Συζήτηση:Σταύρος Τσάμης

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Έχω βάλει σημάνσεις εκεί που χρειάζονται πηγές. Όπως και να έχει - το λήμμα είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με την προσφορά του παπα-Σταύρου στον Μακεδονικό Αγώνα, για αυτό και είναι γεμάτο με περιττές πληροφορίες και γεγονότα άσχετα με το θέμα. Χρειάζεται συμμάζεμα. Προφανώς έχεις κάποια συγγενική σχέση με την οικογένεια Τσάμη, γι'αυτό ίσως σου φαίνονται σημαντικές όλες αυτές οι λεπτομέρειες- αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Επίσης, θα ήθελα να σε παρακαλέσω, ότι θέλεις να μου γράφεις, να μου το γράφεις εδώ στην σελίδα μου και όχι στο mail μου."ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

τι πρέπει (κατά τη γνώμη μου) να μείνει στο λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

στρατολογήθηκε , κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Ημιγυμνάσιο Μοναστηρίου , από τον καθηγητή μαθηματικών του Γυμνασίου Μοναστηρίου Παντελή Νάκα στην οργανωμένη νεολαία της Ελληνικής Κοινότητας του Μοναστηρίου. Μαζί με τον εξάδελφό του Θωμά Τσάμη μπήκαν , μετά από θετική εισήγηση του μεγαλέμπορου Μοναστηρίου Χρήστου Δούμα από το Πισοδέρι , στην Οργάνωση Νέων Εκδικητών Μοναστηρίου. [εκκρεμεί παραπομπή]Σκοπός της Οργάνωσης των Εκδικητών ήταν η περιφρούρηση σημαντικών προσώπων της Ελληνικής Κοινότητας του Μοναστηρίου από δολοφονικές επιθέσεις που είχαν ήδη αρχίσει εκ μέρους του Βουλγαρικού Κομιτάτου και ανταπέδιδε η Οργάνωση στους Βουλγάρους του Μοναστηρίου.
θα μπορούσες να φτιάξεις ξεχωριστό λήμμα για την Οργάνωση νέων εκδικητών μοναστηρίου, όπου θα μπουν οι πληροφορίες που βρίσκονται παρακάτω στο λήμμα)

Η συμμετοχή και η δράση του Σταύρου στην Οργάνωση των Νέων Εκδικητών τον εξέθεσε και διέτρεχε πλέον τον κίνδυνο της συλλήψεως και του απαγχονισμού[9] επειδή η Οθωμανική Αστυνομία είχε ήδη αρχίσει ανακρίσεις και είχε προβεί σε συλλήψεις μελών της Οργάνωσης. Με προτροπή των θείων του ο Σταύρος διέκοψε τις σπουδές του και επέστρεψε στο Πισοδέρι το 1889.

είχε ενταχθεί στην αντάρτικη ομάδα του Καπετάν Κώττα και μάλιστα ήταν υπαρχηγός του
Το 1899 ο Σταύρος νυμφεύθηκε την κόρη του Νικολάου Παπαδάμου , την Θωμαή. Από τον γάμο αυτόν γεννήθηκε ένα παιδί , η κόρη του Ελευθερία το 1905. Ο παπα-Σταύρος μετά τον γάμο του συνέχισε να διαμένει στο σπίτι του πατέρα του Κοσμά Γ. Τσάμη.

Θεώρησε ότι η ιδιότητα του κληρικού θα τον βοηθούσε να πλησιάσει ευκολότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου της περιοχής Κορεστίων και Πρεσπών και ταυτόχρονα θα είχε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έναντι των πάντοτε καχύποπτων Οθωμανικών Αρχών[εκκρεμεί παραπομπή]. Στις 17 Φεβρουαρίου 1900 έγραψε στο εξώφυλλο ενός παλιού Ευαγγελίου (έκδοση Βενετία 1788) τα εξής: Εχειροτονήθην ιερεύς το 1900 έτει την 25 Ιανουαρίου εν τω Πανσέπτω Ναώ του εν Κρουσόβω Αγίου Νικολάου υπό του Πανεριωτάτου Μητροπολίτου Πρεσπών και Αχριδών κ.κ. Ανθίμου του εκ Μετρών. [εκκρεμεί παραπομπή]Ο Σταύρος προτίμησε ως τόπο χειροτονίας του το Κρούσοβο επειδή ο Μητροπολίτης Μοναστηρίου Κοσμάς Ευμορφόπουλος και ο Μητροπολίτης Μογλενών Πανάρετος , χαρακτηρίζονταν από το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου ως ανεύθυνοι μόνο αν βρεις πηγές για αυτό, γιατί κατά τα άλλα, είναι δική σου άποψη

