Συζήτηση:Εθισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ιατρική Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ιατρική», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.

Ο εθισμός και η εξάρτηση δεν ταυτίζονται. --C Messier 14:17, 27 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

  • Ναι, λέει βέβαια εξάρτηση από συνήθεια, όχι πχ την εξάρτηση του μωρού από τη μητέρα. Παραπέρα ο εθισμός για μένα μάλλον αφορά τις πράξεις του ατόμου και όχι τις ουσίες αυτές καθεαυτές. Για παράδειγμα ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης, αν ήταν μόνιμο και δεν θα υπήρχαν διακυμάνσεις στην αίσθηση έλλειψης, ισοδυναμεί με εθισμό; Λέω όχι, αν και είναι εμφανώς εξάρτηση.
  • Ορίζεται για μένα, με βάση το πιο πάνω, εθισμός στη λήψη μιας ουσίας, στο σεξ, στο να σκοτώνει κανείς κλπ, και η δύσκολη κατάσταση προκύπτει από την απευκέτα σειρά πράξεων που επαναλαμβάνεται με δίψα χωρίς να μπορεί να ξεφύγει κανείς.
  • Εδώ[1] και εδώ[2] τα διαχωρίζει.   ManosHacker 14:15, 29 Νοεμβρίου 2014 (UTC)
Ακριβώς, τα διαχωρίζει. --C Messier 18:05, 29 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ο εθισμός και η εξάρτηση δεν ταυτίζονται. Γιατί προέρχονται άλλες ετυμολογικές και εννοιολογικές ρίζες -τα ρήματα ΕΘΙΖΩ- και ΕΞΑΡΤΏ. Η πλησιέστερη έννοια στο πρώτο -ΕΘΙΖΩ- είναι το ΣΥΝΗΘΊΖΩ, που και τα δύο στηρίζονται στο μέτρο της επανάληψης. Αντίθετα με την ΕΞΆΡΤΗΣΉ,όπου η Επανάληψη λαμβάνεται ως δεδομένη για την ύπαρξη της, και γιαυτό δεν παίζει κανένα ρόλο.Η Εξάρτηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα του Εθισμού, αλλά όχι απαραίτητα.Παράγωγα επίσης του Εθισμού είναι Το Έθος και το Έθιμο,που δεν έχουν καμία σχέση με την Εξάρτηση.MC&G (συζήτηση) 11:35, 29 Ιουνίου 2016 (UTC)