Συζήτηση:Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Soccerball Cyprus.PNG Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Κυπριακό ποδόσφαιρο.


Εθνική κατηγορία;[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορά από Αγορά Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2015/Μάιος#Εθνική κατηγορία;

Το τελευταίο επίπεδο εθνικών κατηγοριών στην Κύπρο μέχρι την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο ήταν η Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου την οποία διοργάνωνε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Από τη νέα περίοδο καταργείται και αντικαθίσταται από την Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ[1][2] την οποία διοργανώνει η ΣΤΟΚ με τη βοήθεια της ΚΟΠ.[3] Η νέα αυτή κατηγορία διεξάγεται ενιαία (δηλαδή δεν είναι χωρισμένη σε ομίλους) και σε αυτή δεν υπάρχουν γεωγραφική περιορισμοί ως προς τη συμμετοχή των ομάδων. Μπορείτε να δείτε το σχεδιάγραμμα του συστήματος ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Κύπρου. Το ερώτημα μου είναι αν η νέα κατηγορία θεωρείται εθνική κατηγορία με την έννοια που χρησιμοποιούμε στην πολιτική Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (αθλητισμός) (Το ερώτημα μου σχετίζεται με την εγκυκλοπαιδικότητα των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτήν βάση της οδηγίας Ομάδες που συμμετείχαν σε εθνική κατηγορία (ερασιτεχνική ή επαγγελματική) τουλάχιστον δύο χρονιές.) Xaris333 (συζήτηση) 16:25, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Ζόρικο! Επειδή μιλάμε για κράτος μικρής έκτασης. Ερώτηση: μέχρι τώρα, το 5ο επίπεδο ήταν αγροτικό (τοπικό), έτσι; Ένα technicality που μπορεί να βοηθήσει να βγεις από το σκόπελο: θα διοργανώνει κύπελλο η ΣΤΟΚ; Εάν ναι, σε αγροτικό ή σε εθνικό επίπεδο; Εάν όχι, τα σωματεία της νέας κατηγορίας θα εξακολουθούν να μετέχουν στο κύπελλο της ΚΟΠ; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 17:39, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Η πολιτική δεν αναφέρεται σε μεγάλα η μικρά κράτη. Ναι, 5ο επίπεδο ήταν το αγροτικό δηλαδή καμιά 10αριά πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι τοπικές ομοσπονδίες. Για το κύπελλο δεν ξέρω ακόμα. Αναμένω να βγουν οι προκηρύξεις. Xaris333 (συζήτηση) 17:53, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Νομίζω πρέπει να περιμένεις για το κύπελλο, μπορεί να βοηθήσει. Οι τοπικές ομοσπονδίες θα συνεχίσουν να υφίστανται; Εάν ναι, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Η ΣΤΟΚ θα είναι ομοσπονδία σε εθνικό επίπεδο, απλά "κάτω" από την ΚΟΠ (παγκόσμια πρωτοτυπία πάντως - ή μάλλον κάπως έτσι είναι και στη Βραζιλία, αλλά με πολλές ΣΤΟΚ). Αυτό που εννοούσα με το "μικρό κράτος", είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΣΤΟΚ δεν θα μπορούσε να διοργανώσει πρωτάθλημα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Άρα θα έπρεπε να χωριστεί σε κατά τόπους ενώσεις, που απλά θα έπαιρναν τη θέση των μέχρι σήμερα τοπικών ομοσπονδιών. Δηλαδή κανένα πρόβλημα εγκυκλοπαιδικότητας, απλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο θα "χανόταν" μία κατηγορία (όπως στο ελληνικό το καλοκαίρι του 2013). --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:04, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

