Συζήτηση:Φιλοσοφία της επιστήμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πολύ δύσκολο θέμα. Πιστεύω ότι χρειάζεται συντονισμός.

Αρχικά για τους όρους, νομίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να φτιάξουμε ένα βοήθημα μετάφρασης. Για παράδειγμα ο όρος Empiricism παρόλο που μεταφράζεται και ως Εμπειρικισμός, στη φιλοσοφία της επιστήμης χρησιμοποιείται η λέξη Εμπειρισμός,κ.ο.κ.

Marcos.th 14:19, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Είναι όντως δύσκολο θέμα, πιο δύσκολο απο ότι περίμενα για να πω την αλήθεια, για ορους που δε ξέρω χρησιμοποιώ ενα λεξικο της Magenta, παρ' όλα αυτά μπορείτε να διορθώσετε ότι θεωρείτε λάθος, αυτός είναι ο σκοπός άλλωστε. Η μετάφρασή μπορεί να γίνει απο διάφορα άτομα ώστε να γίνει πιο σωστά. fefeli 14:53, 22 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Φίλε CeeKay, επειδή από ότι κατάλαβα θες να το δουλέψεις ολόκληρο, τελείωσέ το και το βλέπουμε μετά. Προς το παρόν έκανα μικρές αλλαγές στον "εμπειρισμό". Η σωστή μετάφραση για το "cognitive" πάντως είναι γνωστικός. Είσαι σίγουρος για τον όρο "παρθένος εμπειρισμός"; Το "απλοϊκός" μου φαίνεται καλύτερο, αν και το πιο σωστό θα ήταν "ωμός" - Badseed 02:52, 8 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Γλωσσάρι[επεξεργασία κώδικα]

έχω κάνει για το άρθρο στο Βικιπαίδεια:Μεταφράσεις όρων/Φιλοσοφία της επιστήμης. συνάδελφε Badseed σωστό για το cognitive και τα άλλα, τόση ώρα κολλάει και το μυαλό... Διόρθωσα και το γλωσσάρι. όποιος μπορεί ας κάνει μαζί με την επεξεργασία, και προσθήκες στο γλωσσάρι. CeeKay 03:10, 8 Νοεμβρίου 2005 (UTC)ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ?

Δαρβίνος[επεξεργασία κώδικα]

Όλα καλά και ωραία. Αλλά η φιλοσοφία της σύγχρονης επιστήμης διαμορφώνεται από ένα απλό γεγονός. Αυτό το απλό γεγονός είναι η επίδραση της θεωρίας του Δαρβίνου. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια αναφορά σε αυτή την επίδραση --Kalogeropoulos 09:30, 8 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Αν προχωρήσουμε παραπέρα, μπορούμε να μιλήσουμε και για το 17ο αιώνα, όπου ήρθαν τα πάντα τούμπα, ειδικά στον τομέα φυσικής, αστρονομίας, ιατρικής και αντίληψης για τον κόσμο. Δεν ξέρω πάντως αν όλα αυτά χωράνε εδώ, γιατί το άρθρο ασχολείται κυρίως με τα φιλοσοφικά ρεύματα όσον αφορά γνώση, πείραμα, θεωρία κουλουπού. Μπορεί πάντως να μπει μια παράγραφος (ή και παραπάνω) σχετικά με την ιστορική εξέλιξη των ιδεών στην επιστήμη - Badseed 09:53, 8 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Νομίζω το άρθρο θέλει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεθοδολογίες και να κάνει τις βασικές κατηγοριοποιήσεις. Εντούτοςι νομίζω ότι είναι ελλειπές από την άποψη ότι δεν αναφέρει κάποια πράγματα τα οποία απ'ότι ξέρω διδάσκονται και σε μαθήματα φιλοσοφίας της επιστήμης: την αντίληψη για τη φύση και τη φυσική φιλοσοφία στην αρχαιότητα, δαρβίνο όπως λέει και ο Kalogeropoulos καθώς και τις μοντέρνες θεωρίες φυσικής φιλοσοφίας, όπως π.χ. αυτές που σχετίζονται με την κβαντική πραγματικότητα. Εχμ... Βασικά αναφέρεται κυρίως σε μία περίοδο. CeeKay 23:11, 8 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Επικεντρώνεται κυρίως στην κατηγοριοποίηση που επικράτησε τον εικοστό αιώνα. Νομίζω όμως κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν και για προγενέστερες περιόδους. Αν προσέξετε, οι μισοί φιλόσοφοι που γράφει στο τέλος είναι του προηγούμενου αιώνα κι οι άλλοι μισοί του 17ου. Η αλλαγή που συντελέστηκε τότε, όταν θεοί, άγγελοι, δαίμονες, ουράνιες σφαίρες και άλλοι κομπογιαννιτισμοί, μαζί με τις θεωρίες του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, εκπαραθυρώθηκαν απ' την επιστήμη, ήταν σχεδόν κοσμογονική. Τόσο για το πως έπρεπε να μάθουν να σκέφτονται οι επιστήμονες όσο και για τη σκέψη του απλού κόσμου. Το ίδιο και αυτή με το Δαρβίνο όσο και η Κβάντο που λέει ο Ceekay αλλά και η σχετικότητα. Κάποια πράματα αξίζει να ειπωθούν για όλα αυτά - πάντα από φιλοσοφική θεώρηση. - Badseed 00:03, 9 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

