Συζήτηση:Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Γιατί του αλλάζουμε το όνομα; Εθνικό το έχουν όλες οι γλώσσες. Απλά χρησιμοποιήθηκε και ως Ολυμπιακό. Αλλά η επίσημη ονομασία του είναι Εθνικό.

Εν αρχή η ονομασία εθνικό παραμένει, δεν διαγράφεται, δευτερευόντως είναι ορθότερο, διότι όποιο στάδιο χρησιμοποιείται για την τελετή έναρξης των Αγώνων, ονομάζεται πάντα Ολυμπιακό Στάδιο, ώστε να ξεχωρίζει από ένα απλό εθνικό Στάδιο. Για παράδειγμα και η Τιφλίδα μπορεί να έχει εθνικό στάδιο, αλλά δεν έχει ολυμπιακό, διότι ποτέ δεν έγιναν εκεί Ολυμπιακοί Αγώνες. Το ολυμπιακό λοιπόν ως προσωνύμιο, είναι μία ξεχωριστή ονομασία, η οποία δηλώνει τη σημασία και τη συμμετοχή του εν λόγω σταδίου, στην παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού.--Θεόδωρος 09:19, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)

Ακριβώς, ο όρος "Ολυμπιακό" είναι προσωνύμιο. Ο επίσημος τίτλος του σταδίου είναι Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου (το οποίο φυσικά είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου). Το ότι η Τιφλίδα διαθέτει Εθνικό Στάδιο δεν το καταλαβαίνω ως επιχείρημα. Το Εθνικό Στάδιο της Τιφλίδας μπορεί να ονομάζεται "Εθνικό Στάδιο της Τιφλίδας" ή μπορεί και όχι.
Μια φορά το περί ου ο λόγος στάδιο ονομάζεται Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, το οποίο τυγχάνει να είναι και Ολυμπιακό. Αυτό είναι το σκεπτικό μου και απ'ό,τι βλέπω συμφωνούν και οι υπόλοιπες βικιπαίδειες. Κατά τη γνώμη μου το λήμμα πρέπει να είναι υπό τον τίτλο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου και το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου να ανακατευθύνεται προς αυτόν τον επίσημο τίτλο. 79.130.76.114 16:43, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)
Θα συμφωνήσω και εγώ. Πιστεύω πως το άρθρο πρέπει να έχει ως τίτλο την επίσημη ονομασία του σταδίου και η παρούσα να μείνει ως ανακατεύθυνση. *Αλέξανδρος 16:45, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)

Άρα το Ο.Α.Κ.Α. ας πούμε πρέπει να το ονομάσουμε Ε.Α.Κ.Α. εφόσον το Ολυμπιακό είναι απλά προσωνύμιο. Αυτό που λέω είναι απλό (και δε διαφωνώ και με αυτό το οποίο λέει ο Αλέξανδρος), ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου καμιά 20αριά εθνικά στάδια, δηλαδή όλα τα στάδια που φτιάχτηκαν τη δεκαετία 70 και 80 με κρατικό χρήμα και τα οποία φέρουν όλα αυτήν την ονομασία. Και φυσικά λοιπόν είναι το "Εθνικό στάδιο", όπως η διαφορά του από το πιθανό "εθνικό στάδιο της Σανγκάης", προφανώς είναι ότι σε εκείνο δεν έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες και εξού δεν μπορεί να έχει αυτή την ονομασία. Δεν είναι τυχαίο επίσης σε όσους βλέπουν ποδόσφαιρο, ότι το πρώην στάδιο της Μπάγερν Μονάχου ονομάζεται "Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου", το Μονζουίκ αν δεν κάνω λάθος "Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης", και στη Μόσχα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίζει στο "Ολυμπιακό Στάδιο της Μόσχας", το οποίο ταυτόχρονα έχει και κάποιο άλλο όνομα, όπως και το Ο.Α.Κ.Α. που λέγεται "Σπύρος Λούης", αν δεν κάνω λάθος. Εν πάση περιπτώσει, δεν επιμένω. Το πολύ κάντε την ανάποδη ανακατεύθυνση.--Θεόδωρος 17:06, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)