Η συμμετοχή του Σταύρου Τσάμη στην Οργάνωση Νέων Εκδικητών του Μοναστηρίου τον είχε οδηγήσει πολλές φορές στο Ελληνικό Προξενείου του Μοναστηρίου. Το 1901 αντικαταστάθηκε ο ΄Ελληνας Πρόξενος Μοναστηρίου Ναπολέων Μπέτζος από τον Σταμάτιο Κιουζέ Πεζά , που έδειχνε ενδιαφέρον για το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας. Ο νέος ΄Ελληνας Πρόξενος επέστησε τη προσοχή του βαλή Μοναστηρίου στη δραστηριότητα της Βουλγάρικης Εσωτερικής Οργάνωσης και ζήτησε την βοήθεια του παπα-Σταύρου Τσάμη , για να αναπτύξει επαφές με τους Αλβανούς μπέηδες της Βορειοδυτικής Μακεδονίας , εκμεταλλευόμενος τις εμπορικές σχέσεις της οικογένειας Τσάμη στη περιοχή [17]. Ο Πεζάς ήταν ο πρώτος ΄Ελληνας Πρόξενος Μοναστηρίου που εγκατέλειψε το ξεπερασμένο δόγμα της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας και θεώρησε ότι μόνο η ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση του Μακεδονικού Ελληνισμού θα μπορούσε να μεταβάλει ευνοϊκά τη κατάσταση. Πάνω στην αρχή αυτή έδωσε οδηγίες και εντολές για τις ενδεδειγμένες ενέργειες και στον παπα-Σταύρο. [εκκρεμεί παραπομπή]Αυτού του είδους η συνεργασία κατέστησε τον παπα-Σταύρο γρήγορα πολύτιμο, έμπιστο και ένθερμο συνεργάτη του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου. Όταν τον Μάρτιο του 1901 ανέλαβε καθήκοντα Μητροπολίτη Καστοριάς θ Γερμανός Καραβαγγέλης το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου ζήτησε από τον παπα – Σταύρο Τσάμη να συνεργασθεί και με τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη. Από τότε (Μάρτιος 1901) ο παπα-Σταύρος μετείχε παράλληλα και στην οργάνωση του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Μία από τις πρώτες επιτροπές προστασίας των χωριών, ήταν αυτή του Πισοδερίου, της οποίας ένα από τα ιδρυτικά μέλη ήταν ο παπα - Σταύρος Τσάμης[19]. Οι επαφές του ίδιου αλλά και του έμπορου αδελφού του Λάζαρου με ευκατάστατους εμπόρους του Μοναστηρίου αλλά και με πολιτικούς και στρατιωτικούς Τουρκαλβανούς αξιωματούχους της περιοχής των Κορεστίων, των Πρεσπών και της Κορυτσάς, τον κατέστησαν πολύτιμο, έμπιστο και ένθερμο συνεργάτη του Ελληνικού Προξενείου του Μοναστηρίου και μετά και του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Ο παπα-Σταύρος , μαζί με τον αδελφό του Λάζαρο , οργάνωσε ένα πυκνό δίκτυο πληροφοριών στην περιοχή των Πρεσπών που βασιζόταν και στις προσωπικές και οικογενειακές επαφές του.[20]
Με προτροπή του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη και με την σύμφωνη γνώμη του Έλληνα Προξένου Μοναστηρίου Σταματίου Κιουζέ Πέζα , ο παπα-Σταύρος εντάχθηκε , μαζί με τον αδελφό του Λάζαρο και άλλα μέλη της Επιτροπής του Πισοδερίου στην Βουλγαρόφιλη Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ) ή αλλιώς (Βίτρισνα Μακεντόσνκα Ρεβολιούσιολνα Οργκανιζάτσια (ΒΜΡΟ) , με μοναδικό σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις και τη δράση του Βουλγάρικου Κομιτάτου)[22],[23],[24]. O παπά-Σταύρος λόγω της συμμετοχής του στην ΕΜΕΟ πληροφορήθηκε την άνοιξη του 1902 και ενημέρωσε το Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου , ταυτόχρονα δε ειδοποίησε με τον αδελφό του Λάζαρο τον Μητροπολίτη Καστοριάς Καραβαγγέλη ότι[εκκρεμεί παραπομπή] , απεσταλμένος του Βουλγαρικού Κομιτάτου θα επιχειρούσε, διασχίζοντας τα Ελληνοτουρκικά σύνορα που έφταναν τα όρια της Θεσσαλίας, να μεταβεί στην Αθήνα για να προμηθευθεί όπλα και ειδικώτερα τουφέκια Γκρά για τον εξοπλισμό των Βουλγαρικών αντάρτικων σωμάτων, εν όψει επικείμενης επαναστατικής κινήσεως που προετοιμάζονταν στη Μακεδονία και την Θράκη. Σε επόμενη ενημέρωση, ο αδελφός του παπα-Σταύρου Λάζαρος πληροφόρησε τον Μητροπολίτη Καστοριάς ότι ο απεσταλμένος της ΕΜΕΟ θα ήταν ο ικανός και φανατικός βοεβόδας Βασίλ Τσακαλάρωφ, άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας από το χωριό Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας (Σμαρδέσι).
