Συζήτηση:Κυβίστηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πόσο συντηρητισμός στην ελληνική Βικιπαίδεια βρε παιδιά! Ψάχνετε την "επίσημη" λέξη κυβίστηση και παραπέμπετε σε λεξικά που έχουν τη λέξη "κωλοτούμπα" (και όχι κυβίστηση)! Δηλαδή η live, σύγχρονη και ζωντανή εγκυκλοπαίδεια, επιμένει σε χρήση ενός όρου, που τα παλαιάς τεχνολογίας, έντυπα λεξικά, έχουν εγκαταλείψει! Και όλα αυτά επειδή κάποιοι έχουν πολιτικά κόμπλεξ (λες και η κωλοτούμπα είναι χαρακτηριστικό ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου) και φοβούνται να καταγραφεί στη Βικιπαίδεια η σημερινή, πρόσθετη πολιτική χρήση του όρου. Ο όρος έχει διεθνοποιηθεί πλέον. Τίτλος σημερινού άρθρου στη γερμανική Die Zeit http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-01/alexis-tsipras-griechenland

Ελπίζω οι σημερινοί Βικιπαιδιστές να μην είναι τόσο συντηρητικοί όσο αυτοί του 2011 και να αναζητήσουν την αρχική μορφή του άρθρου και να την αναπροσαρμόσουν.--Neagoras (συζήτηση) 12:37, 30 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Πώς λέγεται αυτό επίσημα; Κυβίστηση; Σίγουρα θα υπάρχει καλύτερη λέξη από το ΄κωλοτούμπα'. --cubic[*]star 05:42, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Νομίζω πως σωστά το αναφέρεις "κυβίστηση". Δεν είναι όρος για τίτλο λήμματος η κωλοτούμπα. --Ttzavarasσυζήτηση 09:45, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Ας μείνει όμως η κωλοτούμπα να ανακατευθύνει στην κυβίστηση. Αλλιώς πώς θα το βρίσκουν το λήμμα οι αναγνώστες; Gf uip 09:53, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

ΟΚ θα το μετακινήσω με ανακατεύθυνση. --Ttzavarasσυζήτηση 10:09, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Και κυβίσθιση λέγεται ή κυβίσθηση.   ManosHacker 10:41, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Πουθενά δεν τη βρήκα "Κυβίσθηση". Αντίθετα και το λεξικό Lidell-Scott (τ. Β') και η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια την αναφέρουν "κυβίστηση". Ο όρος προέρχεται από το ομηρικό ρήμα κυβιστώ και κυβιστητήρες ήσαν άτομα που εκτελούσαν αυτό το "ακροβατικό προς τέρψιν των θεατών". --Ttzavarasσυζήτηση 16:19, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Εγώ έψαξα στο google και βγήκε σωρηδόν έτσι και θυμόμουν πώς μου το είπε η καθηγήτρια της γυμναστικής μου στο σχολείο όταν μου το έμαθε. Ας είναι όπως νά 'ναι.   ManosHacker 22:46, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

κλπ.    ManosHacker 22:56, 12 Ιουλίου 2011 (UTC)

Αν θεωρείς το Έθνος και τον/την Χριστοδουλίδη εγκυρότερες πηγές από το λεξικό Lidell-Scott τότε τι να πω, κάνε ό,τι θες. Εκεί αναφέρει και την ετυμολογία και τη χρήση του όρου αλλά "κυβίσθηση" δεν αναφέρει πουθενά (ούτε και ο Δρανδάκης). Όσο για τη Livepedia δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο λάθος που έχει. --Ttzavarasσυζήτηση 11:18, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)

Σου βάζω και δε βλέπεις: από υπουργείο παιδείας, από διαγωνισμό εκπαιδευτικών, από εκπαιδευτικούς σε δημοτικό σχολείο και θυμάμαι το πώς το πρόφερε η καθηγήτρια της γυμναστικής μου. Όχι ότι έχασε η Βενετιά βελόνι, απλά υπάρχει και ζει και αυτή η εκδοχή.   ManosHacker 05:43, 22 Ιουλίου 2011 (UTC)

Θα ήθελα κάποιος να μου εξηγήσει γιατί η έκδοση της "00:40, 12 Ιουλίου 2011" είναι "pov και άσχετο". Χρησιμοποιείται έτσι ο όρος ή όχι; Μήπως είναι "pov και άσχετο" και το "Βούλγαροι" του Μπαμπινιώτη; Ευχαριστώ. --Neagoras 11:49, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)

Οι Βούλγαροι του Μπαμπινιώτη είναι λέξη που θεωρείται ότι χρησιμοποιείται χρόνια, η χρήση του όρου "κωλοτούμπα" για Έλληνες πολιτικούς από ό,τι ξέρω φέτος έγινε πιο γνωστή (π.χ. από διάφορα blog). Πού θα βρεις δευτερογενείς πηγές για να τη στηρίξεις; Gf uip 12:20, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. H διάρκεια χρήσης ενός όρου δεν έχει σχέση με το αν μπορεί να ενταχθεί στη Βικιπαίδεια -ειδικά μάλιστα όταν το λήμμα διευκρινίζει ακόμα και αυτό, αλλιώς πολλά από τα λήμματα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Επίσης το σχόλιό σου δείχνει ότι ίσως να μην πρόλαβες να διαβάσεις προσεκτικά το λήμμα που είχα γράψει, γι αυτό ας διευκρινήσω: Ο όρος χρησιμοποιείται όχι για πρόσωπα, αλλά για συγκεκριμένη πράξη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και έχει χρησιμοποιηθεί -όπως θα διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας το λήμμα- από καθιερωμένες εφημερίδες, όπως. π.χ. Έθνος, Τα Νέα, καθώς και από πολιτικούς. Δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα ιστολόγιο ως πηγή, αλλά μόνον τον καθιερωμένο τύπο. Αν ο τύπος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πηγή, τότε πολλά από τα λήμματα εδώ μέσα θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί. Νομίζω ότι με μία δεύτερη ματιά θα διαπιστώσει ο καθένας την ουδετερότητα του λήμματος. --Neagoras 13:03, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)

Προσωπικά αν και με είχε ξενίσει λίγο το περιεχόμενο του άρθρου δεν το είχα πειράξει, αν δεις το ιστορικό το είχα αφήσει όπως ήταν. Μιας και έχεις πηγές, άρα θεωρείται κοινή η χρήση όπως λες, μήπως να το σκεφτόσουν για το βικιλεξικό; Εκεί μου φαίνεται ταιριάζει πιο πολύ κάτι τέτοιο. Gf uip 21:10, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)