Συζήτηση:Νομός Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έλεος βρε παιδιά μ' αυτό το Στείρι και τον Όσιο Λουκά...τώρα αλλάζετε και τη σειρά για να αναφέρονται πρώτα-πρώτα απ' όλους (βλ. πχ Οικονομία, Αξιοθέατα). Παντού πρώτοι και καλύτεροι. Τι να πω πια, έχει καταντήσει φαιδρός αυτός ο τοπικισμός.--Dipa1965 19:22, 29 Οκτωβρίου 2009 (UTC)

Περί συγχώνευσης[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως το άρθρο Βοιωτοί πρέπει να συγχωνευτεί εδώ στο Νομό Βοιωτίας. Πάντως σε κάποιες άλλες Βικιπαίδειες έχει συγχωνευτεί όπως στην Αγγλική. Η Βοιωτία αποτελεί ιστορική περιοχή με τα ίδια περίπου σύνορα με το Νομό και την Περιφερειακή Ενότητα. Στο άρθρο Βοιωτοί αναφέρεται περισσότερο η ιστορική περιοχή και όχι οι κάτοικοι της αρχαίας Βοιωτίας. Με τα Interwiki γίνεται ένα μπέρδεμα. Περιμένω να ακούσω την άποψή σας..(Ewiki 14:52, 12 Φεβρουαρίου 2012 (UTC))

Δηλαδή ρωτάς αν το άρθρο που μιλάει για τους «Βοιωτούς που ονομάζονταν οι κάτοικοι της αρχαίας Βοιωτίας» πρέπει να συγχωνευθεί με ένα άρθρο τρέχουσας διοικητικής διαίρεσης; Δεν μπορώ να σκεφτώ για ποιό λόγο να το κάναμε αυτό. Τα interwikis δε χρειάζεται να μπερδεύονται. Θέλουν διόρθωση στο άρθρο Βοιωτοί, να μη δείχνουν στα interwikis του Βοιωτία. Αν οι ξένες Βικιπαίδειες δεν έχουν σχετικό άρθρο, ε, ας αποκτήσουν. Ίσως κάποιος από εμάς να θέλει μάλιστα να βοηθήσει. Θα τα ελέγξω ένα προς ένα και τα βγάλω (πρέπει ταυτόχρονα να βγουν και από τις άλλες βικιπαίδειες, αλλιώς θα τα ξαναβάλει κανένα εξυπνο-χαζο-bot). --Focal Point 15:40, 12 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

Εγώ το είπα επειδή η ιστορική περιοχή έχει τα ίδια περίπου σύνορα με το Νομό. Μήπως τότε το άρθρο Βοιωτοί να ονομαστεί σε Βοιωτία (ιστορική περιοχή). Στο άρθρο Νομός Βοιωτίας ως Ιστορία τι μπορεί να ανφερθεί τότε (αφού τα περισσότερα αναφέρονται εδώ: Βοιωτοί);(Ewiki 15:56, 12 Φεβρουαρίου 2012 (UTC))

Το άρθρο Βοιωτοί είναι ανεξάρτητο θέμα. Το περιεχόμενό του δεν είναι κομμάτι μόνο του άρθρου «Νομός Βοιωτίας» άλλα και των άρθρων Αρχαία Ελλάδα, περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, Αρχαία ελληνικά φύλα κλπ. Το ότι το θέμα θα μπορούσε να αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια πολλών διαφορετικών άρθρων δείχνει την ανάγκη να υπάρχει ως ξεχωριστό άρθρο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αναπτύσσεται ικανοποιητικά και μέσα στα πλαίσια των παραπάνω άρθρων όμως κανένα δεν θα καλύπτει το θέμα με τον τρόπο που θα το καλύπτει το μεμονωμένο άρθρο.--Costas78 14:46, 13 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

Αφαίρεση[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί αφαιρέθηκαν τα Interwiki από το άρθρο;(Ewiki (συζήτηση) 10:40, 8 Ιουλίου 2012 (UTC))

Ξεμπέρδεμα[επεξεργασία κώδικα]

Μας μπερδεύει τα interwiki. Η αλήθεια είναι ότι η κάθε Βικιπαίδεια έχει και μπορεί να έχει ότι περιεχόμενο θέλει. Εμείς, ως λίγο πιο ενδιαφερόμενοι, έχουμε ένα λήμμα για το νομό και ένα για την Αρχαία Βοιωτία που σήμερα το λέμε Βοιωτοί. Αν υπάρχει έστω και ένα interwiki που να αφορά αποκλειστικά την αρχαία Βοιωτία και όχι τη νέα, τότς αυτό ταιριάζει στο λήμμα Βοιωτοί, που ίσως θα πρέπει να μετακινηθεί σε Αρχαία Βοιωτία, να ξεκαθαρίζει η εικόνα. Όσο σε λήμματα αλλόγνωσσων Βικιπαιδειών παρουσιάζεται και η νεα και η αρχαία Βοιωτία / Βοιωτοί, αυτό ταιριάζει με το Βοιωτία που λανθασμένα στην ελληνική Βικιπαίδεια είναι μια απλή ανακατεύθυνση και οδηγεί εδώ, στο Νομός Βοιωτίας. --Focal Point 17:42, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε αυτά. Εγώ προτείνω το Βοιωτοί → Αρχαία Βοιωτία. Το Βοιωτία όμως που θα πρέπει να οδηγεί;(Ewiki (συζήτηση) 17:52, 25 Μαρτίου 2013 (UTC))

