρέσει στο φάκελο, μπορεί να του βγει και άκυρο (σημαδεμένο). Πόσους σταυρούς επιτρέπεται να βάλει εξαρτάται από το δήμο/νομαρχία που ψηφίζει αν δεν κάνω λάθος.--Αρχίδαμοςμίλα μου 21:29, 15 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

Οι σταυροί ναι, εξαρτώνται από το πόσες έδρες έχει το Δημοτικό/Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τα ψηφοδέλτια μπορούν να διπλωθούν όπως να' ναι (επίσημα βέβαια στα τέσσερα) αρκεί να μη σκιστούν. Στις Δημοτικές τα ψηφοδέλτια που δίνονται είναι 2 σετ, ένα για Δημοτικές κι ένα για Νομαρχιακές, και στις Βουλευτικές ένα για Βολευτικές κι ένα για Ευρωεκλογές. ΆΚυρα δεν είναι μόνο τα κενά φάκελα, αλλά και σκισμένα ψηφοδέλτια (εκτός αν σκίστηκαν στο άνοιγμα του φακέλου), φάκελοι που έχουν παραπάνω από ένα ψηφοδέλτιο, όσα έχουν διακριτικά σημάδια με το στυλό ή οτιδήποτε γραμμένο πάνω, τσόντες, σαλάμια κ.α. τακτικές ανορθόδοξου πολέμου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, όσοι έχουν περισσότερους από τους προβλεπόμενους σταυρούς πάνε υπέρ του συνδυασμού.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να πάνε σε ένα άρθρο για τις εκλογές στην Ελλάδα ή κάτι τέτοιο - Badseed απάντηση 22:51, 15 Οκτωβρίου 2006 (UTC)