Συζήτηση:Οσμή των ούρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Συμφωνώ. Αλλιώς θα πρέπει εύλογα να υπάρχει και άρθρα για το χρώμα των ούρων, τη γεύση τους, τη γεύση των κολιπκών υγρών, την οσμή του σπέρματος κλπ (τα τελευταία παραδείγματα είναι επίτηδες επιλεγμένα για να γίνει αντιληπτό πως δεν είναι εγκυκλοπαιδικός ο κατατεμαχισμός των άρθρων σε τέτοιο σημείο).--Dipa1965 11:49, 2 Μαρτίου 2011 (UTC)

Δεν συμφωνώ. Η οσμή των ούρων είναι τμήμα της γενικής εξέτασης ούρων όπως είναι το χρώμα, τα ερυθρά, τα πυοσφαίρια, το ειδικό βάρος κ.α. Αν με κάτι πρέπει να συγχωνευτεί το άρθρο είναι η "γενική εξέταση των ούρων" και όχι το "ούρο". Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα προκύψει ένα τεράστιο άρθρο με ολόκληρη την γενική εξέταση ούρων, θα πρέπει δηλαδή να προστεθούν όλα τα σχετικά λήμματα. Να μείνει το άρθρο ως έχει. --Petef 16:21, 4 Μαρτίου 2011 (UTC)

Θεωρώ ότι θα πρέπει να σπάσει, και να πάει ένα τμήμα σε ούρα, μια περίληψη σε γενική εξέταση ούρων και ίσως επίσης σε Φαινυλκετονουρία. Δεν είμαι γιατρός ούτε ουρολόγος αλλά νομίζω είναι σαφές ότι για τη βικιπαίδεια (γενική εγκυκλοπαίδεια) η οσμή των ούρων ναι μπορεί να αναφέρεται (σαφώς δεν τίθεται θέμα ΒΠ:Σ) αλλά σε σχετικές παραγράφους πιο γενικών άρθρων, όχι σε ξεχωριστό άρθρο. Νομίζω είναι πολύ ειδικευμένο για ξεχωριστό άρθρο εγκυκλοπαίδειας, και άλλωστε αν κατάλαβα καλά είναι παρωχημένη μέθοδος και είναι περιορισμένης χρησιμότητας (ίσως θα μπορούσε να εξετάζεται σε άρθρο για την ιστορία της ιατρικής, δες en:Uroscopy)--vanakaris 08:51, 20 Μαρτίου 2011 (UTC)

Επίσης, μια παράκληση, να σημειωθεί ότι η πρόταση συγχώνευσης αφορά πιο πολύ τη μορφοποίηση, (άρθρα να έχουν ίδιο στυλ όσο αφορά το γενικό ειδικό και παράγραφο περίληψη στο κυρίως άρθρο με λινκ προς ειδικό). Νομίζω μπορεί να χωρέσει μια χαρά, εκτός αν πρόκειται να επεκταθεί κι άλλο. Αν για κάποιο λόγο πέρα μορφοποίησης επιμένεις για ξεχωριστό οσμή ούρων δεν επιμένω. Επίσης στο γενική εξέταση ούρων τα λινκ είναι προτιμότερο να είναι, κατά τη συνήθη πρακτική, του τύπου αίμα -> άρθρο για το αίμα αντί για αίμα -> άρθρο για αίμα ταινίας ούρων.
Κάτι άλλο: στην ιατρική ενδεχομένως το κάθε θέμα είναι για τους ανθρώπους αλλά σε γενική εγκυκλοπαίδεια ενδεχομένως πρέπει να διευκρινίζεται ποια θέματα αφορούν κι άλλα ζώα (για τα ούρα δεν έχω ιδέα, ο όρος αφορά μόνο θηλαστικά πχ?).--vanakaris 10:39, 20 Μαρτίου 2011 (UTC)

Είναι προφανές πως πρόκειται για εξαιρετικά εξειδικευμένο θέμα για να αποτελεί άρθρο από μόνο του. Το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να χωρέσει σε άρθρο για τη γενική εξέταση ούρων δεν ευσταθεί. Σε παρα πολλά άρθρα, και μάλιστα ιατρικά, οποιοδήποτε ενότητα μπορεί να επεκταθεί σε μέγεθος πολλών σελίδων. Δεν το κάνουμε όμως γιατί εδώ είμαστε εγκυκλοπαίδεια και όχι ιατρικό εγχειρίδιο.— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Dipa1965 (συζήτησησυνεισφορά) .

Επιμένω ότι θα πρέπει να μείνει το λήμμα ως έχει. Αποτελεί τμήμα της γενικής εξέτασης ούρων από από όπου με βασικό κορμό αυτή έχουν προστεθεί πολλά σχετικά θέματα όπως ερυθρά ούρων, χολερυθρίνη ούρων, μικροοργανισμοί ούρων κ.α. Όλα αυτά τα επιμέρους λήμματα αποτελούν ένα σύνολο άρθρων που μπορούν να σχηματίσουν μελλοντικά ένα βιβλίο με το όνομα "γενική εξέταση ούρων. --Petef 16:21, 4 Μαρτίου 2011 (UTC)

Το θέμα είναι ξεκάθαρα αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου και δεν υπάρχει λόγος συγχώνευσης. Αν το παρόν θέμα ήταν φτωχό, θα ήταν καλή μια συγχώνευση. Τη στιγμή όμως που έχει γραφεί αρκετά αναλυτικά, όπως επίσης και άλλα επιμέρους θέματα που αφορούν την γενική εξέταση ούρων, θεωρώ λανθασμένη την πρόταση δημιουργίας τεράστιων άρθρων που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς, ούτε καν να τα διαβάσει. Όσον αφορά το τι είμαστε, είμαστε εγκυκλοπαίδεια στην οποία χωράνε άστρα και γαλαξίες και δίσκοι μουσικής και χωριστά τραγούδια και πορνοστάρ και ποδοσφαιριστές διάττοντες αστέρες, ακόμη και πολιτικοί (.... :) ...). Το άρθρο αυτό είναι μια χαρά. --Focal Point 16:09, 6 Ιουλίου 2011 (UTC)