Συζήτηση:Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

/Αρχείο 1

Αλλαγές στο λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Απορώ γιατί αφαιρείται τεκμηριωμένο υλικό απο το αρθρο. πχ η σχέση με την Χρυσή Αυγή. Ας μιλήσουμε για αυτό πρώτα. Γιατι αφαιρούνται οι πηγές που λένε για το οτι το ΕΛΑΜ προέρχεται απο την ΧΑ; [1] Cinadon36μίλαμου 07:59, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Η Ενότητα του ιστορικου ειναι σχεδόν ταυτόσημη με την ενότητα των αποτελεσμάτων. Επίσης ειναι αυθαίρετα διαιρεμένη σε 3 υποενότητες. Cinadon36μίλαμου 08:52, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Χαίρετε!

Καταρχάς χαίρομαι που επανήλθες στο εγχείρημα. Ενοποίησα τις ενότητες, για να γίνει μια συνολικότερη κουβέντα για το λήμμα, ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα...

Απαντώντας στα ερωτήματά σου, θέλω να επισημάνω τα εξής:

 • Αν είχες προσέξει καλύτερα, θα διαπίστωνες ότι οι πηγές που αναφέρονται στις σχέσεις του ΕΛΑΜ με τη ΧΑ δεν αφαιρούνται. Απλά η ενότητα αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενότητα στο λήμμα που αφορά τις σχέσεις του κόμματος με άλλες οργανώσεις. Επίσης, συμμαζεύονται λιγάκι οι φράσεις στελεχών της ΧΑ από ευθύ σε πλάγιο λόγο και εντάσσονται ομαλά στη ροή του κειμένου. Δεν έχω καμία διάθεση αν αποκρύψω στις σχέσεις των δύο κομμάτων, αν αυτό υπαινίσσεσαι. Στην ίδια ενότητα εντάσσονται και οι σχέσεις του ΕΛΑΜ με οπαδούς.
 • Η ενότητα του ιστορικού είναι μία τυπική ενότητα όπου παρουσιάζεται η ιστορία του κόμματος και διάφορα γεγονότα που έχουν να κάνουν με την πολιτική του παρουσία στη ζωή του τόπου (εκλογές, υποψήφιοι, αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο, το θέμα με το ενωτικό δημοψήφισμα κλπ). Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα. Οι υποενότητες δεν είναι χωρισμένες αυθαίρετα. Θα έπρεπε να γνωρίζεις, ότι οι ομαλές ιστορικές περίοδοι, υποδιαιρούνται σύμφωνα με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με βάση αυτό το αξίωμα -το όποιο αποδέχονται όλοι οι ιστορικοί για την υποδιαίρεση της ιστορίας σε υποπεριόδους- η ενότητα του ιστορικού χωρίζεται από το 2008 (δηλαδή την ίδρυση) μέχρι το 2018, και από το 2018 (προεδρικές εκλογές) μέχρι σήμερα. Η υποενότητα αυτή θα κλείσει το 2023, αφού θα συμπεριλάβει τις πολιτικές εξελίξει των γεγονότων που έρχονται (ευρωεκλογές, βουλευτικές κλπ).
 • Η υποενότητα για την άνοδο του ΕΛΑΜ είναι προβληματική και "περισσεύει", όπως θέλεις να υπάρχει. Για να μην έχουμε ένα λήμμα-"σεντόνι" με πισωγυρίσματα που θα μπερδεύει τον αναγνώστη, η ερμηνεία του αναλυτή μπορεί να συμπεριληφθεί στην αναφορά της εισόδου του ΕΛΑΜ στη Βουλή, στην υποενότητα παραπάνω. Επίσης η αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο, μπορεί να ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα αναφορά, υπο μορφή παραπομπής, χωρίς να αναφέρονται αυτολεξεί και σε ευθύ λόγο το λόγια του.
 • Η αναφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει. Είναι μια συγκεντρωτική αναφορά, εν αντιθέσει με το κείμενο στην ενότητα του Ιστορικού. (Ίσως θα μπορούσαμε να μην αναφερόμαστε αναλυτικά στο Ιστορικό στα ονόματα των βουλευτών και να αρκεστούμε μόνο στο ποσοστό και τον αριθμό των εδρών) Με το ίδιο σκεπτικό που την αφαίρεσες, θα μπορούσες να αφαιρέσεις και τα πινακάκια με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αυτά είχα να πω. Ελπίζω να έγινε κατανοητό το σκεπτικό μου και ελπίζω να επέστρεψες με διάθεση για διάλογο και όχι με την πρακτική "πονάει κεφάλι-κόβω κεφάλι" και των αυθαίρετων αναιρέσεων. Θα ήταν ευγενές από μέρους σου να μην προχωρούσες σε περεταίρω αλλαγές μετά την αυτό-αναίρεσή σου, προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος, όπως λες.Hellas2018 (συζήτηση) 12:22, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Σε ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή! Ελπίζω να συνεργαστουμε πιο επικοδομοιτηκα σε σχέση με την προηγουμενη περίοδο. Ετσι και αλλιώς, δεν έχουμε τιποτα να χωρίσουμε. Και κυρίως οι διαφωνίες μας ειναι σε δευτερεύονται θέματα, όπως της μορφής. Λοιπόν, έχουμε και λέμε, απαντώ σημείο προς σήμείο.

