Συζήτηση:Φιντέλ Κάστρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Προφορά: Φιδέλ[επεξεργασία κώδικα]

Στα Ελληνικά λέμε "προφέρεται xxx". Αν και φυσικά δεν έχει θέση σε βιογραφικό εγκυκλοπαιδικό λήμμα το πώς θεωρητικά προφέρεται στη μητρική γλώσσα το όνομα κάποιου.46.198.80.105 06:18, 21 Δεκεμβρίου 2014 (UTC)

Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων 11/07/2006[επεξεργασία κώδικα]

Copy από εδώ: [1] --Dead3y3 Συζήτηση 10:57, 11 Ιουλίου 2006 (UTC)

Νομίζω πως πλέον δεν ισχύει η παραβίαση, οπότε καλύτερα να αναιρεθεί το σχόλιο. "Στιγματίζει" και τους επόμενους που συνεχίζουν να προσφέρουν στο άρθρο ;) Kassianos

Διόρθωση έτους...[επεξεργασία κώδικα]

"γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926. Υπήρξε πρωθυπουργός της Κούβας από το 1926" Από τότε που γεννήθηκε ήταν προθυπουργός;

Κατηγορία «Δικτάτορες»[επεξεργασία κώδικα]

Και γιατί να μην αφαιρεθεί, Ttzavaras; Η Δημοκρατία της Κούβας είναι από τα σοσιαλιστικά κράτη που δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ (εκτός ίσως από της ΗΠΑ που έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον από μία ελεύθερη αγορά στη χώρα) ως δικτατορίες. Το δε κείμενο του λήμματος είναι μάλλον θετικό απέναντί του.--exc (συζήτηση) 17:18, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Τη ΒΠ δεν την ενδιαφέρει αν ένα κείμενο είναι θετικό ή αρνητικό, την ενδιαφέρει να είναι ουδέτερο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύεις εσύ, εγώ, οι ΗΠΑ ή οι Αρειανοί. Μπορείς να συμβουλευτείς το λήμμα "Δικτατορία" για να δεις αν ο Κάστρο εντάσσεται ή όχι στη συγκεκριμένη κατηγορία. --Ttzavarasσυζήτηση 17:22, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Δάσκαλός μου είσαι και θα με παραινέσεις,Ttzavaras; Και τι μάλιστα, να διαβάσω το τι είναι δικτατορία; Και μόνο που επικαλείσαι την ουδετερότητα, θα έπρεπε να αφαιρεθεί η κατηγορία, γιατί ουσιαστικά παίρνει θέση. Άλλο να ανέφερε το λήμμα το ότι από κάποιους χαρακτηρίζεται δικτάτορας και άλλο να βάζεις ταμπέλα μέσω της προσθήκης κατηγορίας, ιδιότητας σε infobox ή οτιδήποτε άλλο.--exc (συζήτηση) 17:32, 25 Απριλίου 2014 (UTC) Άσε δε μου και το λήμμα «Δικτατορία» να έβλεπα πάλι θα διαβαζα ότι: «Ο όρος δικτατορία με την σύγχρονη χρήση της αναφέρεται στην απόλυτη εξουσία ενός ηγέτη (δικτάτορα) ή ομάδας που κυβερνά χωρίς να περιορίζεται από τους νόμους, το σύνταγμα, ή άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες του κράτους.» Το οποίο εκ των πραγμάτων δεν ισχύει στην Κούβα.--exc (συζήτηση) 17:35, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Νομίζω πως είναι εσφαλμένος ο τίτλος δικτάτορας για τον Κάστρο, καθώς δεν ηγήθηκε ποτέ τη χώρα όπως ο Ε.Χότζα, ώστε π.χ. να δικαιολογεί τη Δικτατορία του Προλεταριάτου, τη λεγόμενη. Είδα, επίσης, πως υπάρχει αρκετό καιρό αυτή η κατηγορία και θεωρώ πως προστέθηκε εξαρχής λανθασμένα και εικάζω, στη συνέχεια, ότι διατηρήθηκε λόγω παλαιότητας της επεξεργασίας. Τέλος, σε 4 λήμματα ξένων Β.Π. δεν αναφέρεται ως τέτοιος. Ίσως δυτικά (ΗΠΑ) να θεωρείται δικτάτορας, αλλά, γενικά, όχι. Κι αυτό μας νοιάζει, το "γενικά" που επαληθεύεται κι όχι οι απόψεις των πολεμίων του. Θα ζητήσω αφαίρεση όχι γιατί έχω πηγή που να λέει το αντίθετο, αλλά επειδή, πρώτον -και ίσως- να μην υπάρχει αντικειμενική πηγή για αυτό γενικότερα και δεύτερον, κατά γενική ομολογία, δεν αποκαλείται πουθενά ως δικτάτορας π.χ. Μ.Μ.