Συζήτηση:Νικόλαος Τρικούπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σταμάτησα τις προσθήκες μέχρι τη Μικρασιατική εκστρατεία. Σχεδόν όλη η τελευταία παράγραφος εκτός της τελευταίας πρότασης ανήκει στη προπαγάνδα της εποχής. Έκανε τρια τραγικά λάθη που δεν δικαιολογούνται ούτε σε δεκανέα. Τι σημαίνει στρατηγός ων, παραιτήθηκε "εν πολέμω";--Templar52 06:51, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Για να καταλάβω. Εσύ τι υποστηρίζεις σχετικά με τον Τρικούπη.--Diu 11:34, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Δεν δικαιολογείται με τίποτα να είναι αρχηγός Σώματος Στρατού και να κρατά μια τέτοια μεγάλη μονάδα καθηλωμένη σ΄ ένα τόπο, χωρίς στοιχειώδεις εμπροσθοφυλακές και παρατηρητές των εχθρικών κινήσεων. Δεν μπορεί να ηγείται ένας αξιωματικός και να μην έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις άμεσης μετακίνησης. Δεν μπορεί επίσης να αφήνει τον εαυτό του να γίνεται έρμαιος της τύχης και του πανικού κι αν όχι ο ίδιος τουλάχιστον στους υπ΄ αυτού. Τέλος αν και διέβλεπε τις έστω και αιφνιδιαστικές κυκλοτερείς κινήσεις του εχθρού, αντί να διατάξει την απαγκίστρωση των δυνάμεών του από το χώρο και την συγκροτημένη υποχώρηση, συνέχισε ν΄ αγκιστρώνεται περισσότερο μέχρι που σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις του εχθρού. Πριν όμως ολοκληρωθούν, συνέπεια της τελείας έλλειψης της εμπιστοσύνης του στρατού που είχε επελθει προς το πρόσωπό του χάθηκε κάθε στρατιωτική συνοχή με αποτέλεσμα ν΄ ακολουθήσει η άτακτη φυγή με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Τα διαλαμβανόμενα περί διοικητικής μέριμνας, τροφοδοσίες κλπ απλά αποτελούν προπαγανδιστικές δικαιολογίες, η σιδηροδρομική γραμμή Αφιον Καραχισάρ είχε ήδη ολοκληρωθεί και αποκατασταθεί και μέχρι τέλους ήταν ελεύθερη.--Templar52 12:14, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)


Οι τουρκικές επιθέσεις μόνο με ελιγμούς και σωστές στρατηγικές κινήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Πώς όμως? Στην Μικρά Ασία υπήρχαν 177.000 στρατιώτες απο τους οποίος οι 70.000 ήταν μάχιμοι ενώ όλοι οι άλλοι ήταν φρουροί ή λιποτάκτες. Πώς να αντιμετωπίσεις έναν οργανωμένο στρατό, τον οποίο το επιτελείο στη Σμύρνη και στην Αθήνα επέμενε να τον θεωρεί ανοργάνωτο και ακίνδυνο? Πως να αντιμετωπίσεις μια τουρκική επίθεση όταν το δίκτυο επικοινωνίας είναι απαρχαιομένο και οι στρατιώτες καταπονημένοι?

