Συζήτηση:Το Φωτόδραμα της Δημιουργίας/Καλό λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Φωτόδραμα της Δημιουργίας (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Το λήμμα αυτό δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί Propozycja DA.svg ή απορριφθεί Crystal Clear action editdelete.png ως καλό λήμμα, με βάση τα Κριτήρια καλών λημμάτων
Ψήφοι & σχόλια στα επιχειρήματα σύμφωνα με τα κριτήρια
  • Symbol support vote.svg {{v+}} Ναι
  • Symbol conditional support.svg {{v+!}} Ναι υπό προϋποθέσεις
  • Symbol delete vote.svg {{v-}} Όχι
  • Symbol opinion vote.svg {{v!}} Σχόλιο
  • Symbol neutral vote.svg {{v=}} Ουδέτερη θέση
  • Symbol unsupport vote-green.svg {{v/}} Αλλαγή γνωμάτευσης
  • Symbol wait.svg {{v~}} Μεταβάλλεται


Αξιολόγηση
1. Καλογραμμένο; Symbol opinion vote.svg Δεν ακολουθεί την κλασική δομή των λημμάτων ταινιών (Πλοκή/Plot, Παραγωγή/Production, Προβολή/Release, Αποδοχή/Reception) και χάνει πιστεύω εκεί (πρώτα έχει την πρεμιέρα, μετά την παραγωγή, μετά τη διεθνή προβολή, τη Γερμανία σε τελείως άλλη ενότητα, οι δύο εναλλακτικές μορφές θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστές ενότητες). --C Messier 18:21, 10 Ιανουαρίου 2016 (UTC)
2. Επαληθεύσιμο; Symbol support vote.svg Διστακτικά ναι, επειδή βασίζεται αρκετά σε πηγές από την οργάνωση που το έφτιαξε. Και επίσης, οι παραπομπές θα μπορούσαν να είναι πιο ολοκληρωμένες (τώρα έχουν μόνο βασικά στοιχεία) --C Messier 18:21, 10 Ιανουαρίου 2016 (UTC)
3. Ευρεία κάλυψη; Symbol opinion vote.svg Έχει πλοκή ή απλά είναι μια σειρά διαλέξεων και εικόνων χωρίς ευρύτερη συνοχή; Δεν έγινε κατανοητό. Επίσης, προτείνω να αλλάξει θέση ο σκοπός της ταινίας και από την εισαγωγή να πάει στην Παραγωγή, και στην εισαγωγή να αναφερθεί το περί συγχρονισμού ήχου και εικόνας. --C Messier 18:21, 10 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Symbol support vote.svg ΟΚ. --C Messier 13:03, 28 Μαρτίου 2016 (UTC)

4. Ουδέτερη οπτική γωνία; Symbol support vote.svg
5. Σταθερό; Symbol support vote.svg --C Messier 18:21, 10 Ιανουαρίου 2016 (UTC)
6. Εικονογραφημένο; Symbol support vote.svg --C Messier 18:21, 10 Ιανουαρίου 2016 (UTC)Σωστές οι παρατηρήσεις ως προς την προσέγγιση του ότι δεν ακολουθεί τα καθιερωμένα ενός λήμματος που αφορά ταινία. Παρόλα αυτά, δεν έχω σκοπό να το επεξεργαστώ. Οπότε "φωνάζουμε" τον συντάκτη του, μήπως θέλει να επέμβει και να το επεξεργαστεί κάπως. Ειδάλλως, ας πάρει κι αυτό την άγουσα προς τα... αποδυτήρια. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 17:46, 15 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Δώστε μου παρακαλώ ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δω τι μπορώ να κάνω σχετικώς. Θα προχωρήσω σε ερωτήσεις, τις επόμενες ημέρες, για να διαπιστώσω καλύτερα τι είδους αλλαγές χρειάζονται και που. Παρακαλώ δώστε μου λιγάκι χρόνο, να ανασάνω από άλλα πράγματα που με επιβαρύνουν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.—Corleone μη τα μασάς!@ 16:04, 16 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Καταρχήν ζητώ συγνώμη για όλο αυτό το διάστημα που δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ εδώ και ευχαριστώ για την υπομονή.

1.Καλογραμμένο:

Είναι νομίζω λιγάκι λογικό να μην ακολουθεί την κλασική δομή των λημμάτων ταινιών. Δεν είναι απλά μια ταινία εποχής. Ούτε ολόκληρη η προβολή του είχε την συνοχή μιας ταινίας. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό, αρχικά διότι πρόκειται για θρησκευτική παραγωγή, όχι απλά για θρησκευτική ταινία όπως αυτές που γνωρίζουμε από τον κινηματογράφο των σύγχρονων ετών. Επιπλέον οι προβολές δεν γινόταν με τον καθιερωμένο κλασικό τρόπο, ούτε και τα μέρη όπου προβαλλόταν ήταν πάντα κινηματογραφικές αίθουσες.

