Συζήτηση:Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

που είδες DEu την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σ ένα μάλιστα εκτεταμένο λήμμα που συμμετείχαν και άλλοι χρήστες και μάλιστα προ πολλού οριστικοποιημένου;--79.129.105.3 14:44, 9 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

  • Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα γιατί μάλλον δεν τα θυμάσαι καλά (γι'αυτό το λόγο θα προχωρήσω και σε προσωρινή επαναφορά για να θυμηθείς καλύτερα):
  1. Το λήμμα πρωτοδημιουργήθηκε στις 3 Μαρτίου 2012 και η τελευταία επεξεργασία έγινε στις 3 Ιουνίου 2013. Η ιστοσελίδα από την οποία φαίνεται να έχεις πάρει το κείμενο δημοσίευσε το συγκεκριμένο κείμενο στις 14 Δεκεμβρίου 2010.
  2. Η μοναδική προσθήκη περιεχομένου από άλλον χρήστη πλην του Dgolitsi, που να ξεπερνάει την μία λέξη, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου του 2012 από ανώνυμη ip και αφορούσε το συγκεκριμένο απόσπασμα: από εισήγηση του τότε Επισκόπου Ιωακείμ Λεπτίδη, στην Ιεραρχία και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο εξεδόθη Βασιλικό Διάταγμα και. Άρα δεν συμμετείχαν άλλοι χρήστες στην προσθήκη περιεχομένου όπως ισχυρίζεσαι.
  3. Αντιγράφω το κείμενο που είναι πιστή αντιγραφή από την ιστοσελίδα:
  1. Η Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς βρίσκεται, 2 χλμ. ΒΔ του σύγχρονου οικισμού Μελισσότοπου Καστοριάς
  2. Η παράδοση λέει ότι υπήρχε ένα θαυματουργικό αγίασμα της Παναγίας, που υπάρχει μέχρι σήμερα και αναβλύζει δεξιά του διάδρομου προς τους Ξενώνες, και οι ντόπιοι κάτοικοι είχαν χτίσει έναν μικρό ναό του Αγ. Παντελεήμονα στη θέση αυτή, όπου ο Αλέξιος Α' Κομνηνός βρήκε ίαση μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό[2] κατά τις μάχες με τους Νορμανδούς του Ροβέρτου Γυισκάρδου
  3. Το 1457[3] οι Κωνσταντινοπολίτες μοναχοί Κοσμάς και Δαμιανός έφτασαν εδώ και ανασύστασαν τη μονή, που έκτοτε τιμά τους Αγ. Ανάργυρους. Έκτισαν εδώ νέο καθολικό και μερικά ακόμη κελιά, ενώ μετέφεραν μαζί τους ορισμένα ιερά κειμήλια και λείψανα αγίων από την Κωνσταντινούπολη, με σημαντικότερο το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Παναγίας Βλαχερνίτισσας.[4] Περί το 1470 ο όσιος Νεκτάριος ασκητεύει για μικρό διάστημα εδώ και το 1734 η μονή καταστρέφεται από επιδρομές Τουρκαλβανών. Τότε, ο μοναχός Γεράσιμος ανακατασκευάζει το μοναστήρι το 1754 και ιδρύει σχολείο, όπως γινόταν εξάλλου στα περισσότερα μοναστήρια στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
  4. Το 1800 περίπου ανοικοδομείται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής πάνω στο αγίασμα και το 1858 το νέο καθολικό της μονής, μια τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική, που σώζεται ως τις μέρες μας:
  5. Κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα, η μονή προσέφερε τα μέγιστα. [7]Τον Αύγουστο του 1903 συγκεντρώθηκαν εδώ περίπου 5000 γυναικόπαιδα από τα γύρω χωριά μετά την εξέγερση του Ίλιντεν με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη[8] για τη προσωρινή συντήρησή τους. (εδώ έχεις αλλάξει προς το τέλος, μετά το χωριά, λίγο την σύνταξη)
  6. Όμως, το φιλανθρωπικό έργο της μονής δεν σταματά εδώ, καθώς ήδη από τον 19ο αι. υπήρχε Ιερατική Σχολή και στη διάρκεια του 20ου λειτούργησε άσυλο ασθενών-απόρων ηλικιωμένων και παιδικές κατασκηνώσεις. Την δεκαετία του 1930, μετά από εισήγηση του τότε Επισκόπου Ιωακείμ Λεπτίδη, στην Ιεραρχία και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο εξεδόθη Βασιλικό Διάταγμα και ανέλαβε την διαχείριση της Αγ. Παρασκευής Βασιλειάδας, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας και Αετού Φλώρινας, του Αγ. Νικολάου Κορομηλιάς και του Αγ. Γεωργίου Επταχωρίου, ως μετόχια της.
  7. Στον Εμφύλιο πυρπολήθηκε το καθολικό και καταστράφηκαν πολλά αρχεία της πλούσιας βιβλιοθήκης, με αποτέλεσμα η μονή να εισέλθει σε μια περίοδο παρακμής με μόνο μοναχό τον γέροντα Αμβρόσιο. Από το 1987 ξεκίνησε η ανασυγκρότηση και επέκταση της μονής, που διαθέτει πλέον πλήθος παρεκκλησιών και μια αξιόλογη βιβλιοθήκη.
  1. Επίσης δύο παραπομπές είναι ίδιες και στο ίδιο σημείο, όπως βέβαια η σύνταξη (ακόμα και τα κώματα) αλλά και η σειρά της αφήγησης. Απ'ότι φαίνεται μερικές γραμμές (μαζί με την επιγραφή που υπάρχει) δεν τα έχεις αντιγράψει από την ιστοσελίδα.
  2. Θα παρακαλούσα να επιβεβαίωσει και κάποιος άλλος χρήστης το κείμενο και αυτά που επισημαίνω για να μην μπώ στη διαδικασία μιας ακόμα ατέρμωνης συζήτησης με τον Dgolitsi. --Diu (συζήτηση) 18:39, 9 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Το κείμενο που παραθέτεις είναι όντως από την ιστοσελίδα http://istorikakastorias.blogspot.gr/2010/12/1.html, η οποία μάλιστα έχει στο κάτω μέρος της σαφέστατη ένδειξη κοπυράιτ. Διαγραφή του λήμματος άμεσα. --Ttzavarasσυζήτηση 18:51, 9 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Και στο πλάι στο ask 2 use περιγράφει σαφώς άδεια CC-BY-NC. Θεωρώ όμως ότι δεν έχουμε να χάσουμε σε κάτι ρωτώντας τον υπεύθυνο του blog αν επιτρέπει τα κείμενά και οι φωτογραφίες του blog να ανέβουν και στη Βικιπαίδεια. --C Messier 18:57, 9 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Η CC-BY-NC δεν είναι είναι συμβατή με την CC-BY-SA καθώς το NC σημαίνει Μη εμπορική χρήση κάτι δεν γίνεται δεκτό στη Βικιπαίδεια. Με τη δική μας άδεια επιτρέπεται και η εμπορική χρήση. Επαναφέρο και πρότυπο {{copyright}} αλλά και {{διαγραφή}} γιατί έχουμε να κάνουμε με χρήστη που έχει κατά συρροή παραβιάσει δικαιώματα και όχι με μία απλή περίπτωση. →Geilamir (συζήτηση) 14:57, 10 Φεβρουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]