Ο Τρικούπης ουσιαστικά αποκλείστηκε όταν ξεκίνησε η επίθεση. Οδηγίες δεν είχα απο το αρχηγείο αφού βρισκόταν σε σύγχυση. Τρείς μέρες πριν την επίθεση ζήτησε την ενίσχυση του απο την 7η μεραρχία. Η απάντηση απο την Σμύρνη ήταν αρνητική. Όταν αντιλήφθηκε στις 12 αυγούστου την επικείμενη τουρκική επίθεση ζήτησε πάλι την μετακίνηση της 7ης μεραρχίας απο τον διοικητή του Β΄ σώματος στρατού, η οποία και εγκρίθηκε το επόμενο πρωί και ενώ η τουρκική επίθεση είχε ξεκινήσει. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το μέτωπο κατέρρευσε εξαιτίας των παραπάνω και γρήγορα στον Νότο δημιουργήθηκαν τα σώματα του Φράγκου και του Τρικούπη. Ο Τρικούπης αναγκάστηκε να παραδοθεί στους Τούρκους στις 20 Αυγούστου. Μετά την φυγή οποιαδήποτε ενέργεια οργάνωσης απέτυχε. Ο Τρικούπης δεν είχε το δικαίωμα να υποχωρήσει απο μόνος του. Η αμυντική γραμμή δεν ήταν δικιά του επινόηση. Για την οργάνωση της δεν είχε καμία ευθύνη. Δεν θεωρώ οτι τα περι τροφοδοσίας είναι προπαγάνδα.--Diu 12:54, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Στα νούμερα που δίνεις περί των μαχίμων συμφωνούμε, αν και είναι μιά άλλη πονεμένη ιστορία που ακεραία ευθύνη είχαν οι πολιτικοί. Το δίκτυο όμως επικοινωνίας ήταν γνωστό και δεδομένο, ο τρόπος δράσης των επιτελείων επίσης γνωστός στον ίδιον αφού όλη η μέχρι τότε καριέρα του ήταν επιτελικός και σε χειρότερες προηγούμενες περιόδους. Ο στρατός από ποιές προηγούμενες μάχες είχε καταπονηθεί πλην ελαχίστων αψιμαχιών; Αν η αμυντική γραμμή παρουσίαζε κενά ο εκάστοτε διοικητής όφειλε και οφείλει να τα καλύψει. Εδώ όμως διαπιστώθηκε πως ουτε προκεχωρημένα φυλάκια υπήρχαν αλλά και ούτε οργανώθηκαν. Δεν υπήρξαν εναλλακτικά σχέδια αλλά και ούτε εκπονήθηκαν, και απεδείχθη ότι δεν εγνώριζαν ούτε την στοιχειώδη τακτική υποχώρησης και ανασυγκρότησης έστω και σε ανεπίτρεπτο αιφνιδιασμό! Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σε πρώτη γραμμή πυρός και να φέρει ο δήθεν υπεύθυνος στρατιωτικό αξίωμα;--Templar52 13:49, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Ο στρατός ήταν καταπονημένος απο τις συχνές μετακινήσεις ενω οι αξιωματικοί άπειροι αφού όλους τους βαθμούς τους είχαν πάρει τιμητικά. Αμυντική γραμμή υπήρχε και μάλιστα αρκετά οργανωμένη και να σου υπενθυμίσω την γραμμή άμυνας Τουμπλού Μπουνάρ όπου υπήρχαν προυποθέσεις για άμυνα αλλα λόγω της αναρχείας εγκαταλείφθηκε. Βέβαια θα ήταν παράλογο να πω οτι ο Τρικούπης δεν έχει ευθύνες για την διάσπαση της άμυνας και την άτακτη φυγή, αφού υπήρξαν και φωτεινά παραδείγματα όπως αυτό της ανεξάρτητης μεραρχίας, υπο άλλες βέβαια συνθήκες. Όμως παρ'ολες τις ευθύνες του Τρικούπη θεωρώ οτι το βάρος πέφτει στο επιτελείο του Χατζανέστη που αγνοούσε εντελώς τον κίνδυνο και σχεδίαζε αιφνιδιασμό στην Κωνσταντινούπολη. Δεν νομίζω οτι ο Τρικούπης ήταν ο κύριος υπαίτιος της διάσπασης της άμυνας. Νομίζω οτι εκει έφταιξε η ηγεσία, η άγνοια και τα οργανωτικά προβλήματα. Δεν προσπαθώ να βγάλω καθαρό τον Τρικούπη αλλά νομίζω οτι δεν του αξίζει ο τίτλος του κυρίου υπαίτιου της μικρασιατικής καταστροφής.--Diu 13:57, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Να προσθέσω απλώς οτι ο Τρικούπης παραδόθηκε αφού ηττήθηκε στην μάχη στο Αλι Βεράν (μια απο τις σκληρότερες μάχες)--Diu 14:02, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Ερώτηση[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει περίπτωση ο Ν.Τ. να είναι το ίδιο άτομο με τον συνονόματό του Ολυμπιονίκη (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolaos_Trikupis); Στούς Ολυμπιακούς του 1896 ο Χ.Τ. θα είταν 27 ετών, στρατιωτικός (όπως οι πιο πολλοί έλληνες αθλητές), και παρών (γύρισε στην Αθήνα το 1895).

