Συζήτηση:Φουστανέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κάποιος χρήστης πιθανώς γκουγκλίζοντας με τις λέξεις "Albanian" + "fustanella" ανακάλυψε ένα βιβλίο του 1914 για τους Βλάχους[1] απ' όπου απομόνωσε τη φράση "Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η αλβανική φουστανέλλα, η οποία υιοθετήθηκε από τους Έλληνες μετά την απελευθέρωση τους το 1821 ως η εθνική τους φορεσιά…. Θεώρησε ότι τον εξυπηρετεί, και για να φαίνεται πιό σύγχρονη η πηγή έβαλε την επανέκδοση του 1972 (που ένας θεός ξέρει πού μπορεί κανείς να τη βρεί) αλλά δεν έβαλε το λινκ για την ορίτζιναλ έκδοση που υπάρχει online. Επίσης το έβαλε στην εισαγωγή, όπου κανονικά μπαίνει το ρεζουμέ των λημμάτων. Στο βιβλίο όμως βρίσκουμε ότι κάτι άλλο εννοούσε ο συγγραφέας, καθώς το πλήρες κείμενο λέει ουσιαστικά ότι η φορεσιά των βλάχων είναι ο πρόγονος της αλβανικής φουστανέλας. Δεν είναι σαφές αν ο συγγραφέας υπονοεί ότι γενικώς η φουστανέλα είναι αλβανική, ή αν εννοεί τη φουστανέλα της Αλβανίας, μιας και αναφέρεται στην περιοχή Σαμαρίνας. Το άλλο που ακολουθεί, ότι "μετά την επανάσταση του 1821 οι Έλληνες υιοθέτησαν τη φουστανέλα ..." μπορεί απλά να καταχωρηθεί στην κατηγορία "μπαρούφες". Η φουστανέλα δεν είναι "εθνική ενδυμασία", είναι απλώς μια από τις πολλές ενδυμασίες του ελληνικού χώρου, και είναι σαφές ότι φοριόταν πολύ πριν την επανάσταση. Άλλωστε το υπόλοιπο λήμμα περιέχει σύγχρονες πηγές που μας πάνε πίσω τουλάχιστον μέχρι τον 12ο αιώνα με μια πολύ πειστική εικόνα (που προφανώς δεν υπήρχε το 1914).

Σήμερα που ανακάλυψα αυτή την παραπλανητική παραπομπή, την έσβησα, και ο χρήστης Γκλόριους την επανέφερε. Αν επιμένει μπορούμε να τη βάλουμε κάπου αλλού στο λήμμα, με το πλήρες νόημα του συγγραφέα.

Η άλλη πηγή είναι περισσότερο αποκαλυπτική (όσο μια γυροβολιά φουστανελοφόρου) για τις προθέσεις όποιου την έβαλε εκεί και όποιου την προστατεύει. Αλλά προς το παρόν θα του ζητήσουμε (ή καλύτερα θα απαιτήσουμε, βάσει των κανονισμών) να γράψει πλήρως την παραπομπή (citation). Είναι σαφές ότι το βιβλίο που εξέδοσε ο P. Sherard είναι μια ανθολογία από κείμενα διαφόρων. Επομένως κάποιος άλλος έγραψε για επονομαζόμενους "Ελληνες" (εισαγωγικά δικά του). Αναμένουμε πλήρη παραπομπή και τα ξαναλέμε.--Skylax30 (συζήτηση) 20:43, 16 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Η πηγή είναι επακριβής, κακώς αλλάχθηκε. Και η άλλη επακριβής ήταν αλλά δεν είχε σχέση με το context το λήμματος--Kalogeropoulos (συζήτηση) 14:33, 19 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Και πού λέει η πηγή για "αρβανίτες τόσκηδες που πολέμησαν στην Επανάσταση"; Για Βλάχους λέει. Ακολούθησε τους κανονισμούς.--Skylax30 (συζήτηση) 14:36, 19 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Στο παιχνίδι και το Lifo, το αγλάισμα της ελληνικής γραμματείας. Τη φουστανέλα, λέει, τη φορούσαν αρχικά οι Αρβανίτες, και μετά το 21 "καθιερώθηκε και στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο από τους ελληνορθόδοξους" (!) [2] Δεν μας πληροφορεί, δυστυχώς, τί φόραγαν στη Ρούμελη πριν την Επανάσταση. Θα μάθω και θα σας πώ.--Skylax30 (συζήτηση) 15:00, 19 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

To γύρο του διαδικτύου κάνει αυτή η φράση, που φιλοδοξεί να κατασκευάσει (fabricate) μια made in Albania φουστανέλλα, αποκόπτοντάς την από την αρχαιότητα: "Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τη φουστανέλλα με τους αρχαίους ελληνικούς χειτόνες (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, "Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page", p. 148)".

Την ανακάλυψα ήδη σε δύο ιστοσελίδες, η μία εδώ [3]. Μέχρι να βρούμε αν αυτό που υπάρχει στη ΒΠ είναι όντως καλόπιστη μεταφορά της πηγής από κάποιον που τη διάβασε, και όχι copy-paste από αλλού, το αφαιρώ. Ο ασύνδετος τρόπος με τον οποίο υπήρχε στο λήμμα, δείχνει ότι πρόκειται για άκριτη επικόλληση από κάποιον που δεν ασχολείται με το άθλημα.--Skylax30 (συζήτηση) 17:53, 22 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)

Αυτό το μάλλον copy-paste έγινε την 24-10-2015 από μια IP, μαζί με άλλες ασυναρτησίες: [4] Οι ίδιες ασυναρτησίες είχαν επικολληθεί τον Απρίλιο του 2015 εδώ: [5] από κάποιον/κάποια που αυτοονομάζεται "Αλή Σουλιότι". Μεγάλο σεκλέτι εκεί στην Αλβανία.--Skylax30 (συζήτηση) 18:07, 22 Δεκεμβρίου 2016 (UTC)