Συζήτηση:Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σήμανση[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα είναι 100% αυτοβιογραφικό, γραμμένο αποκλειστικά από έναν χρήστη, τον ενδιαφερόμενο (όπως φαίνεται από το ιστορικό), σε σημείο που να μην ξεχωρίζει τι είναι αληθινό και τι όχι. Λόγω επίσης των πολλών τεχνικών και ορολογίας, το λήμμα χρειάζεται επιμέλεια τόσο για να ξεχωρίσει τι όντως είναι πραγματικό μη-βιογραφικό επίτευγμα του προσώπου, αλλά και για γίνει κατανοητό το περιεχόμενο. Wolfymoza (συζήτηση) 11:18, 18 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

"Το λήμμα είναι ... γραμμένο αποκλειστικά από ... τον ενδιαφερόμενο ... σε σημείο που να μην ξεχωρίζει τι είναι αληθινό και τι όχι". Wolfymoza ελπίζω να μη το εννοείτε όπως ακούγεται! Φως (συζήτηση) 01:23, 19 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Wolfymoza γενικότερα δεν γίνεται αντιληπτό αν πληροί τους όρους εγκυκλοπαιδικότητας.--Diu (συζήτηση) 06:29, 19 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Φως: Δεν ξέρω πώς ακούγεται, αλλά σαφώς δεν το εννοώ αρνητικά ή επικριτικά. Απλά όταν κάποιος γράφει για τον εαυτό του χωρίς άλλες διασταυρώσεις, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό / επιβεβαιωθεί τι από αυτά όντως ισχύουν και τι όχι. Diu: Ναι ακριβώς αυτό...Γι΄αυτό και έβαλα τις σημάνσεις για τεχνικό και ανάγκη ειδικού. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει (λόγω της τεχνικής φύσης και της εξειδίκευσης) αν τα αναγραφόμενα είναι τόσο σημαντικά ώστε να "αξίζει" το λήμμα ο αναφερόμενος. Wolfymoza (συζήτηση) 07:36, 19 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

  • Εισαγωγή: σελ. 14 αναφέρεται: Ο Φωστηρόπουλος συνέχισε αυτό το πείραμα στη διδακτορική του διατριβή, στάθμισε τις παραμέτρους, και τελικά κατάφερε να παράγει λίγα γραμμάρια καθαρών φουλερενίων. (Fostiropoulos setzte dieses Experiment in seiner Dissertation fort, variierte die Bedingungen und schaffte es schließlich, einige Gramm reines Fulleren zu produzieren). Δεν αναφέρεται πουθενά για πρώτος.

σελ 89-93 (πηγαίνουμε table of contents-show next 20- Search for the UV and IR Spectra of C-show preview): Περιγράφεται ότι μέχρι εκείνου του σημείου δεν είχε παραχθεί αρκετή ποσότητα για να πραγματοποιηθεί κλασική φασματογραφία (Until now, however, the molecule has not been produced in sufficient quantity to permit conventional spectroscopy to be done.). Εκτός που το άρθρο δεν αναγράφει μόνο το όνομα του προσώπου του λήμματος ( W. Kratschmer, K. Fostiropoulos, D.R. Huffman), δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι συγγραφείς είναι οι πρώτοι που το κατάφεραν αυτό, και σε κάθε περίπτωση μια αυτό-αναφορά σε ένα άρθρο δεν είναι αξιόπιστη τρίτη πηγή (ότι όντως είναι οι πρώτοι που καταφέρανε το αναφερόμενο).

[1]: από αυτό το άρθρο (που δεν είναι διαθέσιμο για ανάγνωση), εκτός που είναι τεσσάρων ατόμων (Konstantinos Fostiropoulos; Mirko Vogel; B. Mertesacker; Alois Weidinger ) δεν προκύπτει ούτε ότι ο αναφερόμενος στο λήμμα συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία της βασικής έρευνας φουλερένιων, ούτε ότι πέτυχε τότε παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης μετατροπής ισχύος 2,5% (υπό συνθήκες στάνταρ) για τις εν λόγω συσκευές. Εκτός αυτού, όπως πριν, η αυτό-αναφορά (αν υπάρχει) των συγγραφέων στο ίδιο τους το άρθρο δεν αποτελεί τρίτη αξιόπιστη πηγή για τα αναφερόμενα.