Ο ίδιος πρεπει να είναι , σύμφωνα με την φωτο του ΣΕΓΑΣ [1] είναι το ίδιο πρόσωπο με τη φωτό του βιβλίο του [2] εκτος αν δεν βλέπω τόσο καλά ? --✻tony esopi λέγε 14:15, 16 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Λογικά είναι ο ίδιος. Τα στοιχεία ταιριάζουν και απ'όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποιος άλλος Νικόλαος Τρικούπης από την γνωστή οικογένεια των πολιτικών.--Diu 20:26, 16 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Όταν μιλούν οι ειδικοί, είναι εγγύηση (αθλητικά και πολιτικά). Τον προσέθεσα και στους θανάτους. :) ----Lemur12 να΄στε καλά 05:23, 25 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Ανακριβείς αναλύσεις[επεξεργασία κώδικα]

Οἱ παρακάτω:<<Σοβαρότερο λάθος αποτέλεσε το γεγονός ότι διοικώντας τόσες μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, δεν προχώρησε στην ανάπτυξη των αναγκαίων προκεχωρημένων φυλακίων και ενός δικτύου παρατηρητών προκειμένου να διαφυλάξει την εμπροσθοφυλακή των μονάδων ευθύνης του. Εντέλει, όταν οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν την αιφνίδια επίθεση με διπλάσιες αριθμητικά δυνάμεις από τον κεμαλικό στρατό, δεν διέταξε τα σώματα ευθύνης του σε συντεταγμένη οπισθοχώρηση, με αποτέλεσμα την περικύκλωση και την αιχμαλωσία αυτών. Το ρήγμα που προέκυψε στο μέτωπο έπειτα από την ήττα στη μάχη του Αλή Βεράν, προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρου του μετώπου και την άτακτη φυγή των ελληνικών δυνάμεων προς τα παράλια.>> εἶναι ἀναλύσεις ἀνακριβεῖς ἔως λανθασμένες. Θά τίς ἀφαιρέσω ἀπό τό κείμενο. Ἐπιγραμματικά μόνον θά σχολιάσω πώς δέν προκλήθηκε ρῆγμα στό μέτωπο διότι δέν ὑπῆρχε πλέον στίς 17 Αὐγούστου τοῦ 1922 μέτωπο.Σχολαστικος (συζήτηση) 10:09, 22 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Ὅπως ἐπίσης ἀναφέρω στήν σελίδα τῆς Μάχης τοῦ Ἀλή Βεράν:σέ ἀντίθεση μἐ τίς οίμωγές καί τά μοιρολογήματα τοῦ Καψῆ, ἄν καί ἡ φάλαγγα τοῦ Τρικούπη σφυροκοπήθηκε ἄνηλεῶς ἀπό τό τουρκικό πυροβολικό στό πεδίο τῆς μάχης αὐτῆς, διατήρησε τίς θέσεις της, ἀπέκρουσε ὅλες τίς ἐπιθέσεις καί διέφυγε μέ τήν κάλυψη τῆς νύχτας. Πολλοί λιποτάκτησαν,ἴσως κάποιοι νά αὐτομόλησαν, ἐγκαταλείφθηκαν οἱ τραυματίες,τά πυροβόλα, τά τροχοφόρα , ἀλλά ἡ φάλαγγα διέφυγε.Σχολαστικος (συζήτηση) 18:39, 29 Οκτωβρίου 2019 (UTC)