 • Ειχαν αφαιρεθει οι πηγές που έλεγαν πως τα μέλη των δυο οργανώσεων είχαν σχέσεις. Επίσης, υποβαθμιζόταν η σύνδεση της ΧΑ-ΕΛΑΜ, καθώς αδελφά κόμματα μπορει να εννοει μονο ιδεολογική συσχέτηση.
 • Δεν το είχα υπόψιν μου αυτό που λες, αλλά οπως και να έχει, δεν δικαιουμαστε να κάνουμε εμείς αυτή την δουλειά, ακόμη και αν είμαστε σωστοί! Θα είναι Πρωτότυπη Έρευνα.
 • Η υποενότητα για την ανοδο του ΕΛΑΜ είναι η μονη με αξιολογες πηγες απο peer reviewed journals. Επίσης το μεγεθος του κειμένου του λήμματος δεν ειναι μεγάλο, μολις 60ΚΒ περίπου (μπορεις να το τσεκαρεις απο το ιστορικό, όπου γραφει το μεγεθος όλου του λήμματος δλδ και το κειμενο και τα εξτρα (παραπομπές, φωτογραφιες κτ)
 • Μου φαίνεται παράξενο για δυο άτομα να υπάρχει ολόκληρη ενότητα, η οποία να ειναι και δυο-τρεις γραμμές.

Γενικά, κάνε οτι αλλαγές νομίζεις, αλλά θα σε παρακαλούσα να μην αφαιρέσεις τα κομμάτια απο τα ακαδημαϊκά αρθρα. Ειναι αρκετά πολύτιμα, που δίνουν εξηγήσεις στον αναγνώστη (ή οση πιο αξιοπιστη εξήγηση υπάρχει) για το κόμμα του ΕΛΑΜ. Σε χαιρετώ. Cinadon36μίλαμου 12:58, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά.

 • Οι πηγές για τις σχέσεις ΕΛΑΜ-ΧΑ δεν είχαν αφαιρεθεί. Τις είχα εντάξει απλά σε ρέοντα λόγο, στο κείμενο, στην ενότητα "Σχέσεις με άλλες οργανώσεις"!
 • Δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωτότυπη έρευνα. Είναι μια σύμβαση κοινά αποδεκτή. Δεν μπορείς να έχεις μια ενότητα-"σεντόνι" που να τα περιέχει όλα, που να μην υποδιαιρείται σε επιμέρους ενότητες, εν προκειμένω χρονικές! Έτσι γίνεται σε όλα τα λήμματα των κομμάτων. Πώς αλλιώς μπορείς να κατηγοριοποιήσεις την ιστορία ενός κόμματος, σχετικά νέου, αν όχι με τις ημερομηνίες;;;
 • Δεν διαφωνώ ότι είναι αξιόπιστη πηγή! Γι' αυτό και δεν την αφαίρεσα! Αν παρατηρήσεις το λήμμα στην τωρινή του μορφή, ακριβώς τις ίδιες πηγές που επανάφερες τυφλά στην υποενότητα για την άνοδο του ΕΛΑΜ, υπάρχουν από τη δική μου επεξεργασία, συνδεδεμένα με το όλο κείμενο σε ρέοντα λόγο στο Ιστορικό.
 • Την ενότητα με την κοινοβουλευτική ομάδα θα την επαναφέρω. Είναι απαραίτητη. Θα αφαιρέσω την ονομαστική αναφορά στους εκλεγέντες βουλευτές από την ενότητα του Ιστορικού.