η οποία έχει προκαλέσει κύματα δημοσιεύσεων σε όλο τον κόσμο από τότε: το πηγή ήταν για το επικαλούμενο γεγονός, ότι η διδακτορική διατριβή του αναφερομένου ήταν αυτή που προκάλεσε τα κύματα δημοσιεύσεων.

Ασαφές: δεν αναφέρεται ως τι, διδάκτορας, καθηγητής των πανεπιστημίων, διάλεξη, ομιλία, σειρά μαθημάτων, και από πότε έως πότε.


Ευχαριστώ για το ενδιαφέρων στο βιογραφικό μου. Προσπαθώ να προσαρμόσω το λήμμα στα σχόλια σας. Δυσκολεύουμε όμως επειδή τα Ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά. Ίσως και γι αυτό παρερμηνεύω μερικά σχόλια σας. Ζητώ συγνώμη γι αυτό και θα σας ήμουνα ευγνώμον αν διορθώνατε μερικά από τα πιο σοβαρά λάθη μου στην έκφραση (;).
Όπως ασφαλώς και σεις αντιληφθήκατε, μερικοί μου ζητούν λεπτομέρειες και άλλοι της αφαιρούν. Γι αυτό για να με διευκολύνετε σας παρακαλώ να διαβάσετε την επίσημη σελίδα μου στο Helmholtz-Zentrum Berlin. Ο τι γράφω εκεί έχει εγκριθεί από το κέντρο. Αν δεν σας φτάνει, να σας δώσω την επαφή με την πρώην (έως Μάρτη 2016) διευθύντρια του ινστιτούτου μου καθ. Martha Lux-Steiner και του επιβλέπων καθηγητή της διδακτορικής μου εργασίας καθ. Hugo Fechtig. Ο κύριος Fechtig είναι σήμερα περίπου 85 χρονών άλλα με θυμάται πολύ καλά. Θα σας έδινα και την επαφή με το νομπελίστα Harry Kroto ο οποίος όμως πέθανε δυστυχώς πριν 6 μήνες.
Γενικά, επιστημονικές δημοσιεύσεις αναγνωρίζονται επειδή αξιολογούνται από 2 και 3 ανεξάρτητους referee. Γι αυτό διαφωνώ με το "η αυτό-αναφορά των συγγραφέων στο ίδιο τους το άρθρο δεν αποτελεί τρίτη αξιόπιστη πηγή..." Αποτελεί τρίτη και τέταρτη, τουλάχιστον στην αγγλική βιβλιογραφία (βλ en:Konstantinos Fostiropoulos). Ελπίζω να έχετε υπομονή μαζί μου και να με βοηθήσετε να μάθω ελληνικούς "τρόπους". To GOOGLE translate πάντως δε βοηθάει εδώ. Φως (συζήτηση) 15:47, 19 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Φως, το ζήτημα είναι καταρχάς αλλού: η οδηγία για τη σύγκρουση ενδιαφερόντων είναι σαφής για τα βιογραφούμενα πρόσωπα: «δεν συνιστάται να γράψετε ένα λήμμα για τον εαυτό σας». Οι υπερβολές και οι παραπειστικές λεπτομέρειες για το βιογραφικό που από ότι φαίνεται εισάγατε για τον εαυτό σας είναι αυτές σοβαρό πρόβλημα. Παρακαλώ να διαβάσετε καλά την παραπάνω οδηγία όπως και την πολιτική για την επαληθευσιμότητα. Ως τότε θα πρότεινα να αποφύγετε τις επεξεργασίες στο λήμμα σας --cubic[*]star 17:08, 19 Οκτωβρίου 2016 (UTC)
cubic[*]star, αυτές τις σκέψεις βέβαια τις έκανα προτού ανεβάσω το βιογραφικό μου στα αγγλικά και μετά που διάβασα εκεί τα αντίστοιχα περί σύγκρουσης ενδιαφερόντων οπου λεει "...αν έχετε σύγκρουση κινήτρων αποφύγετε (να) ή δείξτε μεγάλη προσοχή...". Έπειτα επικοινώνησα με τη γερμανική WP η οποία με βοήθησε πάρα πολύ πως να γράψω προσεκτικά το λήμμα ώστε να γίνει δεκτό, δηλ. να βάλω και επιστημονικά αλλά και προσωπικά ενδιαφέροντα δεδομένα σύμφωνα με παραδείγματα που είδα. Έτσι σκέφτηκα ότι το βιογραφικό μου θα ήτανε ενδιαφέρων για τον συνάδελφο, για τον νεαρό που σκοπεύει να σπουδάσει, και για τον μετανάστη. Αλλά πρώτα απ' όλα με συμβούλευσαν να αιτιολογήσω στο en:user:φως την επιθυμία μου γιατί θέλω να ανεβάσω βιογραφικό στη WP. Δυστυχώς δεν έκανα το ίδιο και για την ελληνική μετάφραση η οποία με απασχόλησε αρκετά.
