Συζήτηση:Οπτικός φλοιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

The visual cortex receives its blood supply primarily from the calcarine branch of the posterior cerebral artery. Αυτό πως λέτε να το γράψουμε;;--Sakoulaki 18:52, 19 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

"Ο οπτικός φλοιός τροφοδοτείται με αίμα κυρίως από τον χχχχ κλάδο της οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας" (disclaimer: Δεν έχω ιδέα για αυτά και καλύτερα να μην γράφουμε πράγματα που δεν γνωρίζουμε), αλλά ...... αν αντιγράφεις ξένα βιβλία και τα μεταφράζεις απλώς αντί να χρησιμοποιείς τις πληροφορίες τους, τότε δημιουργείς ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων. Προσοχή λοιπόν.--Focal Point 19:50, 20 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Όχι, από το αγγλικό μεταφράζει, αν όντως ήταν απο ξένο βιβλίο όντως θα υπήρχε πρόβλημα. Το calcarine αναφέρεται στην καλούμενη ως πληκτραία σχιχμή ή πληκτραία αύλακα, οπότε όλο μαζί "Ο οπτικός φλοιός τροφοδοτείται με αίμα κυρίως από τον πληκτραίο κλάδο της οπίσθιας εγκεφαλικής αρτηρίας" - Badseed απάντηση 20:46, 20 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

ναι από το αντίστοιχο αγγλικό άρθρο μεταφράζω. Δεν ήμουν σίγουρος για τον όρο πληκτραίος κλάδος αλλά απ'ότι έμαθα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Κάπως η ερώτηση αφορούσε και κάποιους άλλους σχετικούς με το αντικείμενο που ξέρω οτι τριγυρνάνε εδω..--Sakoulaki 16:05, 27 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Ο όρος οπτικός φλοιός αναφέρεται στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό: Ο ορισμός αυτός είναι εγγενώς εσφαλμένος: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σε ορισμό έννοιας την ίδια την έννοια. --Ttzavaras 15:21, 16 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)
Η πρώτη πρόταση είναι ως εξής: Ο όρος οπτικός φλοιός αναφέρεται στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό (ταινιωτός φλοιός ή περιοχή V1) και στον εξωταινιωτό φλοιό δηλαδή σε περιοχές όπως η V2, η V3, η V4 και η V5. Δεν είναι εννοιολογικός ορισμός αλλά αναφέρει απλά από ποία μέρη αποτελείται η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία αναφέρεται το άρθρο. Ουσιαστικά, οι δύο πρώτες προτάσεις λένε ότι ο οπτικός φλοιός είναι οι περιοχές 17, 18 και 19. Με κάθε επιφύλαξη, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι εσφαλμένο σε αυτό. --Sakoulaki 12:06, 21 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)
Αγαπητέ Sakoulaki, εγώ που έχω αρκετή σχέση με Βιολογία το κατανοώ. Ο μέσος αναγνώστης, όμως, δεν το κατανοεί, κι αυτό ήθελε να πει η παρατήρησή μου. Τι είναι οι περιοχές V1,V2, 17, 18; Αυτά δεν είναι κατανοητά, ούτε, βέβαια, ο ορισμός. Μια εγκυκλοπαίδεια δεν εξειδικεύεται - καθώς δεν είναι θεματική - και οφείλει να καλύπτει το μέσο αναγνώστη και, γιατί όχι, το μαθητή του Γυμνασίου. Υπ' αυτό το πρίσμα, θεωρείς ότι ο ορισμός είναι ξεκάθαρος; --Ttzavaras 17:32, 21 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)
Έχεις δίκιο, δεν είναι πολύ ξεκάθαρο, ειδικά στην παρούσα φάση που τα συγγενή άρθρα είναι εξίσου ακατανόητα ή ανύπαρκτα. Θα κοιτάξω να το φτιάξω σιγά-σιγά.--Sakoulaki 11:06, 22 Σεπτεμβρίου 2009 (UTC)