Ε. Είναι καθαρό pov, δηλαδή, ο τίτλος αυτός. Και ναι, αν είμαστε υπέρμαχοι και μόνο της ουδετερότητας θα πρέπει να αφαιρεθεί. --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 17:36, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Καλό θα είναι (α) να είσαι περισσότερο ευγενικός (β) να διαβάσεις την περί ουδετερότητας πολιτική, η οποία είναι βασική στη ΒΠ. Και τι θα πει "παίρνει θέση"; Ή μια ιδιότητα ισχύει ή δεν ισχύει, δεν μπαίνουν "ταμπέλες" εδώ εν ονόματι του "παίρνω θέση". Δηλαδή χαρακτηρίζοντας τον Παπαδόπουλο "δικτάτορα" παίρνω θέση, κατ' εσάς ή παραβιάζω την ουδετερότητα του λήμματος; Αν κρίνει η κοινότητα, πάντως, ότι πρέπει να αφαιρεθεί, εγώ δεν θα φέρω αντιρρήσεις. --Ttzavarasσυζήτηση 17:39, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Εν προκειμένω, εγώ τάσσομαι υπέρ της αφαίρεσης της συγκεκριμένης κατηγορίας. Οι λόγοι βρίσκονται παραπάνω, σε όσα παρέθεσα. --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 17:52, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Θα είμαι ευγενικός όταν μου μιλάνε ευγενικά, Ttzavaras.
Κάποια πράγματα δεν είναι θέμα του τι θα πει η κοινότητα. Η πραγματικότητα δεν είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος του τι θα πουν οι πολλοί, άσχετα που πολλά λήμματα έτσι γράφονται, όπως βέβαια και η ιστορία.
Δεν μπορούμε να βγάζουμε κάθε ηγέτη σοσιαλιστικού ή σοσιαλίζοντος κράτους de facto δικτάτορα, όπως γίνεται τώρα, είτε με αφορμή την μαρξιστική ορολογία, είτε γιατί απλά έχει ένα σύστημα που δε μας αρέσει-δεν καταλαβαίνουμε-κοκ. Έχουμε και ελληνικό παράδειγμα: πολύς κόσμος αγνοεί ότι ο Μεταξάς και ο Βενιζέλος (από ένα σημείο και μετά) ήταν δικτάτορες (με όλη τη σημασία της λέξεως). Αν γράψω τώρα στη wiki ότι ο Βενιζέλος ήταν δικτάτορας, θα πέσουν να με φάνε και θα ξεκινήσει μία σειρά αλληλοαναιρέσεων στην οποία μάλλον θα επικρατήσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήταν.
Τέλος πάντων. Εννοείται ότι, όπως και ο ΖῷονΠολιτικόν, είμαι υπέρ της αφαίρεσης της κατηγορίας από το λήμμα, όπως επίσης και στο λήμμα του Ραούλ.--exc (συζήτηση) 18:18, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Γιατί, είδες πουθενά να γίνομαι αγενής όπως εσύ, με το στυλάκι "δεν είσαι ο δάσκαλός μου"; Και εγώ παραμένω κατά της αφαίρεσης της κατηγορίας, καθώς μάλλον εμπίπτει στον ορισμό: Είναι δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης και το Σύνταγμα της χώρας έχει καταρτιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες για να επικαλείται κάποιος ότι ο συγκεκριμένος το παραβιάζει; Ακριβώς, η πραγματικότητα δεν είναι θέμα του τι θα πει η Κοινότητα, αλλά τα επιχειρήματα που θα προβληθούν, όχι οι προσωπικές απόψεις του καθενός. Από εμένα τέλος. --Ttzavarasσυζήτηση 18:25, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Για την πληρότητα της συζήτησης και χωρίς να απευθύνομαι σε κανέναν: Με βάση το ενεργό σύστημα το δικαίωμα αλλαγής του συντάγματος έχει η Βουλή τους (National Assembly of People's Power) την οποία αποτελούν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από το σύνολο της χώρας. Τον δε πρόεδρο και πάλι εκλέγει το ίδιο όργανο εκτός από ορισμένες φορές στις οποίες έχει γίνει άμεση ψηφοφορία. --exc (συζήτηση) 18:54, 25 Απριλίου 2014 (UTC)

Πρέπει να επαναφέρω το θέμα! Γιατί θεωρώ πως η κατηγοριοποίηση βασίστηκε σε προσωπικές απόψεις. Η Κοινότητα δεν είπε τη γνώμη της. Ξέμειναν αυτές οι τρεις... Αν και μόνο που δεν αναφέρεται, γενικότερα, ως δικτάτορας θα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί από καιρό... Επίσης, η ΒΠ λειτουργεί με πηγές, το λήμμα δεν έχει πηγές, γεγονός που μας οδηγεί και πάλι στην προσωπική άποψη χρηστών. Δεν προκύπτει, δηλαδή από τις πηγές αυτή η κατηγοριοποίηση κι αφού δεν προκύπτει, είναι αναγκαίο, για την ουδετερότητα, να αφαιρεθεί. --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 11:17, 1 Μαΐου 2014 (UTC)

