Συζήτηση:Νόμος της παγκόσμιας έλξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Οι όροι Βάρος, βαρύτητα αφορούν έλξη επί της γης ή στις επιφάνειες των ουρανίων σωμάτων. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι ασκούνται βάρη ή βαρυτικές δυνάμεις μεταξύ των ουρανίων σωμάτων. Το ίδιο βέβαια είναι αλλά δεν ταιριάζόυν οι όροι αυτοί για τις μεταξύ των ουρανίων σωμάτων ασκούμενες δυνάμεις, όσο η έλξη και οι ελκτικές δυνάμεις.--Templar52 21:15, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Από όσο γνωρίζω, η λέξη βαρύτητα και βαρυτικές δυνάμεις χρησιμοποιείται για να περιγράψει και την ελκτική δύναμη μεταξύ ουρανίων σωμάτων. --FocalPoint Συζήτηση 21:35, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Το ίδιο είναι, αλλά δεν λέμε όπως π.χ. στη παλίρροια, ότι η Σελήνη ασκεί βάρος!--Templar52 21:42, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Ο όρος "βάρος" χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για να περιγράψει τη βαρυτική δύναμη που ασκεί (συνήθως) ένας πλανήτης (ή και μικρότερο ουράνιο σώμα) σε "μικρά" σώματα που βρίσκονται πάνω ή "σχετικά" κοντά στην επιφάνειά του (άνθρωπος, διαστημοσυσκευή κλπ). Ο όρος όμως "βαρυτική δύναμη" σαφώς και χρησιμοποιείται για τις δυνάμεις ανάμεσα σε ουράνια σώματα - Badseed απάντηση 21:51, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

OK, στα παραπάνω συμφωνούμε. Για τη συγχώνευση, σήμερα θα μπορούσε να γίνει, αλλά γενικά δε την θεωρώ απαραίτητη. Το παρόν άρθρο θα μπορούσε να επεκταθεί, όπως και στα βίκι των άλλων γλωσσών.--FocalPoint Συζήτηση 22:21, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Εγώ δεν υποστηρίζω ότι δεν λέγεται και βάρος ή βαρυτική δύναμη, γι΄ αυτό και έβαλα στο άρθρο παραπομπή. Η θεωρία όμως με τη πράξη ή την ακολουθούμενη πρακτική απέχουν πολύ. Και το γνωρίζουν αυτό και οι φυσικομαθηματικοί που θεωρητικά μπορεί να το χρησιμοποιούν. Πάντως η έλξη αποδίδεται άνετα και με οριζόντιο άνυσμα, απ΄ ότι το βάρος που κατά βάση είναι μόνο κάθετο άνυσμα. Δεν μπορεί για παράδειγμα το κέντρο βάρους ν΄ αποδίδεται οριζόντια! Γενικά όμως θεωρώ πως ο όρος έλξη υπερέχει αφού αποδίδει βαρυτικές δυνάμεις προς οποιαδήποτε διεύθυνση--Templar52 22:27, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Νομίζω πως ο Badseed ξεκαθάρισε πολύ σωστά τις έννοιες. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να παραμείνει το άρθρο και να αναπτυχθεί λίγο. Όχι με τις "σάλτσες" περί επιτάχυνσης και διανυσμάτων που έχει η αγγλική, αλλά ως προς τα προβλήματα που έχει η θεωρία. Απλά αν μείνει ως έχει, καλύτερα να συγχωνευθεί με τη βαρύτητα. Amalgam82Συζήτηση 19:20, 21 Μαρτίου 2007 (UTC)