...[επεξεργασία κώδικα]

αν σας είναι εύκολο, συμπληρώνετε τους όρους που χρησιμοποιήσατε Βικιπαίδεια:Μεταφράσεις όρων/Φιλοσοφία της επιστήμης για να μπορούμε να συνεχίζουμε τη μεταφρασή σας χωρίς να υπάρχουν ασυνέπειες. CeeKay 20:25, 9 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

οκέυ! σε 5 είναι έτοιμο - Badseed 20:32, 9 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

tanks CeeKay 02:45, 11 Νοεμβρίου 2005 (UTC)

Τι κάνουμε με το Γλωσσάρι του άρθρου τώρα...[επεξεργασία κώδικα]

...που τελείωσε η μετάφραση του άρθρου; Το σβήνουμε ή το κρατάμε; Και εκτός από αυτό, να αφήσω τον σύνδεσμο για το Γλωσσάρι στο κυρίως άρθρο; theKay 15:45, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Το έβγαλα από το κυρίως άρθρο. Παραμένει στο Βικιπαίδεια:Μεταφράσεις όρων (δεν βρίσκω το λόγο να σβηστεί αφού μπορεί να βοηθήσει σε άλλες μεταφράσεις). —Dada 15:52, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

ουόμορφα, γιατί κατέβαλλα αρκετή προσπάθεια να το φτιάξω (συμμετείχε κ ο Badseed βέβαια). theKay 15:59, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Μια χαρά είναι. Εγώ κάτι ψιλοδιορθωσούλες έκανα (και θα κάνω). Μπράβο σου που το 'φτιαξες. Θα δεις ότι θα χρειαστεί και σ' άλλες μεταφράσεις Badseed 19:19, 12 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Απ’ όσο γνωρίζω, οι όροι ‘φιλοσοφία των φυσικών επιστημών’ και ‘επιστημολογία’ ταυτίζονται. Μπορεί να γίνει εφικτό όταν κάποιος ψάχνει για το λήμμα ‘επιστημολογία’, να μεταβαίνει εδώ? Οποιος μπορεί ας το κάνει. Και ας μου πει και μένα, παρακαλώ (όσο wiki-ζεις μαθαίνεις? Χα χα) Gepsimos 18:42, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Το υπόλοιπο άρθρο που πήγε;[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί έγινε αυτό το χοντρό κόψιμο; theKay 12:55, 30 Ιανουαρίου 2006 (UTC) (γύρισα)

Μετακινήθηκε στο Φιλοσοφία των φυσικών επιστημών. Γίνεται σχετική συζήτηση πάνω σε αυτό. --Dada 12:57, 30 Ιανουαρίου 2006 (UTC)
Πού γίνεται η συζήτηση; --Λύκινος 13:05, 30 Ιανουαρίου 2006 (UTC)
Κυρίως μεταξύ Χρήστης:Gepsimos και Χρήστης:Badseed. Δες Συζήτηση χρήστη:Gepsimos. --Dada 13:10, 30 Ιανουαρίου 2006 (UTC)
Αμάν! Να πάμε να μαλώσουμε και πάνω στα έκτροπα να κάψουμε τη βικιπαίδεια! ΓΚΡΟΑΡ! :p theKay 13:15, 30 Ιανουαρίου 2006 (UTC)

