Συζήτηση:Νομός Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η άποψή μου είναι πως ο κατάλογος των "διάσημων" κατοίκων του Κιλκίς δεν προσφέρει κάτι στο άρθρο. *Αλέξανδρος 22:07, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Συμφωνω. Εξάλλου οι νεκροί δεν είναι κάτοικοι. Και για ορισμένους από τους ζωντανούς (πολιτικούς - καλλιτέχνες) διατηρώ αμφιβολίες για το αν είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 22:12, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Οι νεκροί είναι ήρωες και είναι σημαντικό ,ιδιαίτερα για το νομό Κιλκίς να μνημονεύονται συνοπτικά σε έναν κατάλογο, ώστε να μπορεί να ανατρέξει ο καθένας. Η ιστορία του τόπου πριν το 1912 είναι άγνωστη ακόμα και για τους ίδιους τους κατοίκους του νομού και νομίζω ότι ο κατάλογος αυτός πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Όσον αφορά για τους πολιτικούς δεν γνωρίζω για ποιούς έχεις αμφιβολίες αλλά μπορούμε να συζητήσουμε την ένστασή σου. Οι νεκροί κάτοικοι δεν παύουν να αναφέρονται σε έναν τόπο, πόσο μάλλον αν πρόκειται για ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία του.— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 83.235.251.43 (συζήτησησυνεισφορά) . ([1])

Προβληματισμοί για την προσθήκη.

 1. Ο παραπάνω προβληματισμός του Αλέξανδρου. Ο κατάλογος μου θυμίζει περισσότερο βάση δεδομένων.
 2. Η προσθήκη δε συνοδεύεται από καμία πηγή.

Παράκληση. Να μην ξαναπροστεθεί στο άρθρο μέχρι να λυθεί το θέμα εδώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 15:58, 23 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Η πηγή για τους Μακεδονομάχους του νομού Κιλκίς είναι: 1. "Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι", Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2008. 2. Χρήστου Ίντου: "Κέντρα Οργάνωσης, Δράσης και Αντίστασης στην Περιοχή του Νομού Κιλκίς"— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pyraechmes (συζήτησησυνεισφορά) . ([2])

Σημασία δεν έχει να πείσεις εμένα, αλλά την υπόλοιπη κοινότητα, η οποία μπορεί και να συμφωνεί με την προσθήκη. Συνέχισε τη συζήτηση εδώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 16:06, 23 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Νομός Κιλκίς[επεξεργασία κώδικα]

Σε μια σελίδα που αναφέρεται αποκλειστικά στο Νομό Κιλκίς τί μπορείς να γράψεις; Τί πρέπει να εμφανίζεται για έναν που θέλει να μάθει για το Νομό;

 • Γεωγραφικά και δημογραφικά δεδομένα
 • Ιστορικά δεδομένα
 • Ιστορικά και διάσημα πρόσωπα του Νομού

Αυτά όλα πρέπει να αναφέρονται είτε επιγραμματικά είτε αναλυτικά σε ένα πιο πλούσιο άρθρο. Επειδή το άρθρο για τον Νομό Κιλκίς είναι λιτό και φτωχό, νομίζω ότι ταιριάζει περισσότερο η επιγραμματική αναφορά των παραπάνω. Με αυτό το πνεύμα, ο κατάλογος των ιστορικών και διάσημων προσώπων του Νομού Κιλκίς, είτε είναι εν ζωή, είτε έχουν πεθάνει νομίζω ότι προσφέρει πολλά στον αναγνώστη και δίνει το στίγμα του Νομού, ακόμα κι αν το άρθρο είναι φτωχό. — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pyraechmes (συζήτησησυνεισφορά) 17:19, 23 Δεκεμβρίου 2008.

