Συζήτηση:Ιλλυρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θα προστεθουν συντομα στοιχεια.Megistias 14:07, 10 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

ΟΚ. Θα αφαιρέσω προσωρινά τη σήμανση. Θα αφαιρέσω επίσης τη σήμανση για πηγές. Άρθρο με ένα συνεισφέροντα πώς είναι δυνατόν να σημαίνεται με το πρότυπο αυτό; Προφανώς κάπου θα βασίστηκε για να το γράψει.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:12, 10 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

καλό θα ήταν να λυθούν άμεσα τα θέματα με την Ιλλυρία και τους Ιλλυριούς και να συγχωνευτούν ή να διαγραφούν τα άρθρα. Έχουμε σβήσει μέχρι τώρα καμιά δεκαριά σχετικά άρθρα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Αν δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία, θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος αν έχει την καλή διάθεση να στηριχθεί στο αγγλικό ή σε κάποιο άλλο ξενόγλωσσο; Ευχαριστώ -Αχρήστης 20:40, 27 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Ας ενωθειMegistias 20:42, 27 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Το άρθρο είναι κακή μετάφραση των λημμάτων Illyria, Illyrians και Illyrian wars της wikipedia (από παλιές καικατά πολύ ξεπερασμένες εκδόσεις). Διόρθωσα την ενότητα για τον 2ο Ιλλυρικό πόλεμο, στην οποία έφτασα τυχαία, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Dipa1965 23:21, 6 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Διόρθωσα την εισαγωγή και διέγραψα όλη σχεδόν την παράγραφο Αρχαιολογία, μέχρι να μεταφράσουμε και να συνδυάσουμε τις ενότητες Archaeology και Modern theories, από την τελευταία εκδοχή τους στο το http://en.wikipedia.org/wiki/Illyrians. Οχι πως ότι γράφεται εκεί είναι 100% αξιόπιστο, πάντως είναι πολύ καλύτερο από αυτό που υπήρχε εδώ (το οποίο ουσιαστικά δεν βγάζει και νόημα)

Καλά το πας Dipa1965 πολύ καλά. Θα συμφωνήσω ότι το αγγλικό άρθρο δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο--The Elder 14:47, 8 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Σκέψεις για διαχωρισμό[επεξεργασία κώδικα]