Επιστημολογία[επεξεργασία κώδικα]

Η Φιλοσοφία της επιστήμης ανήκει ξεκάθαρα στον επιστημολογία (ή γνωσιολογία). Δες και όλες τις μεγάλες ΒΠ (αγγλική, γερμανική) κλπ. Υπάρχουν και πολλές πηγές που το υποστηρίζουν. Επιφυλάσσομαι να τις παραθέσω εν καιρώ. Sotkil (συζήτηση) 11:28, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)

Τώρα είδα ότι άνοιξες συζήτηση εδώ. Εφόσον έχει σχέση η επιστημιολογία με την φιλοσοφία της επιστήμης με ποιό "ισχυρό" το δεύτερο από το πρώτο, γιατί δεν προσθέτεις στην Κατηγορία:Φιλοσοφία της επιστήμης την κατηγορία Κατηγορία:Επιστημολογία και κάνεις αναιρέσεις;--Vagrand (συζήτηση) 14:45, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)
Επίσης άλλο επιστημολογία και άλλο γνωσιολογία.--Vagrand (συζήτηση) 14:46, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)
Καλησπέρα. Το έκανα (να προσθέσω την κατηγορία επιστημολογία στη Φιλοσοφία της Επιστήμης). Το ότι δεν υπήρχε ήταν παράλειψη. Επίσης δεν ξέρω αν είδες ότι η επιστημολογία και η γνωσιολογία παραπέμπουν στο ίδιο λήμμα στην ελληνική βικιπαίδεια (για το παράδειγμα που παραθέτεις), αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο είναι πολύ κοντά. Θα ήθελα όμως να μου πεις γιατί την αφαιρείς; Φιλικά.Sotkil (συζήτηση) 19:32, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)
Αν κατάλαβα καλά, στο λήμμα φιλοσοφία της επιστήμης γιατί αφαιρώ το Κατηγορία:Επιστημολογία; Αφού στο Κατηγορία:Φιλοσοφία της επιστήμης υπάρχει τώρα το Κατηγορία:Επιστημολογία, δεν χρειάζεται να υπάρχει διπλο-ενταγμένο ως λήμμα και ως κατηγορία η "επιστημιολογία".--Vagrand (συζήτηση) 19:38, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)
Με την ίδια λογική που υπάρχει ταυτόχρονα λήμμα και κατηγορία Φιλοσοφία της Επιστήμης. Έχει μια λογική η θέση σου ότι εφόσον η επιστημολογία ανήκει στη φιλοσοφία της επιστήμης ως κατηγορία είναι πλεονασμός να ανήκει και το λήμμα. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις οι κατηγορίες και υποκατηγορίες καλύπτουν και την έννοια του εν μέρει. Δηλαδή κάτι μπορεί να να ανήκει εν μέρει και στο α και στο β ανεξάρτητα αν το α ή το β έχουν κάποια ιεραρχική σχέση μεταξύ τους. Για αυτό και σε όλες τις μεγάλες ξενόγλωσσες ΒΠ είναι έτσι περασμένο

Sotkil (συζήτηση) 20:17, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)

Για να καταλάβω την άποψή σου, ένα λήμμα με ένα χωριό της Ελλάδας στο οποίο θα αναφέρεται ένα λαογραφικό μουσείο, θα πρέπει να έχει κατηγορία Κατηγορία:Λαογραφικά μουσεία στην Ελλάδα;--Vagrand (συζήτηση) 20:21, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)
Είναι σαφής και ξεκάθαρη η απάντηση μου. Φυσικά δεν εννοώ αυτό.

Sotkil (συζήτηση) 21:34, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)

Και όμως δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, αφού υπερκαλύπτεται, είναι πλεονασμός. Αναφέρεις "καλύπτουν και την έννοια του εν μέρει" αλλά δεν ισχύει αυτό, αφού ανήκει στην ολότητά του, ως λήμμα Φιλοσοφία της επιστήμης στην κατηγορία Κατηγορία:Φιλοσοφία της επιστήμης, που αυτή με τη σειρά της ανήκει στην Κατηγορία:Επιστημολογία. Είναι σαν ένα δένδρο που υπάρχουν διακλαδώσεις.--Vagrand (συζήτηση) 21:42, 20 Αυγούστου 2013 (UTC)