Παραδείγματος χάρη: Δεν υπήρχε ένα φιλμάκι που έπαιζε από την αρχή μέχρι το τέλος με ένα Α περιεχόμενο και αυτό ήταν. Υπήρχε συνεχής εναλλαγή εικόνων και κινηματογραφικής ταινίας. Λόγου χάρη ενώ την μια στιγμή, λειτουργούσε ένα μηχάνημα προβολής σλάιντς και πρόβαλε διαδοχικά έγχρωμες εικόνες, έπαιζε στο γραμμόφωνο μια διάλεξη. Και αμέσως μετά ακολουθούσε ένα μουσικό πρόγραμμα μόνο με τη χρήση φωνογράφου χωρίς να προβάλλεται καθόλου εικόνα. Έπειτα έπαιζε ένα έγχρωμο φιλμ διάρκειας 10 λεπτών με μια μικρή γραφικού περιεχομένου ιστορία ενώ στον φωνογράφο γινόταν ταυτόχρονα η μουσική επιμέλεια του φιλμ με ήχο. Τέλος μετά από αυτό έπαιζε ένα άχρωμο φιλμ με έναν εκπρόσωπο της ταινίας να εξηγεί τι ακριβώς παρακολούθησαν οι θεατές, ενώ ταυτόχρονα και σε συγχρονισμό με το φιλμ έπαιζε στον φωνογράφο ένας δίσκος με τα λόγια του. Σε κατακλείδα των προηγούμενων, ακολουθούσε ένας μικρός ύμνος κατά την διάρκεια του οποίου οι παρόντες καλούνταν να υμνολογήσουν παρατηρώντας τα λόγια του εμβατηρίου με την προβολή ενός μόνο σλάιντ στην μεγάλη οθόνη. Μετά συνεχιζόταν η προβολή με κάποιο άλλο θέμα. Αυτό όλο λοιπόν δεν είναι απλώς μια κινηματογραφική προβολή. Ήταν ένα μικρό υπερθέαμα.

Παραγωγή-Προβολή-Αποδοχή περιλαμβάνονται στο λήμμα και μάλιστα με τη σειρά αυτή όπως τα αναφέρετε πιο πάνω, όμως υπό άλλους υποτίτλους (Πρεμιέρα-Πρωτοπορία σε Εικόνα και Ήχο-Διεθνής Προβολή). Το νόημα που διακρίνεται είναι ακριβώς το ίδιο με ενός άλλου λήμματος κινηματογράφου. Σε σχέση με το θέμα Πλοκή, επειδή δεν πρόκειται για κάποια μυθιστορηματική κινηματογραφική μεταφορά αλλά για ένα είδος θρησκευτικού ντοκιμαντέρ πάνω στο περιεχόμενο της Αγίας Γραφής με προεκτάσεις σε θέματα θρησκευτικής πεποίθησης, να το πω όσο πιο απλά μπορώ (πιστέψτε με δεν είναι εύκολο αυτό που περιγράφω), θα ετοιμάσω μια μικρή παράγραφο με το περιεχόμενο της προβολής η οποία θα τοποθετηθεί πριν από τον υπότιτλο Πρεμιέρα. Αυτό είναι κάτι που δεν υπάρχει στο λήμμα τώρα. Και πράγματι είναι απαραίτητο να προστεθεί.

Ο υπότιτλος Γερμανία είναι ξεχωριστός από το υπόλοιπο περιεχόμενο διότι καλύπτει ένα πολύ διαφορετικό θέμα. Το φιλμ άλλαξε όνομα και σχεδόν ολοκληρωτικά περιεχόμενο στη Γερμανία μετά το 1927, λόγω φθοράς στον αρχικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν αρκετά χρόνια ήδη. Ο υπότιτλος καλύπτει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ως προς αυτό. Δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστή ενότητα.

Τέλος δες λιγάκι όλες τις αντίστοιχες εκδόσεις του λήμματος στις άλλες γλώσσες της ΒΠ. Το στυλ συγγραφής και υποτιτλοποίησης είναι παρόμοιο και σε καμία ΒΠ δεν κατατάσσεστε μόνο σε κατηγορίες κινηματογράφου. Σχόλιο: Νομίζω δε ότι η ελληνική έκδοση είναι η πιο εμπεριστατωμένη απ' όλες. Προσωπική άποψη αυτό το τελευταίο.

Πες μου αν σε κάλυψα ή αν έχεις και κάποια άλλη πρόταση.

3. Ευρεία κάλυψη:

Ίσως να υπάρχει αυτή η αίσθηση λόγω του ότι εκτός από την ανάλυση περί της τεχνικής προβολής της ταινίας, παράλληλα, γίνεται και αναφορά σε ιστορικά γεγονότα. Αλλά πιστεύω ότι η συνολική ανάγνωση του λήμματος αφήνει τον αναγνώστη αρκετά κατατοπισμένο όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησα είναι αρκετά απλό χωρίς σύνθετους όρους για να γίνεται εύκολα αντιληπτό το νόημα. Έκανα την αλλαγή που ζητήθηκε παραπάνω.—Corleone μη τα μασάς!@ 18:11, 27 Μαρτίου 2016 (UTC)

Επειδή δεν είναι μια συμβατή ταινία, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συμβατική μορφή για ένα τέτοιο θέαμα. --C Messier 13:03, 28 Μαρτίου 2016 (UTC)