Καθόμαστε και συζητάμε για το αν θα αφαιρεθεί μία κατηγορία, η οποία μπήκε καταχρηστικά από την αρχή. Νομίζω πρέπει να μιλάμε σε άλλη βάση: η κατηγορία πρέπει να αφαιρεθεί ως ψευδής και η όποια συζήτηση να γίνει επί της διαφωνίας κάποιων να ξαναμπεί. Αν συμφωνείς και εσύ, ΖῷονΠολιτικόν, με αυτό, αφαίρεσέ την.--exc (συζήτηση)

Ωραία, λοιπόν, επειδή ο δικτάτορας δεν είναι λαϊκή προσφώνηση για κάποιον μονάρχη, αλλά ιστορική αλήθεια αφαιρώ την κατηγορία «Δικτάτορες». Και μόνο το γεγονός ότι ιστορικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες δεν τον αναφέρουν ως δικτάτορα (όπως συμβαίνει με τον Ι.Μεταξά ή τον Γ.Παπαδόπουλο κτλ) είναι αρκετό αυτό για να πλήξει την ουδετερότητα που διέπει (και πρέπει να διέπει) τη ΒΠ. Βεβαίως, όταν ο άνθρωπος πεθάνει μπορεί να βγουν οι μεταγενέστεροι και να πουν ότι ήταν ένας αισχρός ηγέτης κτλ - όπως έγινε με την περίπτωση του Στάλιν - και να τον αποκαλέσουν δικτάτορα, τότε το πράγμα αλλάζει και θα συζητηθεί εκ νέου. Με τις ιστορικές γνώσεις που έχουμε έως τώρα, η κατηγοριοποίηση αυτή είναι ασύμφορη, αταίριαστη και pov.
Ανακεφαλαίωση: Αφαιρώ την κατηγορία 1)επειδή δεν προκύπτει από τις πηγές του λήμματος. 2) αφαιρώ την κατηγορία επειδή δεν αναφέρεται ή δεν προκύπτει, από το υπόλοιπο λήμμα. 3) αφαιρώ την κατηγορία γιατί το μόνο που προκύπτει από τα προηγούμενα είναι ένα καθαρό και ατόφιο POV και, τέλος, αφαιρώ την κατηγορία επειδή δεν αναφέρεται ως τέτοιος: στα ΜΜΕ, στα σχολικά βιβλία, στα ιστορικά βιβλία γενικότερα, στις εγκυκλοπαίδειες κτλ. --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 09:42, 2 Μαΐου 2014 (UTC)

Ως εκ τούτου πρέπει να αφαιρεθεί και εγώ συμφωνώ σε αυτό, η εν λόγω κατηγορία και από τον Ραούλ. Υπάρχει διαφωνία σε κάτι τέτοιο;--exc (συζήτηση) 13:53, 2 Μαΐου 2014 (UTC)

Καμία απολύτως από εμένα, μάλιστα το βρίσκω λογικότατο επακόλουθο των όσων ειπώθηκαν εδώ. Έπειτα, νομίζω πως προστέθηκε εκεί η κατηγορία, επειδή την είχε ήδη ο Φιντέλ Κάστρο. Αν δεν προκύπτει από πηγή η κατηγορία στον Ραούλ θα αφαιρεθεί κι από εκεί. --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 10:58, 3 Μαΐου 2014 (UTC)

Το ελληνόφωνο μεταπολιτευτικό speak δεν επέτρεπε να λέμε τον Κάστρο "δικτάτορα". Σήμερα όμως βλέπω ότι μεγάλα ΜΜΕ (όπως το BBC) χρησιμοποιούν τη λέξη χωρίς κόμπλεξ. Νομίζω ότι σε μερικές μέρες θα έχουμε τις πηγές που χρειάζονται για προσθέσουμε τη λέξη "δικτάτορας" σε ένα λήμμα που αναφέρεται σε έναν ηγέτη πολιτεύματος που ήταν "δικτατορία του προλεταριάτου".--Skylax30 (συζήτηση) 07:41, 26 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Δημοσιεύματα[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, τα οποία δεν κυκλοφορούν για πρώτη φορά. Ωστόσο τίποτε δεν επιβεβαιώνεται! Ας μην τον πεθάνουμε νωρίτερα, λοιπόν! Μη γράφουμε τίποτα, αν πρώτα δεν είμαστε 100% σίγουροι... —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 10:57, 9 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Ω, λο σιέντο! Είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι ο Κάστρο είχε χιούμορ. Τώρα βλέπω εδώ: The Secret Fidel Castro: Deconstructing the Symbol (2001), σελ. 207, 208 ότι όχι μόνο δεν είχε, αλλά κάτι κουβανικές εφημερίδες που είχαν την ατυχή ιδέα να δημοσιεύσουν κάποιες γελοιογραφίες του, έκλεισαν. Επί τη ευκαιρία, κυκλοφορούν σήμερα πολλά αστεία για το θάνατο του Κάστρο (Μαύρη Παρασκευή κτλ). Υπάρχει η δυνατότητα να μπουν στη Βικι-σφαίρα, έστω ως "εξωτερικοί σύνδεσμοι" ή θεωρείται απρεπές;