Γενικότερα, θεωρώ ότι το λήμμα υπό τη δική μου μορφοποίηση ήταν καλά δομημένο και τακτοποιημένο χωρίς πλατυασμούς και περιττές λεπτομέρειες. Πρέπει τα λήμματα να είναι και εμφανισιακά εύπεπτα με σαφείς ενότητες και λόγο ρέοντα και συνεχόμενο για να ελκύσει τον αναγνώστη να το διαβάσει. Προσωπικά, σαν αναγνώστη η νυν εμφάνιση του λήμματος με αποκρούει στο να το διαβάσω. Στο κάτω-κάτω η εγκυκλοπαίδειες, ακόμα και η δική μας η ηλεκτρονική δεν μπορεί να έχουν την εικόνα ενός πρόχειρου τεφτεριού ή ενός μπακαλόχαρτου. Φιλικά!Hellas2018 (συζήτηση) 16:08, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)


Οκ, ισως να έκανα λάθος σχετικα με τις πηγές. Δεν είναι πλεον θέμα, αφου υπαρχουν. Απλά θα ήθελα να υπάρχει και καλύτερο λεκτικό που να εξηγει τις σχεσεις ΧΑ-ΕΛΑΜ. Για την πρωτότυπη έρευνα, οκ, χωρισε το σε ομάδες, αν επιμένεις-δεν θα θέσω αλλη ένσταση, αλλά κοίτα, αλλο ενα πρόβλημα:χωρίζεις σε 3 γκρουπ την ιστορία, τα οποία το ενα ειναι μισός χρόνος-10 χρόνια και μισός χρόνος. Είναι λίγο ανισόρροπο. Οσο για τις αξιοπιστες πηγές, είναι σημαντικό να υπάρχει και το λεκτικό που είχα προσθέσει και λένε τι γράφουν οι πηγές. Οσο για την κοινοβουλευτική ομάδα οκ, κάνε το. Τελος, κατανοώ την φιλοσοφία σου για μια συστημική παρουσίαση όλων των κομματων στην ΒΠ, αλλά όμως πρέπει πέρα απο τους αριθμους να γράφουμε και κείμενο. Δεν συμφωνώ οτι εχει πλατυασμούς και λεπτομέριες το λήμμα στο κειμενο που πρόσθεσα. Ιδίως οι αναλύσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία (κατ εμέ) από τους αριθμούς- νομίζω κατι λενε παρόμοιο και στις οδηγίες. Επανέφερε οτι νομίζεις, πρόσεξε μην μετατρέψεις το λήμμα σε data sheet και ασε την άνοδο του ΕΛΑΜ να την δουμε ξεχωριστά αν εχεις αντιρρήσεις. Cinadon36μίλαμου 16:17, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η πρώτη υποενότητα, αφορά την ίδρυση. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστά, γιατί είναι διαφορετική για κάθε κόμμα. Άλλα προκύπτουν από διασπάσεις άλλων κλπ. Άρα αφορά ένα στιγμιαίο γεγονός και τις πολιτικές εξελίξεις που ενέτειναν στην ίδρυση του κόμματος. Από εκεί και έπειτα έχουμε τη δεκαετία 2008-2018 που αφορά την πολιτική παρουσία του κόμματος. Θα μπορούσε να κατατμιθεί σε 2008-2013 και 2013-2018, αλλά η πρώτη περίοδος είναι αρκετά φτωχή για να σταθεί μόνη της. Τέλος, η τρίτη υποενότητα αφορά το 2018 και εξής. Δεν είναι "μισός χρόνος", καθώς θα συμπληρωθεί σε ένα εξάμηνο που έχουμε τις ευρωεκλογές, μπορεί να υπάρξει κάποια κοινοβουλευτική αλλαγή και ούτω καθεξής. Αποτελεί, αν θέλεις κι έναν μπούσουλα για τους επόμενος λημματογράφους που θα θελήσουν να συνεισφέρουν.

Όσο για την άνοδο του ΕΛΑΜ, θα μπορούσε να σταθεί σαν αυτοτελής ενότητα, στην περίπτωση που μπορούσες να την εμπλουτίσεις με παραπάνω απόψεις αναλυτών. Αλλιώς θεωρώ μονόδρομο στη συγχώνευσή του σε συνεχόμενο ρέον κείμενο στο Ιστορικό.