Το Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας ονομαζόταν Ολυμπιακό και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για προσωνύμιο.*Αλέξανδρος 17:16, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)

Ακριβώς. Εμείς αποφασίσαμε να ονομάσουμε και επίσημα το γήπεδο Ολυμπιακό. Όπως άλλα εθνικά γήπεδα δεν ονομάζονται εθνικά αλλά έχουν ως επίσημο όνομα το όνομα κάποιου αθλητή συνήθως. Οι Κινέζοι αποφάσισαν το επίσημο όνομα του Ολυμπιακού γηπέδου τους να είναι Εθνικό Στάδιο Πεκίνου. 79.130.76.114 17:20, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)

Ονομαζόταν διότι ο Αντρίκος ο Παπανδρέου το έφτιαξε με τη σιγουριά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που τους διεκδικούσαμε θα γίνονταν στη Ελλάδα το 1996. Και φυσικά δεν έγιναν. Τέλος αυτό λέω και εγώ. "Σπύρος Λούης" ονομάζεται το γήπεδο παιδιά, όχι Ο.Α.Κ.Α., αλλά ταυτόχρονα και Ο.Α.Κ.Α. Να το πούμε κι αλλιώς. Είναι διπλή η ονομασία. Δεν είναι πολύ δύσκολο.--Θεόδωρος 17:39, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)


 • "όποιο στάδιο χρησιμοποιείται για την τελετή έναρξης των Αγώνων, ονομάζεται πάντα Ολυμπιακό Στάδιο": προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι η επίσημη ονομασία του περιλαμβάνει πάντα την λέξη Ολυμπιακό. Ας θυμηθούμε ότι ΚΑΙ το Παναθηναϊκό Στάδιο έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 1996 αλλά δεν λέγεται Ολυμπιακό. Όπως φαίνεται και στο en:Olympic Stadium δεν περιλαμβάνεται η λέξη "Ολυμπιακό" σε όλα τα στάδια (π.χ. το Γουέμπλεϋ παραμένει Γουέμπλεϋ).
 • ""Σπύρος Λούης" ονομάζεται το γήπεδο παιδιά, όχι Ο.Α.Κ.Α.": Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ο πλήρης τίτλος είναι "Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ»".
 • "διότι ο Αντρίκος ο Παπανδρέου το έφτιαξε ": 8-) Λυπάμαι αλλά Αντρίκος λέγεται ο μικρότερος γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, μην τα μπερδεύεις :)

Geraki ΣΜ 20:31, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)


