Συζήτηση:Διαδίκτυο των πραγμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αγγλικά ή Ελληνικά;[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα περιγράφει τον ευρέως γνωστό όρο Internet of things (IoT), στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως Διαδίκτυο των πραγμάτων ή Ίντερνετ των πραγμάτων ή Δίκτυο των πραγμάτων. Σε μία επίσκεψη μου στην Γερμανική και Γαλλική βικιπαίδεια είδα πως έχει ονομαστεί σύμφωνα με την αντίστοιχη γλώσσα. Πως είναι σωστό να καθιερωθεί στην Ελληνική Βικιπαίδεια; Δηλαδή πόσο πιθανό είναι να το αναζητήσει κάποιος ως "Διαδίκτυο των πραγμάτων". Χρήστης:Aggelos1357/πρόχειρο/Internet of things (IoT) Aggelos1357 (συζήτηση) 19:19, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο το https://www.linguee.com/english-greek/search?source=auto&query=Internet+of+things. Για την συγκεκριμένη περίπτωση π.χ. οι ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (europa.eu) έχουν επιλέξει την απόδοση ως Ίντερνετ των πραγμάτων ή Διαδίκτυο των πραγμάτων ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες εκδοχές αλλού. Προσωπικά θεωρώ καλύτερο το Διαδίκτυο των πραγμάτων. Gts-tg (συζήτηση) 19:23, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Μάλιστα, ευχαριστώ για την πληροφορία. Νομίζω πως θα καταλήξουμε στο "Διαδίκτυο των πραγμάτων" Aggelos1357 (συζήτηση) 19:26, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Aggelos1357 καθώς το Ίντερνετ των πραγμάτων φαίνεται να έχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καλό είναι να υπάρχει και αυτό με έντονα γράμματα στην κορυφή (π.χ. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων ή Ίντερνετ των πραγμάτων είναι ...) έτσι ώστε να το πιάνουν οι μηχανές αναζήτησης. Gts-tg (συζήτηση) 19:32, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Δεν καθιερώνουμε τίποτα στη Βικιπαίδεια. Απλώς καταγράφουμε και αντιγράφουμε την απόδοση που γίνεται σε άλλες πηγές, όπως ορθά αναφέρει ο Gts-tg. Και μεταξύ δυο - τριών αποδόσεων, επιλέγουμε αυτή που βλέπουμε ως επικρατέστερη για τον τίτλο και όχι αυτή που μας αρέσει. Στη συνέχεια, στο κείμενο αναφέρουμε και τις δυο - τρεις επικρατέστερες εκδόσεις. --Focal Point 19:34, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Ευχαριστώ για τις συμβουλές Gts-tg Aggelos1357 (συζήτηση) 20:32, 2 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Aggelos1357 και αυτό που ανέφερε ο FocalPoint είναι σημαντικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στο linguee εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα το Ίντερνετ των πραγμάτων, άλλα άλλο ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι και το ίδιο το Google μέσω των αναζητήσεων, π.χ. αριθμός αποτελεσμάτων για Διαδίκτυο των πραγμάτων και αρ. αποτελεσμάτων για Ίντερνετ των πραγμάτων, η πρακτική αυτή θέλει όμως προσοχή γιατί δεν είναι πάντα έγκυρη (π.χ. κάποιος όρος μπορεί να βρίσκεται σε περιεχόμενο το οποίο απλώς αναπαράγεται από εκατοντάδες/χιλιάδες μπλογκ, twitter feeds κτλ οπότε δεν είναι πραγματική ανεξάρτητη αναφορά και δεν έχει και το ίδιο βάρος με επίσημες/λόγιες χρήσεις σε ιστότοπους/πηγές που σχετίζονται με το θέμα του όρου), οπότε λαμβάνονται όλα αυτά υπόψη ανάλογα με την περίπτωση. Gts-tg (συζήτηση) 07:18, 3 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)