Συζήτηση:Φρανκφούρτη

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Προσωπικά νομίζω ότι είναι καλύτερα να γραφτεί Φραγκφούρτη. --Lucinos 22:17, 16 Ιουν. 2005 (UTC)

Για ποιόν ακριβώς λόγο; Ειλικρινά μόλις τώρα αντιλήφθηκα ότι συχνά γράφεται (λανθασμένα) με αυτό τον τρόπο αλλά οι περισσότεροι το γράφουν Φρανκφούρτη. —Geraki μήνυμα2005-06-16 T 23:12 Z

Αν θεωρείται ότι καλύτερα είναι Φρανκφούρτη εντάξει (δεν συμφωνώ αλλά θα το δεχτώ), αλλά Φραγκφούρτη δεν είναι λάθος. --Lucinos 09:01, 17 Ιουν. 2005 (UTC)

Το Φρανκφούρτη ακούγεται όπως και το γερμανικό αλλά και σαν γραφή το πλησιάζει, είναι ιδανικό... --Dada 09:08, 17 Ιουν. 2005 (UTC)

Κατά ποιόν τρόπο δεν είναι λάθος το Φραγκφούρτη; Ούτε στην προφορά ούτε στην γραφή είναι κοντά στο αυθεντικό, αλλά ούτε και είναι περισσότερο διαδεδομένο έτσι. —Geraki μήνυμα2005-06-17 T 09:13 Z

Στα ελληνικά, για λόγους ευφωνίας, το νκ τρέπεται σε γκ, π.χ. λέμε "εγκέφαλος", αντί "ενκέφαλος", "εγκυκλοπαίδεια", αντί "ενκυκλοπαίδεια", κλπ. Αυτή τη λογική μπορούμε να την επεκτείνουμε ή να μην την επεκτείνουμε στη μεταφορά ξένων λέξεων. Για παράδειγμα, για την Encarta μάλλον θα πούμε "Ενκάρτα" και όχι "Εγκάρτα". Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επιλογή και όχι για σωστή ή λάθος γραφή.Ό,τι και ν' αποφασίσουμε, ας αφήσουμε μια ανακατεύθυνση, αφού χρησιμοποιούνται και οι δύο γραφές.
Πάντως, καμία από τις δύο μορφές δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε κατά διάνοια τη Γερμανική προφορά. Αν θέλεις να γελάσεις, κάνε το εξής πείραμα: προσπάθησε να βάλεις Ιταλό να πει "θερμοδυναμική" (ή οποιαδήποτε λέξη με "θ" και "δ"), εγγυημένο γέλιο! Εγώ πάλευα μια ώρα με έναν, προσπαθώντας να του μάθω το "Γάμμα". Μάταιος κόπος - του έβγαινε "Γκάμα" όλη την ώρα... --Diderot 12:20, 18 Ιουν. 2005 (UTC)