Η Καταλανική διαχωρίζει επίσης τα λήμματα ca:Prefectura de Beòcia, ca:Beòcia. -94.65.155.77 17:47, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)
Ναι και υπάρχουν και λάθος Interwikis..(Ewiki (συζήτηση))

Για να ξεμπερδέψουμε, προτείνω:

Αν κάποιοι με ξενόγλωσσο λήμμα το κάνουν αποκλειστικά για την αρχαία, ευπρόσδεκτο στα interwikis τους. Μέχρι τότε, ας είναι λίγα ή κανένα --Focal Point 17:59, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)

Ωραία ας γίνει έτσι αρχικά..(Ewiki (συζήτηση) 18:02, 25 Μαρτίου 2013 (UTC))

Νομίζω ότι έγινε. --Focal Point 18:41, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)

Πρέπει να αλλάξουν όμως και τα Interwikis και από τις άλλες εγκυκλοπαίδειες..(Ewiki (συζήτηση) 18:22, 25 Μαρτίου 2013 (UTC))

Δεν έγινε..από την Αγγλική για παράδειγμα σε πετάει στην Αρχαία Βοιωτία και όχι στο Νομό..(Ewiki (συζήτηση) 18:50, 25 Μαρτίου 2013 (UTC))

  • Κατ'αρχήν για την αρχαία Βοιωτία έγινε: [1]
  • Και για το νομό Βοιωτίας έχει γίνει: [2]
  • αλλά η αγγλική Βικιπαίδεια δεν έχει ενεργοποιήσει τα interwikis στο λήμμα en:Boetia, χμ... θα γίνει αργά ή γρήγορα

--Focal Point 19:16, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)

Έγινε..(Ewiki (συζήτηση) 19:18, 25 Μαρτίου 2013 (UTC))

Και όμως τα έχει ενεργοποιήσει, αλλά δε βλέπω το edit links. Περίεργο. Τέλος πάντων, το wikidata αργεί. Ας περιμένουμε. --Focal Point 19:27, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)

Καινά δαιμόνια[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να προτείνω κάτι ακόμη προς σκέψη:

Το παρόν λήμμα λέγεται Νομός Βοιωτίας αλλά περιέχει μέχρι και στοιχεία για τη Μυκηναΐκή περίοδο. Θυμίζω ότι Νομός Βοιωτίας υπάρχει μόνο από το 1899. Δε λέω να εξαφανιστούν τα ιστορικά στοιχεία για να πάνε όλα κάπου αλλού χωρίς κρίση, αλλά αναρωτιέμαι ποιό είναι το σωστό να γίνει.

Μια ιδέα θα ήταν να κρατηθούν όσα είναι σχετικά με το σημερινό περιβάλλον. Π.χ. το μοναδικό που θα κρατούσα είναι το πότε ήλθαν οι Αρβανίτες και θα το έβαζα στο κομμάτι της Δημογραφίας. Τα υπόλοιπα, ίσως θα μπορούσαν να πάνε σε λήμμα με τίτλο Βοιωτία που να αφορά την περιοχή και όχι τη διοικητική μονάδα που λεγόταν νομός.

Αλλά αυτό με βάζει σε άλλα ερωτήμαυα: Εδώ ή εκεί ταιριάζει η ανάλυση της γεωγραφίας; (ή και στα δυο; με ένταση στο ένα από τα δυο;). Οι σεισμοί που ταιριάζουν; Ο πληθυσμός (χμ. αυτός ίσως πάει με το νομό στη μεγαλύτερή του ανάλυση και λιγότερα στο Βοιωτία). Η οικονομία που να πάει; Τα τουριστικά αξιοθέατα;

Συμπέρασμα: Δεν έχω καμιά ιδανική λύση, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές λύσεις και πάντα είναι θέμα ορισμού. Αν πούμε ότι όλα τα κρατάμε εδώ, ΟΚ, απλά τα κρατάμε εδώ. Αν όχι, θέλει κρίση σε κάθε περίπτωση. --Focal Point 19:31, 25 Μαρτίου 2013 (UTC)

Γνώμη μου είναι να αναφέρονται τα πάντα από οικονομία μέχρι και αθλητισμό, τέχνες κ.α....μιλάμε για μια διοικητική διαίρεση...ιστορικά στοιχεία μπορούν να αναφερθούν γενικά κάποια και περισσότερες πληροφορίες σε κάποιο άλλο άρθρο..(Ewiki (συζήτηση) 20:47, 25 Μαρτίου 2013 (UTC))