Συζήτηση:Λύσιππος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

π.Χ. και Π.Κ.Ε.[επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται στην αγγλική Βικιπαίδεια, παρακαλώ να μην αλλάζουμε το ένα με το άλλο. Είναι καλύτερο να ακολουθούμε και να σεβόμαστε την πρακτική του πρώτου συγγραφέα. --Focal Point 12:30, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)

Καταρχήν δεν είναι διόλου σωστό (πόσο μάλλον «καλύτερο») να δίνουμε οποιαδήποτε πρωτιά σε κάποιον συντάκτη. Δεν καλύπτεται από τίποτα αυτή η σκέψη. Κοιτώντας μάλιστα και το ιστορικό, αυτό απευθύνεται σίγουρα στον Dada, ο οποίος κάποια στιγμή το 2010 το άλλαξε από π.Χ. σε ΠΚΕ. Δυστυχώς όμως, η «πρωτιά» όπως είπα δεν είναι καθόλου βάσιμη, πόσο μάλλον επικροτήσιμη αιτιολόγηση. --Δέσποινα Πηνειού (συζήτηση) 13:35, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)

Οι όροι είναι πλήρως αποδεκτοί και οι δυο. Αν ο πρώτος χρησιμοποίησε ΠΚΕ (είτε μας αρέσει είτε όχι), δε θα κάνουμε εκστρατείες αλλαγής ούτε εκστρατείες διορθωπολέμων. Στην επέκταση του λήμματος ακολουθούμε τον πρώτο. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για χριστιανικά θέματα, που το μ.Χ. είναι πιο αναμενόμενο από το ΜΚΕ. --Focal Point 14:12, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)

Ας γραφεί μια μικροπολιτική κάπου που να εξηγεί πότε χρησιμοποιείται το Π.Κ.Ε. και που το π.Χ.. Εγώ έχω συνηθίσει το δεύτερο αλλά αν ακαδημαϊκά χρησιμοποιείται το πρώτο ας το χρησιμοποιούμε και εμείς. Για τα χριστιανικά θέματα, εννοείται ότι χρησιμοποιείται το π.Χ.. Αντίστοιχα χρησιμοποιούμε το Έτος Εγίρας για ισλαμικά θέματα - αναφέροντας και την αντίστοιχη χρονολογία σε Π.Κ.Ε.. Ggia (συζήτηση) 14:26, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)

Floruit[επεξεργασία κώδικα]

Το Floruit είναι λατινικός όρος. Προτιμώ την ελληνική απόδοση μεν, αλλά δεν έχω καμιά αντίρρηση για τη χρήση του. Καλό θα ήταν όμως να γραφεί ένα λημματάκι και να συνδέεται εκεί, ώστε να καταλαβαίνουν και όσοι δεν είναι κοινωνοί τέτοιων όρων από την εκπαίδευσή τους. Ας μην τους αποκλείουμε. --Focal Point 12:30, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)

ποιος ξέρει λατινικά για να κατανοήσει την εξήγηση, και ακόμα περισσότερο: ποιος ξέρει ότι το fl διαβάζεται φλουρίτ; Πρέπει ο μέσος αναγνώστης της ελληνικής βικιπαίδειας να έχει βασικές γνώσεις λατινικής για να μάθει ότι ο Λύσιππος «άνθισε» το 300 π.Χ.; Όχι βέβαια. Από το fl προτιμάται πάντα η λέξη «άκμασε», «έδρασε», «έζησε», «διέπρεψε» ή οτιδήποτε άλλο είναι σωστό. Για το άρθρο περι «fl» δεν έχω άποψη, αν και δεν βλέπω να παίρνει περισσότερο περιεχόμενο από ότι θα μπορούσε να γραφτεί για αυτό στο βικιλεξικό. --Δέσποινα Πηνειού (συζήτηση) 13:40, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)
Να γίνει το άρθρο για τον όρο και να συνδέεται όπου χρησιμοποιείται το Floruit. Ggia (συζήτηση) 14:26, 23 Ιουνίου 2012 (UTC)