Προχωρώ στις αλλαγές. Hellas2018 (συζήτηση) 17:27, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Κανε τις αλλαγές σου, και ξαναμιλάμε. Νομιζω είναι καλύτερο να μοιράσεις σε πενταετίες το ιστορικό και όσο για την άνοδο του ελάμ, ασε το οπως είναι, θα το εμπλουτίσω αργότερα και τα ξαναλέμε. Cinadon36μίλαμου 17:43, 1 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Φυγοστρατία[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν αρκετά δημοσιευματα τα οποία κάνουν λόγο για φυγοστρατία των ανώτατων στελεχών του ΕΛΑΜ (ενώ πραγματοποιουν ασκήσεις στο Τρόοδος με στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση). Αναρωτιέμαι αν πρέπει να αναφέρουμε κάτι;

Τι λέτε; Cinadon36μίλαμου 06:34, 14 Μαρτίου 2019 (UTC)


Υπάρχουν πολλές αξιοπιστες πηγές οι οποίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο κόμμα είναι νεοναζιστικό. Αρα πρέπει να αναφερθει στο λήμμα. Το ότι ειναι εθνικιστικό, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και νεοναζιστικό. Στο λήμμα λέμε τι ισχυρίζεται το κόμμα, και αναφέρουμε και τι λένε οι μελετητές, ακαδημαϊκοί κτλ. Cinadon36 21:30, 29 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)

Tο να γράφει ένας αρθρογράφος την άποψη του ότι είναι νεοναζιστικό χωρίς αποδείξεις μπορείς απλά να πεις ότι το χαρακτηρίζουν όταν οι ίδιοι έχουν καταδικάσει τον ναζισμό έξω και μέσα στην βουλή και αυτό δεν το γράφεις για κάποιον λόγο απλά δείχνεις ότι θέλεις να περάσεις ετσιθελικά μηνύματα. Άλλο η ιδεολογία του κόμματος και άλλο το τι το χαρακτηρίζουν. Tι λες να αναφέρουμε και το γεγονός για τες 12.000 άτομα που πήραν φαγητό για τα Χριστούγεννα από το ΕΛΑΜ για το ότι το κάνουν κάθε χρόνο από της κρατικές χορηγίες και κάθε Σεπτέμβρη με σχολικά είδη? ποιες αποδείξεις εχουν αυτοί οι "ακαδημαϊκοί" που μπορεί απλα να είναι αντίπαλοι του ελαμ; γιατί το λήμμα σε όλες τες υπόλοιπες γλώσσες δεν το έχει νεοναζιστικό.εσυ είσαι πιο έξυπνος απο τους άλλους που κατάλαβες την ιδεολογία του κόμματος ενώ έχει πολιτική ταυτότητα; για τες νεοναζιστικές κατασκηνώσεις που κατηγορήθηκε το ΕΛΑΜ και μετά αθωώθηκε σου λέει κάτι ή δεν το έγραψαν μελετητές και ακαδημαϊκοί; και τι μελετητές η πηγή που έχεις απλά το αναφέρει χωρίς αποδείξεις Αν είχε νεοναζιστική ιδεολογία θα ήταν παράνομο και όπως σου ανέφερα και πιο πάνω αθωώθηκε εσύ και οι "ακαδημαϊκοί" είστε πάνω από την δικαιοσύνη; όπως σου βρήκα εγώ πηγή που καταδικάζει τον ναζισμό και μπορώ να σου βρω και άλλες πάρα πολλές βρες μου και συ που να εξηγα το ΓΙΑΤΙ είναι νεοναζί όχι απλά να λέει μια πρόταση τύπου "το νεοναζιστικό ελαμ ..." γιατί αυτό δεν καθορίζει την ιδεολογία του κινηματος. Απαντα μου σε όλα και όχι επιλεκτικά.

Οπως σου ειπα και παραπανω, το μονο που ενδιαφερει την ΒΠ είναι αν αναφερεται κατι σε Αξιοπιστες πηγές. Η προσπαθεια να επιχειρηματολογησουν οι χρηστες με βαση την δικη τους γνώμη ή λογική, ειναι λάθος οδος. Επισης παρακαλω μην συνεχισεις τις αναιρεσεις.Αν συνεχισεις, πολυ πιθανον να σε ξαναφράξουν.Τελος, υπογραφε τα σχολια σου σε παρακαλω, για να μην δημιουργειται μπερδεμα.Cinadon36 12:58, 31 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)

Αλλαγές στο λήμμα από το ίδιο το κόμμα[επεξεργασία κώδικα]

Το Γραφείο Τύπου του ΕΛΑΜ έχει προχωρήσει στην διόρθωση και επικαιροποίηση στοιχείων παραθέτοντας πηγές.

Έχουμε επίσης παραθέσει συνεντεύξεις του ίδιου του Προέδρου του Κινήματος που απορρίπτει τους όρους ναζιστές, φασίστες κτλ. Όπως γίνεται και σαφής αναφορά στις απαντήσεις του Προέδρου για τη σχέση με τη ΧΑ.