Η αγγλόφωνη WP δέχτηκε το λήμμα μέσα σε λίγες μέρες ("This scientist is almost certainly notable") και το ανέβασε αφού είχα διορθώσει ορισμένα φορμάτ που μου ζητήσανε. Μετά πήρα και την "ευλογία" ενός συναδέλφου (που σήμερα δε ζει άλλο) για το περιεχόμενο του λήμματος και ξεκίνησα τη μετάφραση στα ελληνικά. Το αγγλικό λήμμα έχει αποδεχτεί από αγγλόφωνους και Γερμανούς πάρα πολύ θετικά. Δεν το περίμενα. Ως τώρα το περιποιούνται και δεν το αλλάζουν. Άρα πέτυχε ακριβώς στα μέτρα μιας εγκυκλοπαίδειας. Ελπίζω να τα καταφέρω με τη βοήθεια σας και στη μητρική μου γλώσσα.
Δε συμφωνώ ότι τα ελάχιστα προσωπικά που έβαλα αλλά και τα "ανέκδοτα" (κυριολεκτικά) δεν ενδιαφέρουν, αντιθέτως. Και δεν συμφωνώ ότι χρειάζονται αποδεικτικά για τα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις που πήρα. Ο αναγνώστης δε θέλει να δει συμβόλαια με υπογραφές, δεν είναι εισαγγελέας και ούτε η Βικιπαίδεια δικαστήριο. Αν βάλω τέτοια περιττά αποδεικτικά κάποιος άλλος θα τα βγάλει. Συνιστώ να αφήσουμε την πρώτη πρώτη μετάφραση όπως ήτανε και να περιμένουμε για λίγους μήνες ακόμα τις αντιδράσεις των αναγνωστών. Ως τώρα δεν είχα αρνητικές. Τι λέτε; Φως (συζήτηση) 00:02, 20 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Την ουσία του θέματος την περιέγραψε συνοπτικά και πολύ εύστοχα ο cubic[*]star, και σαφώς δεν χρειάζεται και δεν θέλω να ακολουθήσετε τις υποδείξεις μου, ακολουθήστε όπως είπε τις κατευθύνσεις της βικιπαίδεια. Όσον αφορά στα άλλα, σαφώς κάποιος έχει αγάπη για το έργο και το βιογραφικό του, αλλά αρχίσατε την περιγραφή σας πλήρως λάθος, γιατί δεν ενδιαφέρθηκα για το βιογραφικό σας, αλλά για το λήμμα ενός προσώπου. Ούτε σας γνωρίζω, ούτε έχω επιθυμία να σας γνωρίσω. Η εγκυκλοπαίδεια δεν έχει βιογραφικά, οπότε το πρώτο και βασικό λάθος σας ήταν που δημιουργήσατε ένα λήμμα για τον εαυτό σας ως βιογραφικό. Με αυτά που έχω καταλάβει, αν καν είναι εγκυκλοπαιδικό, το λήμμα για το πρόσωπό σας δεν χρειάζεται να ξεπερνάει τις 2-3 παραγράφους. Όλα τα παραπάνω με καλή διάθεση, και χωρίς παρεξήγηση. Και χωρίς παρεξήγηση, φυσικά δεν ενδιαφέρει κανέναν πώς γνωρίσατε τη σύζυγό σας ή ότι οι γονείς ήταν εργάτης και καθαρίστρια ή ότι αποφοιτήσατε από το Städtische Musikschule Mannheim όπου είχε παρακολουθήσει ως κιθαρίστας μαθήματα του καθηγητή νυκτών εγχόρδων Takashi Ochi...δεν είστε επαγγελματίας μουσικός...(παράδειγμα λεπτομερειών στις οποίες αναφερόμουν). Wolfymoza (συζήτηση) 09:29, 20 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