Μου φαίνεται πολύ σωστότερο να διαχωρίσουμε την ύλη για τους Ιλλυριούς (Αρχαιολογία, καταγωγή, θρησκεία, γλώσσα) και να τη βάλουμε σε λήμμα "Ιλλυριοί". Στο "Ιλλυρία" να παραμείνουν οι Ιλλυρικοί πόλεμοι (πιστεύω δεν είναι ανάγκη να υπάρχει χωριστό λήμμα για τους πολέμους). Αλλιώς, ο όγκος του κειμένου (όπως θα πρέπει να γίνει και όχι όπως είναι τώρα) είναι πολύ μεγαλος και η συντήρηση θα είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει καμμία αντίρρηση; Μήπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και ακυρώθηκε; Dipa1965 19:02, 8 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Όχι από όσο γνωρίζω. Το ζήτημα γλώσσα μπορούμε πιθανώς να το διαπραγματευθούμε σε διαφορετικό λήμμα και το Ιλλυρία να το μετακινήσουμε σε λήμμα με τίτλο Ιλλυρικοί πόλεμοι. Μια σύνοψή τους ωστόσο θα μπορούσε να υπάρχει στο Ιλλυριοί--The Elder 19:15, 8 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Βλέπω το κομμάτι της ιστορίας να μεγαλώνει πολύ. Ως τώρα χρησιμοποίησα την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών, ως γρήγορη (αλλά όχι και βέλτιστη) λύση. Δεν είναι, πιστεύω, σωστό να ενσωματώσουμε όλο το υπάρχον κείμενο στους Ιλλυρικούς πολέμους γιατί η Ιλλυρια έχει, όπως βλέπετε, και ιστορία πριν την επέμβαση των Ρωμαίων. Οπως πχ δεν θα ήταν λογικό να έχουμε χωριστά άρθρα για Θράκη και θρακικούς πολέμους. Πάντως αν είναι να γίνει χωριστό άρθρο για τους Ιλλυρικούς πολέμους, καλύτερα να αναφέρεται μόνο σε αυτούς με τους Ρωμαίους (αφού φαίνεται οτι αυτούς εννοεί και η βιβλιογραφία). Για χωριστό άρθρο για την ιλλυρική γλώσσα, συμφωνώ Dipa1965 22:20, 8 Ιανουαρίου 2009 (UTC)
Διάβασα όλα τα σχετικά με Ιλλυριούς λινκς της wikipedia. Υπάρχει εκεί, πιστεύω, σοβαρό μπέρδεμα αφού πολιτιστικά στοιχεία των ιλλυριών (θρησκεία) αναφέρονται στο Ιλλυρια, τα πιο πολλά ιστορικά γεγονότα και πολιτιστικά στοιχεία στο Illyrians αλλά μερικά ιστορικά γεγονότα και στο Illyrian warfare (όχι όμως οι ιλλυρικοί πόλεμοι των Ρωμαίων). Αυτό μου φαίνεται λίγο μπάχαλο και δε νομίζω να αξίζει να τους μιμηθούμε απόλυτα. Οπότε, για να συνοψίσω προτείνω τα εξής λήμματα:
  • Ιλλυρική γλώσσα
  • Ιλλυριοί (μετονομασία του παρόντος άρθρου, με άλλη εισαγωγή). Προέλευση (αρχαιολογία, θεωρίες καταγωγής κλπ), ιστορία, θρησκεία, πολιτισμός. Το λήμμα θα βγει αρκετά μεγάλο.
  • Ιλλυρία. Γεωγραφία (από την εισαγωγή του παρόντος άρθρου), σύντομη ιστορική αναφορά, μεταγενέστερη χρήση του όρου
Τι λέτε; Μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι ώστε να το δουλέψω το σαββατοκύριακο;; Οποια άλλη πρόταση καλό είναι να παρουσιαστεί κι αυτή με αναλυτικό σκελετό όπως η παραπάνω. Και να μη ξεχνάμε πως η ιστορία και οι πόλεμοι των ιλλυριών δεν αφορούν μόνο το βασίλειο του Βαρδύλλιος και των διαδόχων του, αλλά και ανεξάρτητες ιλλυρικές φυλές (Ταυλάντιοι, Αυταρειάτες κλπ) οπότε να έχουμε υπόψη οτι ένα λήμμα "Ιλλυρικοί πόλεμοι" (δεν υπάρχει τέτοιο στη wikipedia) θα ήταν μια σειρά πολέμων διάφορων φυλών, αποκομμένο από την υπόλοιπη ιστορία των Ιλλυριών.
Dipa1965 08:46, 9 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Map[επεξεργασία κώδικα]

This map you have here, from the little i can tell, is wrong gr map as the [1] were ancient Greeeks. The Illyrian Atintani, the Epirotic Atintanes and the Roman Protectorate N. G. L. Hammond, The Journal of Roman Studies Vol. 79 (1989), pp. 11-25 "There were Illyrian Amantini in Pannonia and Greek Amantes in North Epirus"

προσοχή στις παραπομπές προς το βιβλιο του Wilkes[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετές παραπομπές προς το βιβλίο του John Wilkes, The Illyrians, Blackwell, 1992, αλλά, όπως δείχνουν οι παραπομπές, πρέπει να χρησιμοποιήθηκε η ελληνική μετάφραση του 1999 (η οποία ελπίζω να μην έχει τα λάθη που παρατηρώ εδώ) αν και στην ενότητα Πηγές αναφέρεται και η αγγλική έκδοση.--Dipa1965 (συζήτηση) 19:00, 15 Σεπτεμβρίου 2020 (UTC)