Το τι αναφέρει κάποιος ακαδημαϊκός σε ένα άρθρο του δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και ορθό, ειδικά όταν υπάρχουν πρωτογενείς πηγές από το ίδιο το κόμμα. Επίσης, αφαιρέθηκαν στοιχεία και συμβάντα που εμείς προσθέσαμε, όπως και αναφορές στις πολιτικές μας θέσεις. --National People Front (συζήτηση) 15:45, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Η Βικιπαίδεια δεν γράφεται με βάση της πρωτογενείς αλλα τις δευτερογενείς πηγες. Το τι γράφει ένας ακαδημαϊκος σε peer reviewed journal, εχει περισσοτερη βαρύτητα απο το τι λέει το κάθε κομμα για τον εαυτο του. Διαβάστε ΒΠ:Αξιόπιστες πηγές. Cinadon36 15:53, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Αν θες πάντως να προωθήσεις της αλλαγές σου, θα πρέπει να τις συζητήσεις μια προς μια εδώ στην σελ. συζητησης. Πχ να γράψεις «πρέπει να αφαιρεθεί/προστεθεί το τάδε πράγμα, διοτι Α-επιχειρημα, Β-επιχείρημα, ...» Είναι επίπονο αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Cinadon36 16:06, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

1. Γίνεται αναφορά ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ απορρίπτει τους όρους ακροδεξιά, φασισμός, ναζί. (http://www.philenews.com/eidiseis/ekloges2018/article/446382/christos-christoy-den-eimaste-nostalgi-toy-chitler%7Ctitle=Χρίστος Χρίστου: Δεν είμαστε νοσταλγοί του Χίτλερ) 2. Το ΕΛΑΜ κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να εγγραφεί ως "Χρυσή Αυγή Κύπρου". Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ απορρίπτει αυτήν την ανακρίβεια. (https://www.youtube.com/watch?v=gqtbxZKM2zQ%7Ctitle= Ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου στon Alpha). Δεν αφαιρέσαμε αυτή την ανακρίβεια, αλλά προσθέσαμε την ίδια την απάντηση του Κινήματος. 3. Κάναμε μεγαλύτερη αναφορά στην εκλογική άνοδο του Κόμματος και στην αλλαγή του εκλογικού μέτρου, μετά από παραδοχές βουλευτών. 4. Στην κατηγορία 2018 - σήμερα γίνεται αναφορά στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. 5. Στην κατηγορία 'Η άνοδος του ΕΛΑΜ' γίνεται προσθήκη στοιχείων και θέσεων του κόμματος που εξηγούν την άνοδό του. 6. Στην κατηγορία 'Θέσεις' προστέθηκαν θέσεις του κόμματος βάσει της ιστοσελίδας και του εντύπου. Επίσης αφαιρέθηκε το 'Είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης...' 7. Αφαιρέθηκε η αναφορά σε ρητορική μίσους. Το ΕΛΑΜ ουδέποτε άσκησε ρητορική μίσους, ούτε και κατηγορήθηκε από οποιοδήποτε δικαστήριο. 8. Στην κατηγορία 'Σχέσεις με άλλες οργανώσεις': Το ΕΛΑΜ δεν είναι παρακλάδι κανενός. Αντιθέτως, επαναλαμβάνουμε πως είναι πολιτικές επαφές. Επίσης, έγινε επικαιροποίηση με ποια αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα διατηρούμε επαφές. 9. Στο 'Επίθεση Ταλάτ' δεν είναι μέλη του ΕΛΑΜ που πέταξαν αναμμένο πυρσό. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι έγιναν συλλήψεις στελεχών του ΕΛΑΜ που αθωώθηκαν. 10. Έγινε προσθήκη των πυρκαγιών στη Σολέα και Ακάμα, καθώς και οι παραδόσεις πυροσβεστικών συστημάτων. 11. Οι θέσεις του ΕΛΑΜ δεν οδηγούν σε σύγκρουση και πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αλλά αντιθέτως στηρίζονται στην πολιτική τοποθέτηση του Κινήματος.

Πιο αναλυτικά στάληκαν οι αλλαγές στη διόρθωση του λήμματος τις προηγούμενες ώρες.

