Συζήτηση:Ηλιακό σύστημα/Καλό λήμμα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ηλιακό σύστημα (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Το λήμμα αυτό έχει αξιολογηθεί/απορριφθεί ως καλό λήμμα στις 21 Φεβρουαρίου 2022, με βάση τα Κριτήρια καλών λημμάτων


Σύμβολα αξιολόγησης σύμφωνα με τα κριτήρια
Ναι {{v+}} Ναι, Ναι υπό προϋποθέσεις {{v+!}} Ναι υπό προϋποθέσεις, Όχι {{v-}} Όχι, Σχόλιο, άποψη {{v!}} Σχόλιο, Ουδέτερο {{v=}} Ουδέτερη θέση, Αλλαγή θέσης {{v/}} Αλλαγή γνωμάτευσης, Μεταβολή {{v~}} Μεταβάλλεται


Αξιολόγηση
1. Καλογραμμένο;
2. Επαληθεύσιμο;
3. Ευρεία κάλυψη;
4. Ουδέτερη οπτική γωνία;
5. Σταθερό;
6. Εικονογραφημένο;
Αξιολογητής

Φαινεται αρκετά καλό με την πρώτη ματια. Θα προχωρήσω στην αξιολογηση τις επομενες μερες. Να σημειώσω πως ειναι μτφ του αγγλικού λήμματος, αλλά δεν ειναι σημειωμένο στις σημειώσεις ιστορικού.Cinadon36 09:03, 21 Φεβρουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Φαίνεται στη σύνοψη επεξεργασίας. C Messier 10:23, 21 Φεβρουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]
Καλο θα ηταν να ειναι σημειωμενο στις "σημειωσεις ιστορικου", για να φαινεται το oldid, αλλα δεν ειναι απαραιτητο.Cinadon36 10:59, 21 Φεβρουαρίου 2022 (UTC)[απάντηση]

Καλογραμμένο[επεξεργασία κώδικα]

  • Το πρώτο θέμα που βλέπω ειναι οτι το λήμμα είναι αρκετά μεγάλο. Ισως θα μπορούσε να μειωθεί ο ογκος του, αν κάτι δεν ειναι αρκετά σημαντικό.
  • Η πρώτη παράγραφος δεν ειναι καλογραμμένη. Δυο προτάσεις ξεκινούν με "Απο τα αντικειμενα που περιστρέφονται". Ισως μια πιο αμεση περιγραφή του συστήματος να ηταν προτιμότερη. Επίσης, η τελευταια προταση της πρωτης παραγραφου, κερδίζει undue weight, ενώ ειναι απλώς ενα piece of data. Επίσης, αναρωτιέμαι αν ο μεσος χρήστης, επιπέδου γυμνασίου, ανανγωρίζει τι σημαινει η φράση "βαρυτικά δεσμευμένο". Ισως θα έπρεπε να εξηγηθεί χωρις καποιος να αναγκαζεται να κανει κλικ.
  • Η δευτερη παράγραφος, παλι εχει την δυσνοητη φράση "βαρυτική κατάρρευση". Αναφέρεται το εξωτερικο και εσωτερικό συστημα, χωρις να οριστεί προηγουμενος, πραγμα που δημιουργεί συγχιση. Επιπλέον, υπαρχουν πληροφορίες για τηξη και αλλα φυσικα χαρακτηριστικά, τα οποία μου φαίνεται πως δεν ειναι η θεση τους. Γιατι δεν περιγράφεις το ηλιακο συστημα με πιο απλά λόγια, και να αναφέρεις λιγα, τα πιο σημαντικά; Η φράση "με το υδρογόνο και το ήλιο, οι οποίες ονομάζονται πτητικά, όπως νερό, αμμωνία και μεθάνιο." νομιζω δεν ειναι αρκετα σημαντική για να ειναι στην δευτερη παράγραφο.
  • Τρίτη παράγραφος. Βλέπω οτι αναφέρεται η ζωνη αστεροειδών. Ομως στο κυριο μερος του λήμματος, η ζωνη αστεροειδών περιγράφεται μαζί με το εσωτερικο συστημα πλανητών. Στον προλογο ακολουθείται διαφορετική δομη- πράγμα που προκαλεί συγχιση. Ενα άλλο κοινο λάθος, η αναφορά σε λεξεις που δεν τις κατανοουν μη ειδικοί χωρίς επεξήγηση, υπαρχει και εδω, πχ η επίκληση στους κένταυρους. Δεν πρέπει να κάνει κλικ στον συνδεσμο ο αναγνώστης για να κατανοησει τι εστί κένταυρος. Τέλος, η φράση "Μέσα σε αυτούς τους πληθυσμούς, ορισμένα αντικείμενα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να έχουν στρογγυλοποιηθεί υπό τη δική τους βαρύτητα, αν και διεξάγεται σημαντική συζήτηση για το πόσο πολλά είναι.[1][2] Τέτοια αντικείμενα κατηγοριοποιούνται ως νάνοι πλανήτες. Ο μόνος σίγουρα κυκλικός νάνος πλανήτης είναι ο Πλούτωνας...", Υπαρχουν πολλά αντικείμενα, το εξής ένα. Κατανοώ τι θελει να πει ο λημματογράφος, αλλά ίσως να αλλαζε το λεκτικό καλύτερα.
  • Τεταρτη παράγραφος: Ο ηλιακός άνεμος κερδίζει undue weight σε σχέση με το τι αναφέρεται στο κυριο μερος του λήμματος. Επιπλέον, μου φαίνεται η παραγραφος οτι είναι λιγάκι ασύνδετη. Περιγράφει διαφορετικα θέματα.
  • Γενική παρατήρηση: Ισως να ξαναγραφόταν απο την αρχή ο πρόλογος. Ομως θα εισηγουμουν να μην προχωρήσουμε σε κατι τέτοιο πριν δουμε και το υπολοιπο λήμμα.