"Ο Αντρίκος ο Παπανδρέου το έφτιαξε με τη σιγουριά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που τους διεκδικούσαμε θα γίνονταν στη Ελλάδα το 1996." Λάθος. Το στάδιο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1978, με σκοπό να φιλοξενήσει τους Πανευρωπαϊκούς στίβου το 1982. Μιας και ήταν καινούρια η κατασκευή, είπαν να το κάνουν Ολυμπιακών προδιαγραφών. (Πανευρωπαϊκοί είχαν γίνει και στο παλιό Καραϊσκάκη το 1969, ουδέποτε όμως υπήρξε Ολυμπιακών προδιαγραφών στάδιο). Όσο για την Ολυμπιάδα του 1996, η απόφαση διεκδίκησης πάρθηκε μετά από απόφαση της Βουλής (Υπήρξε ομόφωνη, την είχαν αποδεχθεί όλα τα κόμματα) το 1986. Δηλαδή 4 χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνια του σταδίου. Dimitrissss 20:43, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)
 • Ο μπαμπάς του έτσι τον αποκαλούσε. Μην γκρινιάζετε. Αν πάλι το βλέπεται με πολιτικά γυαλιά, ήμαρτον πια με την κομματολατρεία. Τι να κάνουμε, μερικοί δεν ενδιαφερόμαστε για την πολιτική, αλλά μόνο για πολιτικά αυτού του τόπου.
 • Το πότε ξεκίνησε να δημιουργείται και ο λόγος και το γιατί και πως τελικά το κάναμε Ολυμπιακών προδιαγραφών είναι άλλο πράγμα. Το "φτιάχτηκε" δεν πήγαινε τόσο στον όντως αντικειμενικό σκοπό, όσο στο λόγο δημιουργίας, που φυσικά είναι κάτι πέρα από τον άμεσο στόχο. Η ονομασία του δε δόθηκε το 78, αλλά το 82 που εγκαινιάστηκε και για όποιον ξέρει πολύ καλά, ήδη θεωρούσαμε σίγουρη την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων, λόγω των 100 ετών και θέλαμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα, με τη δημιουργία αυτού του σταδίου. Και μπορώ να το γνωρίζω κύριοι, διότι πολύ απλά ο εκ των επιβλεπόντων αρχιτεκτόνων είναι οικογενειακός φίλος (γηραιός πλέον). Το στάδιο λοιπόν ξεκίνησε το 79-80 (μαζί με τις μελέτες), με στόχο όντως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 82 (για το οποίο τρέχαμε και δε φτάναμε πάλι να το προλάβουμε), αλλά και διότι υπήρχε η ανάγκη ενός μεγάλου σταδίου, για τη κάλυψη γενικότερων αναγκών. Έτσι και για την επόμενη χρονιά είχαμε αναλάβει τη διοργάνωση του τελικού του πρωταθλητριών. Για όποιον λοιπόν δεν γνωρίζει, λογικό αν δεν έχει ασχοληθεί προσωπικά (και εγώ λόγω γνωριμίας τα γνωρίζω και όχι επειδή το έψαξα), είχε ήδη εκδηλωθεί ένα ακόμα από τα οράματα της εποχής, να αναλάβουμε τους Αγώνες (που μάλιστα θεωρήθηκε σίγουρο, ως υποχρέωση να μας το δώσουν) και εξού δημιουργήθηκε η ανάγκη δημιουργίας μία τέτοιας προοπτικής, με διπλό αποδέκτη, αν και τελικά είχε μόνο ένα εκ του αποτελέσματος. Έτσι λοιπόν, το ότι η βουλή αποφάσισε ένα ακόμα εγχείρημα της εποχής, το οποίο το αναλάβαμε να πληρώσουμε για τις τσέπες των λίγων μεγαλοεργολάβων μερικά χρόνια αργότερα (να πω και τα αντιεξουσιαστικά μου), πολύ καλά γνωρίζουμε, πως δεν ήταν μία παρθενογένεση του 86, αλλά ιδέα η οποία κυοφορήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας 70 (και γενικότερα μεταπολιτευτικά) και προωθήθηκε έντονα από την αρχή της δεκαετίας του 80, με τις αν μή τι άλλο συγκινητικές προσπάθειες ενός ωραίου ανθρώπου. Το στάδιο λοιπόν έγινε γι αυτό το λόγο Ολυμπιακών προδιαγραφών, αφού και πολύ μικρότερων στάνταρ, θα μπορούσαν να καλύψουν τη διοργάνωση του στίβου και ειδικά να προλάβαιναν τα χρονοδιαγράμματα, που γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ήταν ασφυκτικά, εξού και το πληρώσαμε χρυσάφι με τριπλοβάρδιες και με τους προβολείς να φωτίζουν τα βράδια, μπας και προλάβουμε.
 • Το είπα και πιο πριν πως το να γραφεί "Εθνικό Στάδιο", είναι σωστό, αλλά ότι έπρεπε να υπάρχει και το "Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου", εκτός και αν τόσες ημέρες στην τηλεόραση μου πείτε ότι δεν το ακούσατε να το αποκαλούν και έτσι (το παναθηναϊκό στάδιο αγαπητέ Γεράκι, ονομαζόταν έτσι 2000 χρόνια πριν, το Wembley είναι στάδιο παλαιότερο των ολυμπιακών αγώνων. Δεν δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς, χρησιμοποιήθηκαν όμως για αυτό το λόγο, και έτσι αποτελούν και αυτά Ολυμπιακά στάδια, αν δημιουργήσεις ένα κατάλογο με τα αντίστοιχα στάδια).
 • Επειδή κάτι έλειψε σε μία ανωτέρω παράθεση
"Σπύρος Λούης" ονομάζεται το γήπεδο παιδιά, όχι Ο.Α.Κ.Α.[ , αλλά ταυτόχρονα και Ο.Α.Κ.Α.]--Θεόδωρος 23:25, 18 Αυγούστου 2008 (UTC)