Εκτός που παραβλέπεται συστηματικά στο λήμμα η αναφορά στους καθηγητές και στον άλλον διδακτορικό φοιτητή, η παραπομπή που αναφέρεται στο πρώτος (διορθώθηκε σε πρώτοι, στο οποίο ισχύει ο πληθυντικός, αμφισβητείται το πρώτοι), δεν αναφέρει τίποτα για πρώτος / οι που το κατάφεραν αυτό. Το "συνέβαλε ουσιαστικά", αλλάχθηκε κάνοντας quote ακριβώς σε αυτό που αναφέρει η παραπομπή που το συνοδεύει. Wolfymoza (συζήτηση) 09:33, 16 Νοεμβρίου 2016 (UTC)

Γεια σας Wolfymoza, οι τελευταίες διορθώσεις σας είναι ανακριβείς μέχρι και εσφαλμένες. Ο επιβλέποντας καθηγητής μου ήταν ο αστροφυσικός και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας μας ο (έμπυρος) καθηγητής Hugo Fechtig ο οποίος ήτανε ταυτόχρονα και ένας από τους δύο διευθυντές του Τμήματος Κοσμοφυσικής του "MPI Πυρηνικής Φυσικής". Ο κ. Fechtig με τον οποίο έχω σήμερα ακόμα επαφή είναι ένας από τους μεγάλους Γερμανούς αστροφυσικούς. Ο πλανητοειδής "2533 Fechtig" φέρει το όνομά του. Ωστόσο ο τότε 50χρονος Δρ. Wolfgang Krätschmer ήταν ένας από τέσσερις μόνιμους συνεργάτες (assistant) του Fechtig.
Όλα τα σχετικά πειράματα που δημοσιεύτηκαν το 1990 (σε 3 δημοσιεύσεις) έχουν γίνει πρώτα στη Χαϊδελβέργη (1989/90). Αργότερα οι συνάδελφοι στο Tucson επανέλαβαν τα τελευταία μου αποτελέσματά (μόνωση του C60) όπως επιβεβαιώνουν και οι νομπελίστες Curl και Smalley σε άρθρο τους.[1] Από την ομάδα του κ. Fechtig ήμουν από τους λίγους που επέβλεπε ο ίδιος και ο μοναδικός και πρώτος φοιτητής διδακτορικού (μετά διδάκτορας) που είχε ποτέ συνεργαστεί με τον κ. Krätschmer.
Η τελευταία διαγραφή πρότασης που κάνατε, Wolfymoza, περί βασικής έρευνας και εφαρμογών του C60 βέβαια δεν αναφέρεται στο προηγούμενο quote αλλά επιβεβαιώνεται από δημοσιεύσεις μου σε επιστημονικά περιοδικά. [2]
Αναιρέσετε παρακαλώ τις τελευταίες τρεις εκδόσεις του λήμματος για να προσθέσω την παραπομπή [2]. Φως (συζήτηση) 22:47, 22 Νοεμβρίου 2016 (UTC)
  1. Άρθρο των δυο νομπελιστών Robert F. Curl και Richard E. Smalley στη γερμανική έκδοση του "Scientific American" "Spektrum der Wissenschaft" 12/1991 με τιτλο "Fullerene": "Als Wolfgang Krätschmer und sein Doktorand Konstantinos Fostiropoulos im Mai 1990 etwas Benzol auf eine speziell präparierte Rußprobe tropften und kräftig umrührten, färbte sich das glasklare Lösungsmittel rot. Aufgeregt riefen die beiden Mitarbeiter des Max-Planck-Instituts für Kernphysik in Heidelberg daraufhin ihre Fachkollegen Donald Huffman und Lowell Lamb an der Universität von Arizona in Tucson an, die das Experiment unverzüglich nachmachten."
  2. 2,0 2,1 Δημοσιεύσεις 1990-2003 βασική έρευνα του C60, δημοσιεύσεις 2002-2014 φωτοβολταϊκές εφαρμογές του C60. (ResearchGate: Konstantinos Fostiropoulos/publications)