edit: το ΣΤΟΚ σημαίνει Σύνδεσμος Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου; Τότε μάλλον είναι εθνικού επιπέδου, όπως η ΕΠΟ συγκροτείται από τις ΕΠΣ. Γιατί γίνεται η αναδιάρθρωση; --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:08, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Υπάρχουν κατηγορίες στην Αγγλία, τα πρωταθλήματα των οποίων τα διοργανώνει η The FA, μετέχουν στο κύπελλο Αγγλίας (The FA Cup) και δεν λογίζονται ως εθνικές κατηγορίες. Οπότε δεν έχει σχέση ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα ή/και το κύπελλο, αλλά το αν διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο (είτε είναι χωρισμένη σε ομίλους, είτε όχι, βάση της παλιότερης σχετικής συζήτησης στην αγορά). Έτσι κι αλλιώς, οι τρεις πρώτες κατηγορίες στην Κύπρο δεν ονομάζονται «Εθνικές». Δηλαδή η ονομασία της κατηγορίας δεν πρέπει να μας αφορά, εκτός αν αναφέρεται κάπου ότι οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι εθνικές και η Α ΣΤΟΚ όχι. Στην προκειμένη περίπτωση αγροτικό δεν σημαίνει τοπικό, αφού μιλάμε για εθνικού και όχι τοπικού επιπέδου πρωτάθλημα. Η Κόνφερενς Πρέμιερ της Αγγλίας λογίζεται ως εθνική κατηγορία (The Conference Premier is the lowest nationwide division in the English football pyramid.). --IM-yb (συζήτηση) 18:12, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Έχεις δίκιο για το κύπελλο (σκεφτόμουν το παράδειγμα της Ελλάδας). Αν και λόγω παράδοσης και αγγλικών ιδιαιτεροτήτων, σε κάθε περίπτωση το FA Cup –ίσως και συνολικά το σύστημα διάρθρωσης κατηγοριών– είναι πολύ ειδική περίπτωση SFriendly.svg, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κριτήριο το τι κάνουν οι Άγγλοι. Όμως και στα κύπελλα τουλάχιστον Πολωνίας ("διοργάνωση των 1.000 σωματείων"), Γαλλίας, ίσως και Ρωσίας, Γερμανίας παίρνουν μέρος ομάδες χωριών, όχι απλά ευρύτερων αγροτικών περιοχών. Επομένως έχεις δίκιο – άκυρο το κύπελλο. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:48, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Οι τοπικές ομοσπονδίες θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και θα διοργανώνουν κανονικά τα πρωταθλήματα τους. Οι νικήτριες αυτών θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ένταξης (σύστημα νοκ-άουτ), που γίνεται Απρίλιο-Μάιο, στα τέλη κάθε ποδοσφαιρικής περιόδου. Όσες φτάσουν στα ημιτελικά προβιβάζονται στην Α' κατηγορία ΣΤΟΚ της επόμενης περιόδου. Ουσιαστικά η Α΄ κατηγορία ΣΤΟΚ αντικαθιστά τη Δ΄ κατηγορία, αλλά διοργανωτής θα είναι η ΣΤΟΚ και όχι η ΚΟΠ. Αυτό γίνεται, νομίζω, για να μειωθεί το κόστος για τις ομάδες. Xaris333 (συζήτηση) 18:24, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Ναι. Και στην Ελλάδα την Football League 2 ανέλαβε η ΕΠΟ, ενώ πριν την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Football League (συναιτερισμός ομάδων β και γ εθνικής), για τον ίδιο λόγο, για το κόστος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχος ενιαίος φορέας των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Ίσος γι' αυτο μπερδεύει. Βάση της παλαιότερης συζήτησης που έγινε στην αγορά (ο υπερσύνδεσμος προς αυτή παρατέθηκε παραπάνω), η συγκεκριμένη κατηγορία συνεχίζει να είναι εθνική, καθώς διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο. --IM-yb (συζήτηση) 18:41, 13 Μαΐου 2015 (UTC)
Άρα, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι, Χάρη. Πάντως αυτό για το κόστος δεν το καταλαβαίνω. Μάλλον για αύξηση πάει με τις μακρύτερες μετακινήσεις. Ίδιο θα μείνει και ανεξάρτητο από το ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα, αφού ο όμιλος παραμένει ένας και τα σωματεία 14. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 18:48, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Άρα είναι "εθνική" κατηγορία. Σας ευχαριστώ και τους δύο! Xaris333 (συζήτηση) 19:12, 13 Μαΐου 2015 (UTC)

Τώρα μόλις είδα τι σημαίνουν τα αρχικά της ΣΤΟΚ. Στις αρμοδιότητες ΚΟΠ και ΣΤΟΚ δεν ξέρω, αλλά στις ονομασίες τους σίγουρα πρωτοτυπήσατε σε παγκόσμια κλίμακα SFriendly.svg! Η συνομοσπονδία συγκροτείται από ομοσπονδίες, ενώ στην Κύπρο θα υπάρχει μία συνομοσπονδία κάτω από μία ομοσπονδία. Χαιρετώ. --Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 19:22, 13 Μαΐου 2015 (UTC)