Συζήτηση:Εξίσωση Σρέντινγκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Προφανώς θέλεις να αναπαραστήσεις την εξίσωση. Δες το meta:Help:Formula για τις οδηγίες σύνταξης της TeX. Το μόνο που ξέρω είναι ότι μπαίνει μέσα σε <math>Insert formula here</math>. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείς την προεπισκόπηση αντί να αποθηκεύεις μετά από κάθε αλλαγή. —Gerakiμήνυμα2005-05-13 T 20:05 Z

από που προέκυψε αυτή η εξίσωση σε απλά ελληνικά; --Πer 08:08, 15 Ιουνίου 2010 (UTC)

Δεν γίνεται με "απλά ελληνικά" να πεις πως προέκυψε η εξίσωση. Χρειάζονται πολλά πράγματα και από μαθηματικά και από φυσική.--exc 02:21, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Νομίζω ότι η παρακάτω συνεπαγωγή δεν είναι σωστή:

--Πeriερgοs 09:09, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)
Φυσικά ισχύει ότι (σχέση μέτρων) και επειδή ο κυματαριθμός είναι άνυσμα με κατεύθυνση ίδια με την ορμή ισχύει η εξίσωση που έγραψα. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει περισσότερο με την κυματική παρά με την κβαντομηχανική. Σε παραπέμπω επίσης στο βιβλίο: Zettili Nouredine, Quantum Mechanics Concepts and Applications, John Wiley and Sons 2009, στην 18 σελίδα: είναι η σχέση 1.45.--exc 19:37, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Μια χαρά ισχύει διότι: . Οπότε . Ίσως να πρέπει να μπει αυτή η γραμμή στην θέση του ίσον, για να φαίνεται πιο καθαρά πώς από το πάει κανείς στο . Mlliarm (συζήτηση) 22:54, 24 Ιουνίου 2017 (UTC)

Προϋποθέσεις[επεξεργασία κώδικα]

Η εξίσωση Σρέτιγκερ είναι ένας περιορισμός που πρέπει να ικανοποιούν οι κυματοσυναρτήσεις Ψ, αν υπάρχει η μάζα m και το δυναμικό V. Γιατί όμως ισχύει; Ποιές προϋποθέσεις οδήγησαν σε αυτήν την εξίσωση; Με άλλα λόγια έστω μία κυματοεξίσωση που δεν ικανοποιεί την εξίσωση Σρέτιγκερ. Πώς αποδεικνύεται ότι αυτή δεν περιγράφει το κβαντομηχανικό σύστημα;

--Πeriερgοs 09:17, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Αν μία συνάρτηση δεν ικανοποιεί την εξίσωση Scrodinger, τότε δεν περιγράφει κανένα κβαντομηχανικό σύστημα. Τώρα για το πώς προέκυψε...: το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις για το γιατί είναι σωστή και ισχύει, κάτι που έκανα στο άρθρο. Η κβαντομηχανική δεν αποδεικνύεται, είναι μία αξιωματικά θεμελιωμένη θεωρία.--exc 19:37, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Όπως είπε και ο Exc, η απάντηση είναι πολύ απλή: κάνεις το πείραμα και ελέγχεις αν οι προβλέψεις που κάνει η δικιά σου εξίσωση επαληθεύονται πειραματικά. Τάσος 15:07, 7 Αυγούστου 2011 (UTC)

Για να καταλάβεις πώς προκύπτει θα πρέπει να δεις την εξίσωση Hamilton-Jacobi, και πώς τα poisson brackets συνδέονται με τους μεταθέτες. Για το πώς ο Schroedinger έφτασε στην εξίσωσή του βέβαια, προσωπικά θα ανέτρεχα στο σχετικό του paper(Αγγλικά). Mlliarm (συζήτηση) 10:13, 23 Ιουνίου 2017 (UTC)

όνομα[επεξεργασία κώδικα]

Μπορεί να προφέρεται Σρ((ο)έ)ν(ντ)ι(νγ)(γκ)ερ, αλλά νομίζω ότι η σωστή μεταγραφή στα ελληνικά είναι Σρέντιγκερ. Ο λόγος είναι ότι ανάλογα με την προφορά του καθενός το ντ προφέρεται ν(ντ) και το γκ προφέρεται (νγ)(γκ), ειδικά όταν αυτά είναι μέσα στη λέξη. --Πeriερgοs 18:11, 13 Ιουλίου 2011 (UTC)

Μπορεί να μας δώσει κανένας άλλος την άποψή του/της; Σε αρκετά άρθρα έχω χρησιμοποιήσει την προηγούμενη γραφή. Τάσος 15:09, 7 Αυγούστου 2011 (UTC)

Ας δούμε πώς προφέρει το όνομα κάποιος που μιλάει την γλώσσα: Schrödingers Katz (Youtube). Πιο πολύ για Σρόντιγκερ μου ακούγεται. Αλλά δεν έχει τόσο σημασία. Mlliarm (συζήτηση) 17:37, 23 Ιουνίου 2017 (UTC)