Ευχαριστώ --National People Front (συζήτηση) 16:20, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 1, απορριψη χαρακτηρισμων ως ακροδεξιο κτλ.[επεξεργασία κώδικα]

Για το σημείο 1, προχώρησα σε αυτή την αλλαγή. [12] Cinadon36 17:17, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

υγ-Τελικά αφαίρεσα μεγαλο κομματι του προλόγου που έδινε την εντύπωση ενος διαγκωνισμού για ταμπέλλες-name calling. Νομιζω πως οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνουν στο οτι κινείται στον χώρο του ακροδεξιου εθνικισμού.Cinadon36 22:04, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 2, Αρχικά επιχειρήθηκε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών ως «Χρυσή Αυγή-παράρτημα Κύπρου»[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω είναι ακριβής η φράση " Αρχικά επιχειρήθηκε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών ως «Χρυσή Αυγή-παράρτημα Κύπρου»". Δες στην αρχή του βίντεο. Είμαι σίγουρος οτι το διάβασα και αλλού. Cinadon36 17:28, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 3, εισοδος στην Βουλή[επεξεργασία κώδικα]

Αντιλαμβάνομαι οτι η είσοδος στην Βουλή είναι λόγος για θριαμβολογίες, αλλά υπαρχουν τα εξείς προβλήματα: Α)Η επεξεργασία σας βασίζεται σε δικά σας άρθρα/κείμενα, τα οποία θεωρουνται πρωτογενείς πηγες και δεν χρησιμοποιούνται απο την ΒΠ. Β)Γράφεις το αρθρο λες και μιλάει κάποιος ΕΛΑΜίτης ("ενώ το 2016 είχαμε την τεράστια επιτυχία του κόμματος ") Γ)Ο Λιλήκας (και ο καθένας μας) παραδέχεται τις πράξεις του, όχι τις πράξεις άλλων. Αρα μιλάμε για ἑκτίμηση Λιλήκα, όχι "παραδοχή". Δ)Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε στους πανηγυρισμούς ενος κομματος για εισοδο του στην βουλή. Κομματα μπαίνουν και βγαίνουν σε βουλή αρκετά συχνά. Είναι δλδ αυτό που λέμε στην Βικιπαιδική αργκό en:WP:UNDUE.Cinadon36 17:36, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 4, ευρωβουλευτικες 2019[επεξεργασία κώδικα]

Προσθεσα στο λήμμα την παραγραφο σας, αφαιρόντας ενα κομμάτι το οποίο είναι ενα ευλογο συμπέρασμα, αλλά παντως συμπερασμα σας.[13]. Cinadon36 17:49, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 5, Η άνοδος του ΕΛΑΜ[επεξεργασία κώδικα]

Για ερμηνεία φαινομένων, απαιτουνται σοβαρές πηγές, πχ peer review journals. Το offsite, δεν ειναι σοβαρή πηγή. Το αρθρο του Στεφανου Κωνσταντινίδη στον Φιλελεύθερο, δεν ασχολείται με την άνοδο του ΕΛΑΜ, αλλά μιλά γενικά για την ανοδο της Ακρας Δεξιας στην Ευρώπη. Ενα μεγάλο απόσπασμα είναι χωρίς πηγή ("Ένας άλλος πολιτικός άξονας αξιοποίησης της ανόδου είναι η οικονομική κρίση του 2013 και το κούρεμα των καταθέσεων από την Κυβέρνηση της δεξιάς (ΔΗΣΥ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΕΛΑΜ να καρπωθεί την ψήφο διαμαρτυρίας την περίοδο εκείνη ώστε να εισέλθει το 2016 στη βουλή. Έχοντας στο καταστατικό του ως ιδεολογία μια κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική, κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους χαμηλόμισθους και κυρίως τις νεαρές ηλικίες. Τρίτον και πιο σημαντικό είναι η πολιτική του θέση ως προς το Κυπριακό πρόβλημα. Το ΕΛΑΜ αποτελεί το μοναδικό κόμμα στην Κύπρο, που τάσσετε ξεκάθαρα κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και γενικά της όποιας τύπου λύσης Ομοσπονδίας. Στηρίζει την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους τουρκοκύπριους ως απλή μειονότητα και όχι ως ξεχωριστή κοινότητα στο νησί. Σκοπός σύμφωνα με το ΕΛΑΜ είναι η διατήρηση του Κυπριακή Ελληνισμού στο νησί, ακολουθώντας τις βασικές αρχές του καταστατικού του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο"). Cinadon36 18:05, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 6 Στην κατηγορία 'Θέσεις'[επεξεργασία κώδικα]

Οπως προείπα, η Βικιπαίδεια δεν γράφεται με πρωτογενεις πηγές αλλα με δευτερογενείς. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφαιρεσα παραπομπές προς ΕΛΑΜ [14] και πρόσθεσα προτυπο παραπομπής. (ετσι συνηθίζεται στην ΒΠ οταν μια φράση ειναι μεγαλο διαστημα στην ΒΠ και αφαιρείται η παραπομπή, αν δεν βρεθει παραπομπή σε ευλογο διαστημα θα αφαιρεθεί και η προταση). Cinadon36 19:40, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 7 Ρητορική μίσους[επεξεργασία κώδικα]

