Συζήτηση:Ξίδι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ξίδι το [ksíδi] Ο44 : 1.υγρό με έντονη και ιδιάζουσα ξινή γεύση, που προέρχεται κυρίως από κρασί που έχει υποστεί ζύμωση και χρησιμοποιείται ως άρτυμα ή ως συντηρητικό τροφίμων: Bάλε λίγο ~ στη σαλάτα / στις φακές. ~ από μήλα, μηλόξιδο. ΦΡ ας πιει ~ (να ξεθυμώσει), σε ένδειξη αδιαφορίας για το θυμό κάποιου. τρεις το λάδι*, τρεις το ~ (κι έξι το λαδόξιδο). ΠAΡ Tο αψύ* το ~ το αγγειό του χαλάει. Tζάμπα* ~ γλυκό σαν μέλι. 2. (προφ.) τα οινοπνευματώδη ποτά: Mακριά από τα ξίδια. Tο ΄ριξε πάλι στα ξίδια. [μσν. ξίδι(ν) < οξίδιν (αποβ. του αρχικού άτ. φων. από συμπροφ. με το άρθρο και ανασυλλ. [to-oksi > toksi > to-ksi] ) < ελνστ. ὀξίδιον υποκορ. του αρχ. ὄξος]

Αυτό είναι το λήμμα από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη. Η λέξη γράφεται "ξίδι" και έτσι εξηγείται ετυμολογικά. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 91.140.71.137 (συζήτησησυνεισφορά) 11:56, 4 Φεβρουαρίου 2018‎ (UTC).


Δεν το είχα δει συγγνώμη. Αλλά όταν μας συμφέρει αναφερόμαστε στον Μπαμπινιώτη και όταν δεν μας συμφέρει στον Τριανταφυλλίδη; Έλεος, τι καιροσκοπία. --62.74.26.3 14:26, 4 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)


Αν και η καταγωγή του "ξινός" (όπου και στηρίζεται η θεωρεία "ξίδι") είναι το "οξύ", ξινός < μεσαιωνική ελληνική ξινός < αρχαία ελληνική ὄξος < ὀξύς < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *h₂ḱrós (κοφτερός, οξύς). Υπάρχει και το όξινος με μόνη διαφορά ότι το "ξινός" αναφερεται στη γεύση. Άρα; ΥΓ. Κάποτε υπήρχε και η γραφή "ξυνός" αλλά... 62.74.0.230 08:39, 19 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)


Ας υποθέσουμε ότι αποδεχόμαστε 100% τις απόψεις ότι η σωστή ορθογραφία είναι με «ι»

  • Ποια είναι η επικρατούσα ορθογραφία;
  • Ποια είναι η διδασκόμενη στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση ορθογραφία;
  • Ποιος είναι ο ρόλος της Βικιπαίδειας;
    • Να διδάσκει τη «σωστή» ορθογραφία σύμφωνα με τους γλωσσολόγους; ή
    • Να καταγράφει την πραγματικότητα με αντικειμενικό τρόπο;

Αφού απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές, θα έχουμε και την απάντησή μας.--62.74.0.230 08:47, 19 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)