Ο ατυχής χειρισμός της υπόθεσης εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών οδήγησε στην πλήρη διάλυση του Ελληνικού δικτύου που είχε διαβρώσει την ΕΜΕΟ αφού οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν από τους Βούλγαρους ως προδότες οι δε διασωθέντες κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες των Οθωμανών. ΄Ετσι έληξε και η συμμετοχή του παπα-Σταύρου Τσάμη στην ΕΜΕΟ αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν πράκτορας του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου.
τα παρακάτω πρέπει να μεταφερθούν στο λήμμα του Κώττα
Τον Νοέμβριο του 1902 τοποθετήθηκε στο Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου , στη θέση του Υποπρόξενου ο Ίων Δραγούμης ο οποίος αμέσως προχώρησε στην ίδρυση του Σωματείου ΑΜΥΝΑ που σύμφωνα με το καταστατικό του είχε ως σκοπό ..την άμυνα των Ελληνικών Κοινοτήτων εναντίον οιουδήποτε εχθρού και ειδικότερα την περιφρούρηση του Ελληνισμού , τον εξοπλισμό του ελληνικού στοιχείου και την συλλογή πληροφοριών σχετικά με την δράση των Βουλγαρικών συμμοριών. . Ο 'Ιωνας Δραγούμης , κατά τη μεγάλη περιοδεία του στο βιλαέτι Μοναστηρίου , για την οποία είχε αντιδράσει χωρίς αποτέλεσμα ο προϊστάμενός του Πρόξενος Μοναστηρίου Κυπραίος , επισκέφθηκε το Πισοδέρι και γνώρισε όλα τα μέλη της επιτροπής ΑΜΥΝΑΣ του Πισοδερίου και φυσικά τους αδελφούς Τσάμη[49]. ΄Ετσι άρχισε η συνεργασία του ΄Ιωνα Δραγούμη με τον παπα-Σταύρο Τσάμη με κύριο αντικείμενο τη συλλογή πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές και την εκμετάλλευσή τους από την Αθήνα.
Ο παπα-Σταύρος είχε ήδη δεχθεί απειλές για την ζωή του από τον Σεπτέμβριο του 1902 όταν τον είχε προειδοποιήσει ο τότε Πρόξενος Μοναστηρίου Σταμάτης Κιούζε – Πεζάς ότι ..παρά προσώπου αξιόπιστου …πληροφορούμαι ότι κατά τα τέλη Αυγούστου …… αποφάσισαν την δολοφονίαν εμού και του εφημερίου Πισοδερίου παπα-Σταύρου. Και εγώ μεν έλαβον και λαμβάνω τα προσήκοντα προφυλακτικά μέτρα , εθεώρησα όμως σκοπίμον ν΄ ανακοινώσω τα ανωτέρω και εις τον Βαλήν...[61],[62]. Η κατάσταση στη περιοχή των Κορεστίων ήταν απελπιστική και σιγά – σιγά έκλεινε προς την Βουλγαρική πλευρά , κυρίως λόγω της απραξίας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο παπα-Σταύρος έγραψε στις 1 Απριλίου 1903 από το Μοναστήρι στον Παύλο Μελά μεταξύ άλλων τα εξής .λάβετε τα μέτρα σας και να κάμετε εκείνο το οποίο πρέπει διότι θα πάθωμεν και ημείς ωσάν τους προφονευθέντας ιερείς και διδασκάλους και προκρίτους και διότι το Πισοδέριον και Ζέλοβον είναι προπύργια …και εάν πατήσουν ακόμη εις αυτά τα χωριά χάνεται η επαρχία Πρεσπών , Πελαγονίας και Καστορίας.. Εξειδικεύοντας τα παράπονά του ο παπα-Σταύρος υπογράμμιζε ότι .πέρασαν τόσαι εβδομάδαι και δεν εκάματε τίποτε. προφανώς αναφερόμενος στις υποσχέσεις που έλαβε κατά την κάθοδό του στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1903, και συνεχίζει .εαν μεν θα βοηθήτε ολίγον ημάς τότε θα θυσιάσωμεν το παν …εάν δε δεν θέλετε να βοηθήτε τίποτες τώρα εις ταύτην την κρίσιμον ώραν ,τότε να μη παίρνωμεν στον λαιμόν τον εαυτόν μας και τας οικογενείας μας ...και ας όψωνται εν ημέρα κρίσεως οι πατέρες και αρχηγοί του έθνους μας , και κρίμα το


