Συζήτηση:Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

/Αρχείο 1

Αλλαγές στο λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Απορώ γιατί αφαιρείται τεκμηριωμένο υλικό απο το αρθρο. πχ η σχέση με την Χρυσή Αυγή. Ας μιλήσουμε για αυτό πρώτα. Γιατι αφαιρούνται οι πηγές που λένε για το οτι το ΕΛΑΜ προέρχεται απο την ΧΑ; [1] Cinadon36μίλαμου 07:59, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Η Ενότητα του ιστορικου ειναι σχεδόν ταυτόσημη με την ενότητα των αποτελεσμάτων. Επίσης ειναι αυθαίρετα διαιρεμένη σε 3 υποενότητες. Cinadon36μίλαμου 08:52, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Χαίρετε!

Καταρχάς χαίρομαι που επανήλθες στο εγχείρημα. Ενοποίησα τις ενότητες, για να γίνει μια συνολικότερη κουβέντα για το λήμμα, ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα...

Απαντώντας στα ερωτήματά σου, θέλω να επισημάνω τα εξής:

 • Αν είχες προσέξει καλύτερα, θα διαπίστωνες ότι οι πηγές που αναφέρονται στις σχέσεις του ΕΛΑΜ με τη ΧΑ δεν αφαιρούνται. Απλά η ενότητα αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενότητα στο λήμμα που αφορά τις σχέσεις του κόμματος με άλλες οργανώσεις. Επίσης, συμμαζεύονται λιγάκι οι φράσεις στελεχών της ΧΑ από ευθύ σε πλάγιο λόγο και εντάσσονται ομαλά στη ροή του κειμένου. Δεν έχω καμία διάθεση αν αποκρύψω στις σχέσεις των δύο κομμάτων, αν αυτό υπαινίσσεσαι. Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και οι σχέσεις του ΕΛΑΜ με οπαδούς.
 • Η ενότητα του ιστορικού είναι μία τυπική ενότητα όπου παρουσιάζεται η ιστορία του κόμματος και διάφορα γεγονότα που έχουν να κάνουν με την πολιτική του παρουσία στη ζωή του τόπου (εκλογές, υποψήφιοι, αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο, το θέμα με το ενωτικό δημοψήφισμα κλπ). Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα. Οι υποενότητες δεν είναι χωρισμένες αυθαίρετα. Θα έπρεπε να γνωρίζεις, ότι οι ομαλές ιστορικές περίοδοι, υποδιαιρούνται σύμφωνα με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με βάση αυτό το αξίωμα -το όποιο αποδέχονται όλοι οι ιστορικοί για την υποδιαίρεση της ιστορίας σε υποπεριόδους- η ενότητα του ιστορικού χωρίζεται από το 2008 (δηλαδή την ίδρυση) μέχρι το 2018, και από το 2018 (προεδρικές εκλογές) μέχρι σήμερα. Η υποενότητα αυτή θα κλείσει το 2023, αφού θα συμπεριλάβει τις πολιτικές εξελίξει των γεγονότων που έρχονται (ευρωεκλογές, βουλευτικές κλπ).
 • Η υποενότητα για την άνοδο του ΕΛΑΜ είναι προβληματική και "περισσεύει", όπως θέλεις να υπάρχει. Για να μην έχουμε ένα λήμμα-"σεντόνι" με πισωγυρίσματα που θα μπερδεύει τον αναγνώστη, η ερμηνεία του αναλυτή μπορεί να συμπεριληφθεί στην αναφορά της εισόδου του ΕΛΑΜ στη Βουλή, στην υποενότητα παραπάνω. Επίσης η αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο, μπορεί να ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα αναφορά, υπο μορφή παραπομπής, χωρίς να αναφέρονται αυτολεξεί και σε ευθύ λόγο το λόγια του.
 • Η αναφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει. Είναι μια συγκεντρωτική αναφορά, εν αντιθέσει με το κείμενο στην ενότητα του Ιστορικού. (Ίσως θα μπορούσαμε να μην αναφερόμαστε αναλυτικά στο Ιστορικό στα ονόματα των βουλευτών και να αρκεστούμε μόνο στο ποσοστό και τον αριθμό των εδρών) Με το ίδιο σκεπτικό που την αφαίρεσες, θα μπορούσες να αφαιρέσεις και τα πινακάκια με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αυτά είχα να πω. Ελπίζω να έγινε κατανοητό το σκεπτικό μου και ελπίζω να επέστρεψες με διάθεση για διάλογο και όχι με την πρακτική "πονάει κεφάλι-κόβω κεφάλι" και των αυθαίρετων αναιρέσεων. Θα ήταν ευγενές από μέρους σου να μην προχωρούσες σε περεταίρω αλλαγές μετά την αυτό-αναίρεσή σου, προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος, όπως λες.Hellas2018 (συζήτηση) 12:22, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Σε ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή! Ελπίζω να συνεργαστουμε πιο επικοδομοιτηκα σε σχέση με την προηγουμενη περίοδο. Ετσι και αλλιώς, δεν έχουμε τιποτα να χωρίσουμε. Και κυρίως οι διαφωνίες μας ειναι σε δευτερεύονται θέματα, όπως της μορφής. Λοιπόν, έχουμε και λέμε, απαντώ σημείο προς σήμείο.