Δεν βλέπω να γράφουμε ως γεγονος οτι το ΕΛΑΜ ασκεί ρητορική μίσους αλλά αναφέρουμε τι λένε εγκυροι σχολιαστες και γενικά εξηγούμε ποιος λέει τι. Ούτε λειαινουμε γωνίες, ούτε ομορφύνουμε κάτι, ουτε δαιμονοποιούμε. Cinadon36 19:53, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 8, Παρακλάδι[επεξεργασία κώδικα]

Το αν θα γράψουμε πως ειναι παρακλάδι της ΧΑ εξαρτάται απο το τι λένε οι Αξιοπιστες Πηγές. Υπάρχουν αρκετές πηγές, περαν απο αυτες που παρατίθενται στο λήμμα που μιλάνε για το οτι το ΕΛΑΜ ξεφύτρωσε με πρωτοβουλία της ΧΑ (πχ ο ΝΓΜ ορισε τον Χρίστου ως αρχηγο). Πχ

 • Giorgos Charalampous writes: "The next for mation in the far right space was ELAM (National Popular Front or Ethniko Laïko Metopo), established initially as a branch of the Greek far right Golden Dawn and then as a formally autonomous party.
 • Ourania Hatzidaki p 414
 • Hurriet]: ELAM was founded in 2008 by the ultranationalist Golden Dawn Party of Greece.
 • The national Herald:The protest was carried out by students tied to ELAM, an extreme-right nationalist offshoot of Greece’s fading neo-Nazi Golden Dawn party that was voted out of power in July 7 snap elections, with its hierarchy and dozens of members on charges of running a criminal gang and one charged with the murder of anti-Fascist hip-hop artist Pavlos Fyssas in 2013.
 • The Guardian, al jazeera..Hλιστα ειναι πολύ μεγάλη. Cinadon36 20:07, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 9, Ταλατ[επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα παρατίθενται 2 πηγές οι οποίες αναφέρουν οτι ηταν μέλη του ΕΛΑΜ. Cinadon36 20:10, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 10, κατάσβεση πυρκαγιών[επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει εγκυκλοπαιδική σημασία στο οτι βοηθήσατε σε κατάσβεση μερικών πυρκαγιών. Αλίμονο αν γράφαμε καθε φιλανθρωπική κινηση καθε κόμματος στην ΒΠ. Cinadon36 20:13, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Σημείο 11, Πόλεμος [επεξεργασία κώδικα]

Προστέθηκε η σημανση {{παραπομπή}} και αν δεν βρεθει κατι σε ευλογο διαστημα (κανας μήνας) θα αφαιρεθει η πρόταση. Cinadon36 20:16, 7 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Κατ'αρχάς ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τις αλλαγές και επιδιώκουμε και άλλες αλλαγές που θεωρούμε απαραίτητες:

Σημείο 2

Στην αλλαγή μας δεν είχαμε αφαιρέσει το ότι "αρχικά επιχειρήθηκε να εγγραφεί ως" έτσι. Προσθέσαμε όμως διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου του ΕΛΑΜ ότι "η Χρυσή Αυγή Κύπρου ήταν μία παλαιότερη κατάσταση που δεν αφορούσε όμως το ΕΛΑΜ ως Κίνημα. Από το 2004 και το Σχέδιο Ανάν υπήρχε ήδη στην Κύπρο μία ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στα πλαίσια της Χρυσής Αυγής. Όμως αυτό δεν μετατράπηκε ποτέ σε πολιτικό κίνημα. Το 2008 όταν οι συνθήκες ωρίμασαν και υπήρξε συνεργασία και με άλλους ανθρώπους που προέρχονταν άπο άλλους πολιτικούς χώρους δημιουργήσαμε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο" - Link: https://www.youtube.com/watch?v=gqtbxZKM2zQ

Σημείο 8 - Παρακλάδι

Το ΕΛΑΜ δεν αποτελεί παρακλάδι κανενός. Δεν είναι εταιρεία για να έχει θυγατρικές. Είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο και αυτοδύναμο πολιτικό κόμμα με δικό του καταστατικό και εγγεγραμμένο στον Έφορο Κομμάτων. Το ποια είναι η άποψη του κάθε Ακαδημαϊκού εμάς δεν μας καλύπτει ως προς το τι θα γράφετε γιατί η λέξη παρακλάδι παραπέμπει στνη ύπαρξη οργανωτικών σχέσεων και της λήψης οδηγιών και εντολών, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Σημείο 9

Δεν ήταν μέλη του ΕΛΑΜ που μπήκαν στην αίθουσα. Είναι καλό να γραφτεί ότι αθωώθηκαν.

