Συζήτηση:Ιάκωβος Β΄ της Αγγλίας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχετικά με την μετάφραση[επεξεργασία κώδικα]

  • Ξαναδιαβάζουμε ό, τι γράψαμε. Έτσι θα αποφευχθούν π.χ. τα «και τους δύο γιους του Δούκα του Μπάκιγχαμ, του Γεώργιου και της Φράνσις Βίλλιερς».
  • Δεν μεταφράζουμε κατά λέξιν. Η μετάφραση είναι δημιουργική εργασία. Άλλη η δομή της Αγγλικής και άλλη της Ελληνικής. (entered into an alliance - ήλθε σε συμμαχία, even so - ακόμη και έτσι κα.) Πολύ σωστά το «like an ordinary private father of a child» αποδόθηκε ως «όπως ένας συνηθισμένος πατέρας» και τίποτα παραπάνω. Αλλά τί θα πει «κοίταζε άκρως την γυναίκα μου» ; Την κοίταζε έντονα, και από τα συμφραζόμενα βγαίνει «την καλοκοίταζε» (όπως το διόρθωσα), «την ήθελε», «του άρεζε» κττ.
  • Όταν δεν ξέρουμε κάτι, ανοίγουμε το λήμμα της αγγλικής ΒΠ (τουλάχιστον) και δεν παραλείπουμε σημεία καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση των εξιστορουμένων. Π.χ. : «να δημιουργήσει θρησκευτική ελευθερία για τους υπηκόους του» - «attempts to create religious liberty for English Roman Catholics and Protestant nonconformists». Έτσι αλλάζει τελείως το νόημα : ήταν απολυταρχικός και φανατικός καθολικός και ήθελε θρησκευτική ελευθερία και μάλιστα των Καλβινιστών ; Με την διατύπωση της μετάφρασης χάνεται το υπονοούμενο ότι ως προς τους καθολικούς ήθελε την (απαγορευμένη μέχρι στιγμής) προώθησή τους σε καίριες θέσεις και ως προς τους nonconformists ότι εκτελούσε ένα τακτικό ελιγμό κατά της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
  • Εξηγούμε ό,τι χρειάζεται εξήγηση. Για τους Έλληνες οι έννοιες Νonconformists και Dissenters είναι άγνωστες. Για τους Άγγλους οι έννοιες Αρματωλοί, Μακεδονομάχοι κτλ. ομοίως.
  • Διατηρούμε μιαν ενιαία γραμμή στην απόδοση των ονομάτων. Δεν μπορεί ο James να γίνεται Ιάκωβος και η Mary να παραμένει Μαίρη. -Γεώργιος και Φράνσις Βιλλίερς : ή Τζωρτζ και Φράνσις ή Γεώργιος και Φραγκίσκος.

Διόρθωσα μέχρι το κεφάλαιο «Στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα». Το λήμμα είναι τεράστιο. Βλέπω ότι υπάρχουν λάθη και παρακάτω. Χρειάζεται οπωσδήποτε βελτίωση.---Pagaeos (συζήτηση) 01:02, 3 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]