 • Ειχαν αφαιρεθει οι πηγές που έλεγαν πως τα μέλη των δυο οργανώσεων είχαν σχέσεις. Επίσης, υποβαθμιζόταν η σύνδεση της ΧΑ-ΕΛΑΜ, καθώς αδελφά κόμματα μπορει να εννοει μονο ιδεολογική συσχέτηση.
 • Δεν το είχα υπόψιν μου αυτό που λες, αλλά οπως και να έχει, δεν δικαιουμαστε να κάνουμε εμείς αυτή την δουλειά, ακόμη και αν είμαστε σωστοί! Θα είναι Πρωτότυπη Έρευνα.
 • Η υποενότητα για την ανοδο του ΕΛΑΜ είναι η μονη με αξιολογες πηγες απο peer reviewed journals. Επίσης το μεγεθος του κειμένου του λήμματος δεν ειναι μεγάλο, μολις 60ΚΒ περίπου (μπορεις να το τσεκαρεις απο το ιστορικό, όπου γραφει το μεγεθος όλου του λήμματος δλδ και το κειμενο και τα εξτρα (παραπομπές, φωτογραφιες κτ)
 • Μου φαίνεται παράξενο για δυο άτομα να υπάρχει ολόκληρη ενότητα, η οποία να ειναι και δυο-τρεις γραμμές.

Γενικά, κάνε οτι αλλαγές νομίζεις, αλλά θα σε παρακαλούσα να μην αφαιρέσεις τα κομμάτια απο τα ακαδημαϊκά αρθρα. Ειναι αρκετά πολύτιμα, που δίνουν εξηγήσεις στον αναγνώστη (ή οση πιο αξιοπιστη εξήγηση υπάρχει) για το κόμμα του ΕΛΑΜ. Σε χαιρετώ. Cinadon36μίλαμου 12:58, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά.

 • Οι πηγές για τις σχέσεις ΕΛΑΜ-ΧΑ δεν είχαν αφαιρεθεί. Τις είχα εντάξει απλά σε ρέοντα λόγο, στο κείμενο, στην ενότητα "Σχέσεις με άλλες οργανώσεις"!
 • Δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωτότυπη έρευνα. Είναι μια σύμβαση κοινά αποδεκτή. Δεν μπορείς να έχεις μια ενότητα-"σεντόνι" που να τα περιέχει όλα, που να μην υποδιαιρείται σε επιμέρους ενότητες, εν προκειμένω χρονικές! Έτσι γίνεται σε όλα τα λήμματα των κομμάτων. Πώς αλλιώς μπορείς να κατηγοριοποιήσεις την ιστορία ενός κόμματος, σχετικά νέου, αν όχι με τις ημερομηνίες;;;
 • Δεν διαφωνώ ότι είναι αξιόπιστη πηγή! Γι' αυτό και δεν την αφαίρεσα! Αν παρατηρήσεις το λήμμα στην τωρινή του μορφή, ακριβώς τις ίδιες πηγές που επανάφερες τυφλά στην υποενότητα για την άνοδο του ΕΛΑΜ, υπάρχουν από τη δική μου επεξεργασία, συνδεδεμένα με το όλο κείμενο σε ρέοντα λόγο στο Ιστορικό.
 • Την ενότητα με την κοινοβουλευτική ομάδα θα την επαναφέρω. Είναι απαραίτητη. Θα αφαιρέσω την ονομαστική αναφορά στους εκλεγέντες βουλευτές από την ενότητα του Ιστορικού.