Οι αναφορές για τις προσωπικότητες του Κιλκίς πρέπει να επεξεργαστούν ανάλογα πριν παραμείνουν. Καλό θα ήταν να γίνουν τα εξής:

 • αντί για τον νομό Κιλκίς, οι προσωπικότητες να αναφέρονται μόνο στο άρθρο του εκάστοτε τόπου (χωριού ή πόλης)
 • για τους οπλαρχηγούς, Μακεδονομάχους, κλπ. καλό θα ήτανε να αναφέρονται το έτος και ο τόπος θανάτου. Ίσως αντί να αναφέρονται στις προσωπικότητες θα έπρεπε να γίνει ιδιαίτερη παράγραφος ή ακόμα και ιδιαίτερο άρθρο. Έτσι όπως είναι χωρίς ιστορικό υπόβαθρο δεν προσφέρει τίποτα, και ο αναγνώστης δεν μαθαίνει κάτι καινούργιο.
 • για τους πολιτικούς, να αναφέρεται η κυβέρνηση και τα έτη που έκαναν
 • για τους καλλιτέχνες να περιοριστούμε μόνο στους σημαντικούς.

--Μυρμηγκάκι 17:36, 23 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Διάσημοι Κάτοικοι του Νομού Κιλκίς ή Προσωπικότητες του Νομού Κιλκίς[επεξεργασία κώδικα]

Ο Λάζαρος Δογιάμας, από την Καστανερή, ήταν ένας από τους σημαντικότερους, γηγενείς οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, με το προσωνύμιο Καπετάν Λάζος ή Μπαροβίτσαλης (Μπαροβίτσα ήταν το παλαιό όνομα της Καστανερής). Σκοτώθηκε κοντά στη Γουμένισσα, σε ενέδρα κομιτατζήδων, το 1909.

Ο Δημήτριος Δογιάμας, αδερφός του προηγούμενου, από την Καστανερή ήταν οπλαρχηγός Μακεδονομάχος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, με το προσωνύμιο Καπετάν Δήμτσιος. Σκοτώθηκε στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αφού είχε καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό, το 1912.

Ο Ιωάννης Πιτσούλας γεννήθηκε στη Ναύπακτο και αφιέρωσε τη ζωή του διδάσκωντας στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Γουμένισσας. Απαγχονίστηκε από κομιτατζήδες το Νοέμβριο του 1904, στη Γουμένισσα.

Ο Ιωάννης Βίλιογλου, από το Ίσωμα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους, γηγενείς οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, με το προσωνύμιο Καπετάν Ράμναλης (Ράμνα ήταν το παλαιό όνομα του Ισώματος). Γεννήθηκε στο Ίσωμα το 1885 και σκοτώθηκε στα Λαγκαδίκια, όπου είχε μετοικήσει, το 1923, σε επίθεση της ληστρικής συμμορίας Τζατζά.

Ο Μιχαήλ Σιωνίδης, από το χωριό Γκρίτσιτσε (που σημαίνει στα σλάβικα, "χωριό Ελλήνων") που τώρα ανήκει στην Π.Γ.Δ.Μ., ήταν ένας από τους σημαντικότερους, γηγενείς οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, με το προσωνύμιο Καπετάν Μιχάλης. Έδρασε στις περιοχές Πολυκάστρου, Γευγελής και Παλαιάς Δοϊράνης (το παλαιό όνομα είναι Πολυανή και τώρα ανήκει στην Π.Γ.Δ.Μ.). Μετοίκησε στους Ευζώνους με όλη την οικογένειά του, λόγω των δολοφονικών επιθέσεων των κομιτατζήδων. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας Ευζώνων και πέθανε στους Ευζώνους, το 1935. Παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα.

Ο Σταμάτιος Παπαζαφειρίου από την Ειδομένη, ήταν αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και συμμετείχε στο κίνημα της Βωγδάντσας (σημερινό Μπογκντάντσι, Π.Γ.Δ.Μ.). Δεν αναφέρεται πότε σκοτώθηκε. Είναι, ίσως ο μοναδικός αγωνιστής του '21, που αναφέρεται από το Νομό Κιλκίς.