 • Κουλάρησε ρε! Άκου κομματολατρεία! Και πως ξέρεις τι κόμμα μπορεί να είμαι; Εγώ δεν ξέρω πως φώναζε ο μπαμπάς τον γιό, ξέρω μόνο πως λέγεται ο εγγονός. Τελικά ποιανού όνομα έχει ο Αντρίκος; Το χαϊδευτικό του μπαμπά του;
 • Για να μην το ζαλίζουμε πολύ και να μην μπερδεύεσαι άλλο μεταξύ του τι είναι και πως ονομάζεται, σου έδωσα τον σύνδεσμο προς το αγγλικό άρθρο για τα στάδια: "The Olympic Stadium is the name usually given to the big centrepiece stadium of the Summer Olympic Games. Traditionally, the opening and closing ceremonies and the track & field competitions are held in the Olympic Stadium. Many, though not all, of these venues actually contain the words Olympic Stadium as part of their name. "
  • Με απλά λόγια το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου του Πεκίνου είναι ολυμπιακό στάδιο αλλά στο επίσημο όνομά του δεν περιέχεται αυτός ο τίτλος. ΟΚ; Ομοίως και το Stadium Australia χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς αλλά ούτε αυτό λέγεται Ολυμπιακό (μάλιστα άλλαξε όνομα σε ANZ Stadium).
 • "όχι Ο.Α.Κ.Α., αλλά ταυτόχρονα και Ο.Α.Κ.Α." Η Γάτα του Σρέντιγκερ είναι; SFriendly.svgGeraki ΣΜ 00:09, 19 Αυγούστου 2008 (UTC)

Κανονικά νομιζω πως θα ήταν καλύτερο να το πούμε φωλια του πουλιου.Georged 09:04, 19 Αυγούστου 2008 (UTC) Και αν διαφωνείτε,ρωτήστε καποιον κινεζο που ξέρει αγγλικα πως το αποκαλούνε.Georged 09:09, 19 Αυγούστου 2008 (UTC)

Το άρθρο αναφέρει πως αποκαλείται Φωλιά του Πουλιού, και μάλιστα με έντονους χαρακτήρες. Δεν είναι όμως αυτή η επίσημη ονομασία του. Πάλι, όπως και παραπάνω, πιστεύω πως όντως πρέπει να υπάρχει λήμμα με τον τίτλο Φωλιά του Πουλιού που να ανακατευθύνει στο Εθνικο Στάδιο του Πεκίνου. Όχι όμως το αντίστροφο.85.75.139.86 09:15, 19 Αυγούστου 2008 (UTC)
Ρώτησα Κινέζα, και επισήμως το αποκαλούν Εθνικό Στάδιο, αλλά τις περισσότερες φορές με το παρατσούκλι "Φωλιά του Πουλιού". Τέλος.*Αλέξανδρος 15:48, 19 Αυγούστου 2008 (UTC)