Συζήτηση:Τρομοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Εγώ έχω γράψει την αναφορά για τρομοκρατία και ανταρτοπόλεμο και στο e-telescope. Μου αρέσει που είσαστε στην τσίλια! Προσκαλώ οποιονδήποτε έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό να το προσθέσει και να βελτιώσει το άρθρο.


Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω τον συντάκτη του λήμματος αν κάτω από τον όρο "τρομοκρατία" εννοεί και τις οργανώσεις που διεξάγουν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ή δρουν κατά κάποιου εσωτερικού ανελεύθερου και βίαιου καθεστώτος (π.χ. δικτατορίας, απολυταρχίας κλπ);--Teles 10:27, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Δεν είμαι εγώ ο συντάκτης, αλλά οι όροι τρομοκρατία, ανταρτοπόλεμος κ.α. δεν αφορούν το δίκαιο ή όχι του αγώνα αλλά τον τρόπο διεξαγωγής και τον σκοπό του. Η τρομοκρατία χρησιμοποιεί την βία ως μέσο πίεσης κατά του ηθικού του αντιπάλου με στόχο πολιτικά ωφέλη, σε αντίθεση με άλλες μορφές αγώνα που χρησιμοποιούν την βία κατά των υλικών και ανθρωπίνων πόρων του αντιπάλου. — Geraki ΣΜ - 2007-01-18T 11:14Z.


Αγαπητέ Geraki το ερώτημά μου δεν αποσκοπούσε στο να χαρακτηρίσουμε έναν αγώνα δίκαιο ή άδικο κλπ, αλλά στο επισημάνουμε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε τρομοκρατικές κάποιες ενέργειες του Ελληνικού Απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Πρόχειρα μπορώ να σου επισημάνω τις επιθέσεις σε "αθώους" έλληνες εισπράκτορες φόρων (Καλάβρυτα, 17 Μαρτίου 1821), ή την επίθεση των Πετμεζαίων κατά του μη στρατιωτικού (υπηρετικού) προσωπικού του πασά Αρναούτογλου (20 Μαρτίου 1821) στον δρόμο για την Τριπολιτσά και αναφέρομαι μόνο σε πράξεις που δεν είχαν καμμιά στρατιωτική σκοπιμότητα.΄Η την "σφαγή" που ακολούθησε την κατάληψη της Τριπολιτσάς που είχε μόνο εκδικητικό χαρακτήρα και όχι κάποια στρατιωτικής σημασίας σκοπιμότητα. Ή οι καταδρομικές επιθέσεις κατά τουρκικών μη εξοπλισμένων πλοίων. Ή η πολιτική του Κολοκοτρώνη κατά των αμάχων προσκυνημένων: "Φωτιά και τσεκούρι", ή, ή, ή ...Για να μην αναφερθούμε στις "τρομοκρατικές" ενέργειες ελλήνων Πανεπιστημιακών που κατά την διάρκεια της χούντας τοποθετούσαν βόμβες σε διάφορα σημεία της Αθήνας (ανεξάρτητα αν συμφωνώ προσωπικά με τις ενέργειες αυτές, ή όχι).--Teles 13:26, 18 Ιανουαρίου 2007 (UTC)


Από τη στιγμή κατά την οποία οι εν λόγω ενέργειες αποτελούν συστηματική άσκηση πίεσης και αποσκοπούν σε κάποια πολιτικά οφέλη που μάλλον δεν έχουν καμμία σχέση με την κατάληψη εδάφους, τότε χωράνε άνετα μέσα στον ευρύτερο ορισμό της τρομοκρατίας. Παραδείγματα τρομοκρατίας υπάρχουν πολλά καθόλη την ελληνική ιστορία, αρχαία και νέα.


τρομοκρατία και πολιτισμός[επεξεργασία κώδικα]

Όσα και να αναφέρετε, το θέμα είναι τόσο μεγάλο που θα κάνει το άρθρο να είναι πάντοτε ελλιπές. Και μη ξεχάσετε να αναφέρετε για την τρομοκρατία που ασκεί ο γονιός εις τα παιδιά του για να κάνει την δική του ζωή πιο εύκολη αγνοώντας τις μετέπειτα επιπτώσεις. Βλέπετε, αυτό είναι πιο σημαντικό της κρατικής τρομοκρατίας για την επίτευξη ενός ανωτέρου πολιτισμού.Nestanaios 22:38, 3 Μαΐου 2011 (UTC)

Καταλάθος έσβησα το σχόλιο του χρήστη Nestanaios το επαναφέρω, απλά ίσως φαίνεται οτι το έκανα εγώ όλο στα log.

78.87.83.11 07:28, 26 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)korobas78.87.83.11 07:28, 26 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)

Μερικές ανερμάτιστες σκέψεις επί του άρθρου.

Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στον πίνακα συζήτησης αλλά όχι τόσο εμφανώς στο άρθρο, τρομοκρατία δεν υπάρχει μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Το ερώτημα είναι: ως τρομοκρατία ορίζεται η ενέργεια φοβισμού του κράτους ή οι ενέργειες του κράτους για την αντιμετώπιση του. Επίσης το αντικείμενο του φόβου μπορεί να μην είναι ομάδα, επαναστατικό κίνημα κλπ αλλά να μην είναι καν ανθρώπινο. Όταν με την πρόφαση θανατηφόρων ιών και πανδημίας το κράτος οδηγεί στον μαζικό εμβολιασμό το σύνολο του πληθυσμού (που εν τέλη αποδεικνύεται άσκοπο), δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια; Παρά τις ελλιπής φιλολογικές μου γνώσεις θεωρώ ότι η ερμηνεία πρέπει είναι πιο κοντά στο τρομοκράτωρας και όχι τρομοκράτης. Η επιρροή (αντι)δράσεων μέσω καπήλευσης του φόβου.

Ο όρος με την ερμηνεία που δίνεται στο άρθρο, υπονοεί την διακριτή προσωπική άποψη για το αντικείμενο σχολιασμού.

Όταν χαρακτηρίσεις ως "τρομοκρατική ενέργεια" την επίθεση Κούρδων εξτρεμιστών κατά κυβερνητικού στόχου είναι σαφές ότι παίρνεις το μέρος της κυβέρνησης καθώς σε άλλη περίπτωση θα ήταν "επαναστάτες". Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι <<ποτέ δεν ανατράπηκε καθεστώς από τρομοκρατική οντότητα>>, γιατί όταν αυτό επιτυγχάνεται συνήθως ονομάζεται "επανάσταση", καθώς η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Γίνεται μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν και αυτές οι (μειονοτικές) περιπτώσεις αλλά όχι με σαφήνεια και εκτεταμένες αναφορές. Ίσως χρειάζεται μια επαναδιατύπωση εδώ. <<γενικά αποτελεί τη “συστηματική” χρήση, ή την απειλή χρήσης, βίας που συμβαίνει πάντα ως αντίδραση, ή άσκηση πίεσης, από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα (ως υπόβαθρο/βάση) αλλά ακόμη κ από ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς, εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις από τις οποίες προσδοκούν κάποια αντίστοιχα (των κινήτρων) οφέλη/κέρδη.>>

Καθώς οι γνώσεις μου επί του θέματος θεωρώ ότι είναι ελλιπής, καλώ όποιον κρίνει να αλλάξει ότι χρειάζεται, και να διαγράψει εντελώς τα παραπάνω όταν το άρθρο θεωρηθεί ολοκληρωμένο 78.87.83.11 07:28, 26 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)korobas78.87.83.11 07:28, 26 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)