Γενικότερα, θεωρώ ότι το λήμμα υπό τη δική μου μορφοποίηση ήταν καλά δομημένο και τακτοποιημένο χωρίς πλατυασμούς και περιττές λεπτομέρειες. Πρέπει τα λήμματα να είναι και εμφανισιακά εύπεπτα με σαφείς ενότητες και λόγο ρέοντα και συνεχόμενο για να ελκύσει τον αναγνώστη να το διαβάσει. Προσωπικά, σαν αναγνώστη η νυν εμφάνιση του λήμματος με αποκρούει στο να το διαβάσω. Στο κάτω-κάτω η εγκυκλοπαίδειες, ακόμα και η δική μας η ηλεκτρονική δεν μπορεί να έχουν την εικόνα ενός πρόχειρου τεφτεριού ή ενός μπακαλόχαρτου. Φιλικά!Hellas2018 (συζήτηση) 16:08, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)


Οκ, ισως να έκανα λάθος σχετικα με τις πηγές. Δεν είναι πλεον θέμα, αφου υπαρχουν. Απλά θα ήθελα να υπάρχει και καλύτερο λεκτικό που να εξηγει τις σχεσεις ΧΑ-ΕΛΑΜ. Για την πρωτότυπη έρευνα, οκ, χωρισε το σε ομάδες, αν επιμένεις-δεν θα θέσω αλλη ένσταση, αλλά κοίτα, αλλο ενα πρόβλημα:χωρίζεις σε 3 γκρουπ την ιστορία, τα οποία το ενα ειναι μισός χρόνος-10 χρόνια και μισός χρόνος. Είναι λίγο ανισόρροπο. Οσο για τις αξιοπιστες πηγές, είναι σημαντικό να υπάρχει και το λεκτικό που είχα προσθέσει και λένε τι γράφουν οι πηγές. Οσο για την κοινοβουλευτική ομάδα οκ, κάνε το. Τελος, κατανοώ την φιλοσοφία σου για μια συστημική παρουσίαση όλων των κομματων στην ΒΠ, αλλά όμως πρέπει πέρα απο τους αριθμους να γράφουμε και κείμενο. Δεν συμφωνώ οτι εχει πλατυασμούς και λεπτομέριες το λήμμα στο κειμενο που πρόσθεσα. Ιδίως οι αναλύσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία (κατ εμέ) από τους αριθμούς- νομίζω κατι λενε παρόμοιο και στις οδηγίες. Επανέφερε οτι νομίζεις, πρόσεξε μην μετατρέψεις το λήμμα σε data sheet και ασε την άνοδο του ΕΛΑΜ να την δουμε ξεχωριστά αν εχεις αντιρρήσεις. Cinadon36μίλαμου 16:17, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η πρώτη υποενότητα, αφορά την ίδρυση. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστά, γιατί είναι διαφορετική για κάθε κόμμα. Άλλα προκύπτουν από διασπάσεις άλλων κλπ. Άρα αφορά ένα στιγμιαίο γεγονός και τις πολιτικές εξελίξεις που ενέτειναν στην ίδρυση του κόμματος. Από εκεί και έπειτα έχουμε τη δεκαετία 2008-2018 που αφορά την πολιτική παρουσία του κόμματος. Θα μπορούσε να κατατμιθεί σε 2008-2013 και 2013-2018, αλλά η πρώτη περίοδος είναι αρκετά φτωχή για να σταθεί μόνη της. Τέλος, η τρίτη υποενότητα αφορά το 2018 και εξής. Δεν είναι "μισός χρόνος", καθώς θα συμπληρωθεί σε ένα εξάμηνο που έχουμε τις ευρωεκλογές, μπορεί να υπάρξει κάποια κοινοβουλευτική αλλαγή και ούτω καθεξής. Αποτελεί, αν θέλεις κι έναν μπούσουλα για τους επόμενος λημματογράφους που θα θελήσουν να συνεισφέρουν.

Όσο για την άνοδο του ΕΛΑΜ, θα μπορούσε να σταθεί σαν αυτοτελής ενότητα, στην περίπτωση που μπορούσες να την εμπλουτίσεις με παραπάνω απόψεις αναλυτών. Αλλιώς θεωρώ μονόδρομο στη συγχώνευσή του σε συνεχόμενο ρέον κείμενο στο Ιστορικό.

Προχωρώ στις αλλαγές. Hellas2018 (συζήτηση) 17:27, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Κανε τις αλλαγές σου, και ξαναμιλάμε. Νομιζω είναι καλύτερο να μοιράσεις σε πενταετίες το ιστορικό και όσο για την άνοδο του ελάμ, ασε το οπως είναι, θα το εμπλουτίσω αργότερα και τα ξαναλέμε. Cinadon36μίλαμου 17:43, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Φυγοστρατία[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετά δημοσιευματα τα οποία κάνουν λόγο για φυγοστρατία των ανώτατων στελεχών του ΕΛΑΜ (ενώ πραγματοποιουν ασκήσεις στο Τρόοδος με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση). Αναρωτιέμαι αν πρέπει να αναφέρουμε κάτι;

Τι λέτε; Cinadon36μίλαμου 06:34, 14 Μαρτίου 2019 (UTC)