Συζήτηση:Ουγκαριτικά θρησκευτικά κείμενα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Article.gif
Αυτό το λήμμα έχει παρουσιαστεί ως επιλεγμένο λήμμα στην Κύρια Σελίδα.
Άστέρι προβεβλημένου λήμματος
Αυτό το λήμμα έχει αναγνωρισθεί ως προβεβλημένο λήμμα βάσει των κριτηρίων των λημμάτων υποψήφιων προς προβολή.

Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Οι αφιερώσεις ποιημάτων/ύμνων σε άτομα είναι το ίδιο με τις αφιερώσεις σε θεούς;

Είναι δόκιμη αυτή η σύγκριση: "Η ουγκαριτική συνήθεια να επιγράφονται κείμενα που ανήκουν σε έναν ποιητικό κύκλο με το όνομα αυτού: Τω Βάαλ, τω Κερέτ, τω Ακχάτ Η ίδια συνήθεια παρατηρείται σε μεμονομένους ψαλμούς που ομοίως επιγράφονται: Τω Δαυίδ, τω Ασάφ κ.λπ."; -- pvasiliadis  09:41, 24 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)


Ισως αν δεν υπήρχαν άλλες διασυνδέσεις ανάμεσα σε Π.Δ. και Ουγκαριτικά, να μην είχε νόημα. Τώρα όμως είναι διαφορετικά γιατί υπάρχουν πολλές εξωτερικές ομοιότητες ειδικά στους ψαλμούς. Η παρατήρηση πάντως προέρχεται από σχετική διατριβή του καθ. Χαστούπη ενός πολύ σημαντικού Παλαιοδιαθηκολόγου, η οποία βεβαίως επαναλαμβάνεται σε πολλά σημαντικά έργα. Εννοείται άλλωστε ότι δεν γράφουμε από το μυαλό μας ούτε ανακαλύπτουμε τον τροχό από την αρχή και η βιβλιογραφία που αναφέρω αποτελεί ένα ποσοστό μόνο από όσα βιβλία έψαξα.

Papyrus 10:02, 24 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Αξιόλογο[επεξεργασία κώδικα]

Μπρούντζινο αστεράκι σε λήμμα χωρίς καμμία πηγή. Έτσι είναι τα περισσότερα φυσικά αξιόλογα βικιλήμματα. Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 17:15, 19 Σεπτεμβρίου 2013 (UTC)

Έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια και δεν βλέπω να υπήρξε προόδος. Το λήμμα έχει μονάχα 6 παραπομπές, όλες τους βρίσκονται στην ίδια ενότητα. Ο μύθος, για παράδειγμα, με τον Σύρο αγρότη δεν επιβεβαιώνεται από κάποια πηγή. Γεγονός παράλογο, δεδομένης της μεγάλης βιβλιογραφίας που βλέπουμε στο τέλος του λήμματος. Nataly8 συζήτηση 08:11, 16 Αυγούστου 2016 (UTC)

Δόλιο λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Να μετατραπεί ο τίτλος Ορθόδοξη συγκριτική μελέτη της ουγκαριτικής μεταφυσικής άνευ κειμένων. Βγάζεις προσωπικά μηνύματα από δική σου ερμηνεία. Παρατραβάς προς τα θετικό τα Βιβλικά Κείμενα (τα οποία ΔΕΝ είναι ουγκαριτικά), όμως ερμηνευτικά, με το μυαλό σου, δηλαδή πέραν του κειμένου, και μειώνεις τα ουγκαριτικά κείμενα που δεν παραθέτεις, ερμηνεύοντάς τα υποτιμητικά, πέραν των κειμένων, φαντασιακά, μέσα στο μυαλό σου. Τραβάς πολύ την ορθόδοξη ψευδοσύγκριση σε χρόνο. Έγραψες το κείμενο χτίζοντας συνειδητά σχέσεις με την Βίβλο, ενώ επιστημονικά αναφέρουμε τις σχέσεις, μα όταν προκύπτουν, με κείμενα και φωτογραφίες. Εσύ είχες πλάνο στο μυαλό σου και σκοπό. Ο σκοπός σου δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον υπάρχοντα τίτλο. Δίνεις την εντύπωση ότι είσαι Ελληνίδα Ορθόδοξη, και όχι μελετητής ή επιστήμονας.