Σημείο 10

Όπως δεν υπάρχει εγκυκλοπαιδική σημασία για φιλανθρωπική δράση, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει και για το "ναζιστικός χαιρετισμός Γεάδη Γεάδη", αφού αυτό δεν αφορά το κόμμα ως κόμμα, ούτε πρόκειται για κάποιο γεγονός αξιοσημείωτο. Αντιθέτως, ο ίδιος το έχει διαψεύσει.

ΕΠΙΣΗΣ

Το ΕΛΑΜ δεν έχει συνεργασία με το NPD ή την Forza Nuova αλλά με την πολιτική ομάδα ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) στην οποία συμμετέχουν κόμματα όπως Σαλβίνι, Λε Πεν κτλ. Θεωρούμε επίσης σωστό να γίνει === ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ === και όχι ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. --National People Front (συζήτηση) 13:13, 8 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Άλλαξα τον κώδικα της απάντησης σας για να διαβάζεται πιο ευκολα.[15] Λοιπόν, Για τα σημεία 9 και 10, αφαιρέθηκε το κείμενο, υποθέτω δεν έχετε αντιρρηση. Για τα υπόλοιπα τωρα...Σημείο 2: Δεν είμαι τόσο σιγουρος οτι η ΧΑ ήταν απλως μια προτέρα κατάσταση. Ο ιδιος ο Χρίστου είχε πει πως είστε η ΧΑ της Κύπρου, ο Κασσιδιάρης έκανε ανάλογες δηλώσεις, αλλά πιο σημαντικό, την σύνδεση την κάνουν Αξιοπιστες Πηγές. Αντιλαμβάνομαι πως σας είναι αδιάφορο το τι γράφουν οι διαφοροι ακαδημαϊκοί, ωστόσο η ΒΠ εμπιστεύεται την επιστήμη και τους...«ιερείς» της, τους ακαδημαϊκους ερευνητές, για να αναλύσει και περιγράψει μια κατασταση ή φαινόμενο. Την λογική πίσω από αυτή την πολιτική μπορείτε να την ανιχνεύσετε σε αυτό το κείμενο:Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα#Επαληθευσιμότητα, όχι αλήθεια Το ίδιο ισχύει και για το Σημείο 8. Υπάρχουν αρκετές πηγές που περιγράφουν οτι το ΕΛΑΜ ξεπήδησε απο την ΧΑ. Μια μάλιστα λέει οτι ο Χρίστου τοποθετήθηκε ως τετοιος μετά απο επιλογή του ΝΓ Μιχαλολιάκου. Οσο για την τελευταία παρατηρηση σας, αλλαξα τον τίτλο[16] αλλά η λέξη οργανώσεις παραμένει, διότι η ενότητα αναφέρεται και σε σχέσεις με μη πολιτικές ομάδες. Αν θέλετε να γραφτει πως συνεργάζεστε με την ID, βρέστε μια Αξιόπιστη Πηγή η οποία να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Τέλος, για το NPD και FN, είναι δυσκολο να φύγει, καθώς το λέει μια Αξ. Πηγή. Για να φύγει, θα πρέπει να βρεθουν άλλες Αξ. Πηγές που να το διαψεύδουν, αλλά υποψιάζομαι πως αυτό ειναι αρκετά δύσκολο. Cinadon36 14:14, 8 Ιανουαρίου 2020 (UTC)

Λεξιλόγιο[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο αναφέρει: απομάκρυνση από τον ιστορικό στόχο του ενωτικού κινήματος της Κύπρου, έναν στόχο τον οποίο είχαν εκφράσει προηγούμενες εθνικιστικές οργανώσεις όπως η ΕΟΚΑ, η ΕΟΚΑ Β' και φυσικά ο Γεώργιος Γρίβας. Νομίζω πως η πρόταση αυτή μπερδεύει το κίνημα ένωσης της Κύπρου με προσπάθειες να ενωθεί το νησί αφότου διχοτομήθηκε. Gnkgr (συζήτηση) 23:41, 30 Ιουλίου 2020 (UTC)

Επικαιροποίηση στοιχείων[επεξεργασία κώδικα]

Προστέθηκαν στοιχεία που λήφθηκαν από συνεντεύξεις του Πρόεδρου του ΕΛΑΜ σε τηλεοπτικές εκπομπές και διευκρινίζουν την τωρινή σχέση του Κόμματος με τη Χρυσή Αυγή.