Συζήτηση:Σχέδιο Ράντκλιφ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Πνευματικά δικαιώματα[επεξεργασία κώδικα]

Πηγή: Η Ελληνική Κυβέρνηση στις 16 Δεκεμβρίου απέρριψε το σύνταγμα Ράντκλιφ, γιατί ούτε φιλελεύθερο και δημοκρατικό ήταν ούτε οδηγούσε στην αυτοδιάθεση ούτε ήταν σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ. Το χαρακτήρισε «όργανον ξενικής κυριαρχίας, επώληθησόρενον δια της βίας επί ενός απροθύρου λαού».207


Βικιπαίδεια: Η Ελληνική Κυβέρνηση στις 16 Δεκεμβρίου απέρριψε το σύνταγμα Ράντκλιφ, γιατί όπως δήλωσε ούτε φιλελεύθερο και δημοκρατικό ήταν ούτε οδηγούσε στην αυτοδιάθεση ούτε ήταν σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ. Το χαρακτήρισε «όργανον ξενικής κυριαρχίας, επώληθεν δια της βίας επί ενός απροθύρου λαού». Ο Μακάριος απέρριψε κάθε διάλογο όσο παραμένει εξορία.[4]


Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 13:28, 3 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]


Η μόνη πηγή που δεν είναι από τα βιβλία του Ρίχτερ είναι copy paste. Λογικά το υπόλοιπο λήμμα είναι copy paste από τον Ρίχτερ. χρήστης:Pavlos1988 έχεις την καλοσύνη να ελέγξεις αν η υπόθεση μου είναι ορθή, μιας και έχεις δηλώσει ότι έχεις τον α' τόμο; Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 13:32, 3 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]


Καλησπέρα!

Πρόκειται για τον β΄ τόμο, ο οποίος όμως είναι στην κατοχή μου.

Ελέγχοντας την παραπομπή [2] («Ο άγγλος συνταγματολόγος Ράντκλιφ...μετά απόσύντομη παραμονή του στην Κύπρο, αναχώρησε για το Λονδίνο στις 2 Αυγούστου 1956») συνάντησα δυσκολίες, καθώς η σελίδα της παραπομπής είναι λάθος. Συγκεκριμένα, η σελ. 563 γράφει αρχικά για το πικ νικ κάποιων τζέντλεμαν από το Λονδίνο στην παραδεισένια Κύπρο και πιο κάτω έχει μεταξύ άλλων το συμπέρασμα του Ρίχτερ για τις τακτικές του διαίρει και βασίλευε από πλευράς Βρετανών.

Η σωστή αρίθμηση είναι η 464-465, όπου ο Ρίχτερ γράφει:

«Ο λόρδος Ράντκλιφ έφτασε στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου για να αποκτήσει μια εικόνα για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αποικία. Στο αεροδρόμιο τον παρέλαβε συνοδεία οπλιτών...Είχε ανακοινώσει πως ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον οποιονδήποτε, αλλά δεν τον πλησίασε ούτε ένας Ελληνοκύπριος. Μόνο ο δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Δέρβης έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο Κυβερνείο γιατί είχε εξουσιοδοτηθεί από τους συναδέλφους του για να συζητήσει θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τον Ράντκλιφ ασχολήθηκαν όμως οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί. ο Κιουτσούκ τον συνάντησε για να του τονίσει πως το μελλοντικό σύνταγμα έπρεπε να προβλέπει την ισοτιμία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο Ράντκλιφ επέστρεψε στο Λονδίνο στις 2 Αυγούστου 1956.».

Στο λήμμα διαβάζουμε:

«Ο άγγλος συνταγματολόγος Ράντκλιφ έφτασε στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1956. Σκοπός της επίσκεψης του ήταν η εμπειρική διερεύνηση και η υποβολή εισηγήσεων για καταρτισμό συντάγματος αυτοκυΒέρνησης του Κυπριακού λαού.Οι Έλληνες της Κύπρου έμειναν σταθερά προσηλωμένοι στο αίτημα της αυτοδιάθεσης και δεν είχαν καμιά επαφή με τον Ράντκλιφ. Το σύνθημα που επικρατούσε τότε ήταν «ουδεμία διαπραγμάτευσις άνευ του Μακαρίου». Αυτό εφαρμόστηκε στην πράξη. Μόνο ο δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Βέργης τον συνάντησε, μετά από εξουσιοδότηση των συναδέλφων του, για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τον Ράντκλιφ όμως ασχολήθηκαν τουρκοκύπριοι πολιτικοί. Ο Κιουτσουν σε συνάντηση, του τόνισε πως το μελλοντικό σύνταγμα πρέπει να προβλέπει την ισοτιμία των δυο κοινοτήτων. Έτσι ο Ράντκλιφ, μετά απόσύντομη παραμονή του στην Κύπρο, αναχώρησε για το Λονδίνο στις 2 Αυγούστου 1956.».


Παρατηρήσεις:

  • Όσα έχω επισημάνει με έντονη γραφή δεν υπάρχουν στις σελίδες 464-465 και 563, ούτε εννοούνται με βάση τα όσα αναγράφονται στις σχετικές σελίδες. Ίσως να προέρχονται από κάποια άλλη σελίδα ή και από άλλο βιβλίο, αλλά είναι λίγο δύσκολο να γίνει τέτοιος έλεγχος, τουλάχιστον στο βιβλίο του Ρίχτερ.
  • Τα ονόματα των πολιτικών Δέρβη και Κιουτσούκ (και αυτά μπολνταρισμένα) έχουν γραφεί λάθος.
  • Άλλη μια φορά παρατηρείται πιστή ακολουθία της ροής του γραπτού λόγου του Ρίχτερ. Σε κάποιες περιπτώσεις το κόπι πέηστ αποφεύγεται, σε κάποιες άλλες όμως όχι, καθώς δεν υπάρχει προσπάθεια να γίνει έστω μια περίληψη, αλλά αντιθέτως προτιμάται π.χ. αλλαγή σε ορισμένες λέξεις και σε χρόνους ρημάτων.
  • Το απόσπασμα της σελίδας 464 («αλλά δεν τον πλησίασε ούτε ένας Ελληνοκύπριος») έχει χρησιμοποιηθεί στην επόμενη παράγραφο. Πρόκειται για το «ο Ράντκλιφ ήρθε πάλι στην Κύπρο αλλά κανένας Ελληνοκύπριος δεν τον πλησίασε για συνομιλίες.», το οποίο δεν υπάρχει κάπου στη σελίδα 547. Έχω την εντύπωση πως δεν είναι το μόνο απόσπασμα που απουσιάζει από τη σελίδα που θεωρητικά τεκμηριώνει την παράγραφο, ωστόσο αυτό θα το κοιτάξω αργότερα ή αύριο.

Pavlos1988 (συζήτηση) 19:38, 3 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]