Ο ιερέας Ζαφείριος Παπαζαφειρίου Σταματιάδης, υιός του προηγούμενου, από την Ειδομένη, ήταν μαχητής Μακεδονομάχος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Νομίζω ότι οι παραπάνω μπορούν να αναφέρονται σε ένα άρθρο με τίτλο "Διάσημοι Κάτοικοι του Νομού Κιλκίς" ή "Προσωπικότητες του Νομού Κιλκίς"


Δεν έχω απάντηση. Να θεωρήσω ότι η πρότασή μου έγινε αποδεκτή; — Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pyraechmes (συζήτησησυνεισφορά) .

Υπομονή. Ανάλογες συζητήσεις θέλουν το χρόνο τους. Κάνε υπομονή μέχρι και άλλοι χρήστες να δουν τη συζήτηση και να πουν τη γνώμη τους.--MARKELLOSΧρόνια πολλά 13:19, 26 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)


Προσωπικά συμφωνώ με τις απόψεις που εξέφρασε το Μυρμηγκάκι, πιο πάνω. *Αλέξανδρος 21:10, 25 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Η άποψη που εξέφρασε το μυρμηγκάκι είναι λίγο ασαφής. Τελικά να κάνουμε ή να μην κάνουμε κατάλογο Διάσημων Κατοίκων ή Προσωπικοτήτων του Νομού Κιλκίς;— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Pyraechmes (συζήτησησυνεισφορά) .

Δεν είναι ασαφής. Κάθε προσωπικότητα να αναφέρεται στο άρθρο του εκάστοτε τόπου καταγωγής (χωριό ή πόλη). Νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμος ένας κατάλογος με τις προσωπικότητες όλου του νομού. Προσωπική μου άποψη βεβαίως... *Αλέξανδρος 12:20, 26 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Νομίζω ότι μια αναφορά με τις 5 - 10 σημαντικότερες προσωπικότητες του Νομού Κιλκίς έιναι πολύ χρήσιμη γιατί το να βάζουμε ένα ή δύο άτομα σε κάθε χωριό, δε νομίζω ότι βοηθάει τον αναγνώστη.

Δέστε αυτό, για παράδειγμα:

"Προσωπικότητες του Νομού Κιλκίς

 • Λάζαρος Δογιάμας, Καστανερή, οπλαρχηγός Μακεδονομάχος, ( ? - 1909)
 • Ιωάννης Βίλιογλου "Καπετάν Ράμναλης", Ίσωμα, οπλαρχηγός Μακεδονομάχος, (1885 - 1923)
 • Μιχαήλ Σιωνίδης, Εύζωνοι, οπλαρχηγός Μακεδονομάχος, (1870 - 1935)
 • Αλέξανδρος Καραθόδωρος, Λατόμι Πολυκάστρου (1908-1981), βουλευτής (1946-1967), υπουργός συγκοινωνιών (1952-1954)"

Στον παραπάνω κατάλογο μπορούν να προστεθούν και 5 ή 6 ακόμα ονόματα των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του Νομού Κιλκίς. Άλλωστε η σωστή και αντικειμενική γνώση, εγκειται και στην ικανότητα αξιολόγησης των δεδομένων, της σταχυολόγησής τους και της συγκέντρωσής τους ως ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Το να αναφέρουμε σημαντικούς κατοίκους της Καστανερής ή του Ισώματος ή των Ευζώνων, δεν νομίζω ότι έχει την ίδια αξία με την αναφορά στους σημαντικότερους ανθρώπους του Νομού Κιλκίς.— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 83.235.251.47 (συζήτησησυνεισφορά) .

Ράβνα και όχι Ράμνα είναι το παλιό όνομα του Ισώματος (ΦΕΚ 2Α - 04/01/1920 και ΦΕΚ 7Α - 14/01/1927. Πρέπει να αιτιολογηθεί το προσωνύμιο Ράμναλης.

Έχει αιτιολογηθεί ήδη στη βιογραφία του Ιωάννη Βίλιογλου-Ράμναλη. Το προσωνύμιο του το κόλλησαν εσφαλμένα στις Σέρρες όπου εγκαταστάθηκε και τού 'μεινε. Χρήστης:Pyraechmesκαλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 14:34, 28 Νοεμβρίου 2016 (UTC)