Συζήτηση:Σφινοούιστσε

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πως το λένε τελικά το μέρος?[επεξεργασία κώδικα]

Το κάπως ...εξωτικό αυτό λήμμα ξεκίνησε ήδη το 2007 (!) από ανώνυμο χρήστη, που ονόμασε την πόλη Σωινουφσχιε. Το όνομα ήταν τόσο εξόφθαλμα λάθος, ώστε εύλογα την ίδια κιόλας μέρα ο Kostisl το μετακίνησε στο όχι 100% σωστό πλην όμως αρκετά εύστοχο Σβινόουστσιε. Γι' αυτό το λόγο το όνομα άντεξε ως το 2013, όταν ο Glorious 93 το μετακίνησε -σε μια (ατυχή ομολογώ) προσπάθεια βελτίωσης της εκφοράς και συνάμα απλοποίησης- στο Σβινούτσιε. Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, το λήμμα μετακινήθηκε εκ νέου, στον τωρινό πλέον τίτλο Σβινούιστσιε από τον Ivaeimu.
Χθες προσέθεσα στο λήμμα -μεταξύ άλλων- την ορθή προφορά και τονισμό του ονόματος: Σφινοούιστσε (προφέρεται ευκολότερα αν χωριστεί: "Σφινο-ούιστσε" και πράγματι υπάρχει μια "σκληρή" παύση μετά το "ο"), αφού το "w" προφέρεται "φ", ο τόνος είναι στο "ου" και το "cie" στο τέλος προφέρεται "τσε" χωρίς να υπάρχει "ι". Έκανα επίτηδες αναδρομή στο ιστορικό με αναφορά στα ονόματα των χρηστών που συνέβαλαν, εν είδει πρόσκλησης για να συναποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι. Να μετακινηθεί το λήμμα στο σωστό? Να παραμείνει έτσι, με την επεξήγηση προφοράς που έβαλα? Προσωπικά είμαι σε δίλημμα. Από τη μία έχουμε ένα λήμμα σχετικά "εξωτικό", όπου δεν μπορούμε να μιλάμε για παγιωμένη ή καθιερωμένη στα ελληνικά γραφή, κάτι που με ωθεί σε μετακίνηση. Από την άλλη, ίσως επειδή επί χρόνια το λήμμα υπάρχει με αυτό το όνομα και η ΒΠ -ως γνωστόν- επηρεάζει πλέον πολλούς, το ψαχτήρι εύλογα εμφανίζει πολλά ευρήματα με το τωρινό όνομα και ελάχιστα με το ορθό που προτείνω, κάτι που μου λέει να το αφήσω ως έχει. Τότε πάλι σκέφτομαι ότι έχοντας δώσει πέντε χρόνια καιρό στο λάθος όνομα, βοηθήσαμε -άθελά μας- στη διασπορά ενός λάθους, σε ένα λήμμα που επαναλαμβάνω πως λόγω της "εξωτικότητάς του δεν έχει "καθιερωμένη γραφή" στα ελληνικά, άρα πρέπει να πάμε με την πιστή απεικόνιση της προφοράς... και σε αντίστοιχα πέντε χρόνια η αναλογία στο ψαχτήρι θα έχει ανατραπεί. Με άλλα λόγια να μην παρασυρθούμε από μια λάθος πραγματικότητα ("μα το γκουγκλ βγάζει το τάδε όνομα πολύ συχνότερα"), την οποία κατά ένα -πιθανώς μεγάλο- μέρος εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε/προκαλέσαμε.
Αναμένω αντιδράσεις και προτάσεις. Καλή χρονιά σε όλους. --MedMan (συζήτηση) 11:47, 2 Ιανουαρίου 2020 (UTC)[απάντηση]

Συγγνώμη, τώρα είδα αυτή την συζήτηση. Άκουσα το πώς προφέρεται η πόλη στα πολωνικά από το αρχείο που έχει η αγγλική βίκι και νομίζω ο MedMan έχει δίκιο. Δεν έχουμε λόγο να μην μετακινήσουμε το λήμμα στην ορθή προφορά του, «Σφινοούιστσε»--Κωστής (συζήτηση) 10:50, 1 Απριλίου 2020 (UTC)[απάντηση]