Ο παπα-Σταύρος έμεινε γνωστός στην Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία ως ο Οργανωτής και Αρχηγός της Επιτροπής Αγώνα του Πισοδερίου , ως ο επικεφαλής μεγάλου δικτύου πληροφόρησης του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου στη περιοχή Κορεστίων και Πρεσπών, ως ο ιερέας που έθαψε και έκρυψε για χρόνια το κεφάλι του Π. Μελά. αυτή είναι στην ουσία η προσφορά του παπα- Σταύρου.

Προταθείσες αλλαγές.[επεξεργασία κώδικα]

΄Εχοντας σαν γνώμονα τις υποδείξεις σας για μείωση της εκτάσεως του λήμματος προχώρησα σε αφαίρεση τμημάτων που δεν αφορούσαν συγκεκριμένα τον παπά- Σταύρο αλλά πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από αυτόν. Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουν στο λήμμα κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες πουαφορούν τον παπά-Σταύρο όπως λ.χ. 1.- η εκ μέρους προειδοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι στην αντίπαλη πλευρά υπήρχαν δύο αντίθετες τάσεις , αυτή των επιθυμούντων την ένωση με την Βουλγαρία και αυτή που επιθυμούσε την ανεξάρτητη Μακεδονία. Κατάσταση άγνωστη τότε στην Αθήνα. 2.- Υπόθεση φόνου Ποπτράϊκωφ και σφαγή Βασιλειάδας. Μόλις το 1949 [στην κορύφωση του Εμφυλίου] ο Ντήνεφ προσπάθησε να εμπλέξει τον παπά- Σταύρο σε αυτές τις δύο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της Δυτ. Μακεδονίας ΄, χωρίς κανένα στοιχείο , για να χειραγωγήσει τον τοπικό πληθυσμό. Ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνεται ο ίδιος ισχυρισμός χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ενώ η απουσία και μη συμμετοχή του παπά-Σταύρου είναι απολύτως τεκμηριωμένη στο λήμμα. Θα είναι χρήσιμη οποιαδήποτε συζήτηση εχόντων αντίθετη άποψη αλλά θα πρέπει να την τεκμηριώσουν ,όπερ είναι και το ζητούμενο από την Βικιπαίδεια. Τέλος θα φροντίσω να συλλέξω και τοποθετήσω τις παραπομπές που σημειώσατε . PISUM DERI (συζήτηση) 22:46, 20 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Χρειάζεται ακόμα πιο ψυχρό... χέρι!! Εξάλλου, ότι δεν δημοσιευτεί εδώ μπορείς να το βάλεις στα σχετικά λήμματα. Ας πούμε, αυτές οι πληροφορίες για το θάνατο του Παύλου Μελά μπορούν μια χαρά να μπουν εκεί , που μάλιστα δεν μνημονεύεται καν, ο παπά Σταύρος. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

Νέα προσπάθεια[επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Μαρτίου 2021. Όσον αφορά τα της περιγραφής της ταφής της κεφαλής του Π. Μελά νομίζω ότι είναι ίσως το γνωστότερο από την δράση του παπά-Σταύρου και θα πρέπει να μείνει όπως περιορίσθηκε με αυτή μου την προσπάθεια PISUM DERI (συζήτηση) 19:28, 23 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]


PISUM DERI Δεν κατάλαβα που πρόσθεσες πηγές. Αν εννοείς τους εξωτερικούς συνδέσμους, δεν είναι πηγές αυτοί. Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι χρησιμεύουν σαν περαιτέρω υλικό για μελέτη. Δεν είναι πηγές. Αν αυτοί οι σύνδεσμοι αναφέρουν τον παπα-Σταύρο, πρέπει να τους βάλεις στα σημεία του λήμματος που έχω επισημάνει.
Ο θάνατος του Παύλου Μελά, τόσο αναλυτικά πρέπει να μεταφερθεί στο λήμμα για τον Παύλο Μελά. Θα κοιτάξω - αν επαρκούν οι πηγές που έχεις και θα το μεταφέρων εκεί.
Μην ξαναπροσθέτεις το υλικό στην δολοφονία του παπα Σταύρου- είναι ήδη αρκετό - τα παραπάνω είναι αδιάφορες (για το ευρύ κοινό) λεπτομέρειες που μπερδεύουν και κουράζουν. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

ΟΚ αλλά μερικές από τις πηγές μου είναι σε απόσταση 180 χλμ απο την σημερινή μου κατοικία και λόγω του covid αδυνατώ αυτή την στιγμή να τις προσθέσω. Για την δολοφονία του παπά- Σταύρου θα συντομεύσω το λήμμα στα άκρως απαραίτητα. Με το λήμμα της Αντιγόνης Τσάμη τι κάνω?? PISUM DERI (συζήτηση) 18:25, 24 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]

PISUM DERI μετέτρεψε τους εξωτερικούς συνδέσμους σε πηγές και είμαστε εντάξει. Μετά θα πάμε και στην Αντιγόνη Τσάμη."ΔώραΣ.'' (συζήτηση)

ΟΚ θα επιμεληθώ αύριο. Βελτίωσα λίγο το λήμμα ΠΙΣΟΔΕΡΙ που είναι πολύ φτωχό ,κυρίως για την ιστορία των δερβεντζήδων [φύλακες κλεισούρας]PISUM DERI (συζήτηση) 22:43, 24 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]

πολύ καλό, σαφώς μπορείς να το επεκτείνεις και άλλο αν θέλεις. Ρίξε και μια ματιά εδώ, όμως, Βικιπαίδεια:Βοήθεια για να κάνεις τα λήμματα ακόμα πιο σωστά. "ΔώραΣ.'' (συζήτηση)