Συζήτηση:Δέσπω Διαμαντίδου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο πατερας της ηθοποιου Δεσποινας Διαμαντιδου ηταν ελληνας εκ Ρωσίας με καταγωγή απο την Τραπεζουντα του Ποντου.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.69.189.74 (συζήτησησυνεισφορά) .

Πηγή γι' αυτό υπάρχει; Αν ναι, να το προσθέσεις στο λήμμα! --Ttzavarasσυζήτηση 23:11, 25 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Ημερομηνία γεννήσεως[επεξεργασία κώδικα]

Επαναφέρω την ημερομηνία γεννήσεως στις 13 Ιουλίου (Ιουλιανό / 26 Ιουλίου Γρηγοριανό). Ο χρήστης που έκανε την τελευταία αλλαγή, την βάσισε σε μία και μοναδική πηγή (ΣΕΗ), η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- έχει υποπέσει σε λαθάκια στο παρελθόν.
Η 13 Ιουλίου (ή γενικότερα ο Ιούλιος) υποστηρίζεται πολύπλευρα, μεταξύ άλλων από ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές: "ancestry.com", "Internet Movie Database", "Library of Congress" (Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσσου), "Find a grave", "sinemia.com", "filmow.com", "The movie DB", "Internet Broadway Database", "Rotten Tomatoes", "British Film Institute", "wilmaa.com", "Playbill", "noovie.com", "altcine.com", "Fusion Movies", "Obituaries in the Performing Arts, 2004" (Βιβλίο του Harris M. Lentz III εκδοθέν το 2005 από τον εκδοτικό οίκο «McFarland & Co Inc») και δειγματοληπτικά μία ελληνική: "100 χρόνια από τη γέννηση της Δέσπως Διαμαντίδου", άρθρο της 9ης Ιανουαρίου 2016 στην εφημερίδα "Το Βήμα", αφιερωμένο στη Δέσπω Διαμαντίδου.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι άλλο. Η Δέσπω Διαμαντίδου είχε ξεκινήσει θεατρική περιοδεία στις ΗΠΑ την άνοιξη του 1967 με το έργο "Illya Darling". Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της έγινε στην Ελλάδα το απριλιανό πραξικόπημα. Η Διαμαντίδου αποφάσισε να μην ξαναγυρίσει στην Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες και παρέμεινε "εξόριστη" στις ΗΠΑ ως τη μεταπολίτευση, αφού γύρισε στην Ελλάδα μόλις αργά το καλοκαίρι του 1974 (το περιεχόμενο αυτής της πρότασης αποτελεί δήλωση της ιδίας σε συνέντευξή της στην ελληνική τηλεόραση). Έτσι προέκυψε και η συμμετοχή της σε κάποιες αμερικανικές ταινίες και στην επταετία, αλλά και αργότερα όταν ξαναπήγε εκεί. Στη διάρκεια της εκεί διαμονής της υπέβαλε (το 1976) αίτηση για να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα (naturalization). Βρήκα και ανέβασα σε host την αίτηση, που αναγράφει την ημερομηνία γέννησης και φέρει ιδιόχειρη υπογραφή της Δέσπως Διαμαντίδου. Εκεί φαίνεται ότι η Διαμαντίδου "έκρυψε" τέσσερα χρόνια, προφανώς όμως δεν είχε λόγο να αλλάξει τα γενέθλιά της. (Σημ.: πιθανότατα το κρύψιμο των χρόνων το είχε κάνει ήδη στην Ελλάδα κατά την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, από την οποία πήρε τα στοιχεία η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία. Η τακτική αυτή ήταν αρκετά συνήθης εκείνα τα χρόνια, ιδίως μάλιστα από γυναίκες. Προσωπικά γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις, ενώ και η αείμνηστος πεθερά μου είχε "γίνει" ακριβώς τέσσερα χρόνια νεότερη στην ταυτότητά της). Το λινκ για όποιον θέλει να δει ιδίοις όμμασι αυτό το έγγραφο, είναι εδώ.
Κατόπιν τούτου θεωρώ ότι η επαναφορά της ημερομηνίας γεννήσεως στην 13η Ιουλίου είναι αρκούντως τεκμηριωμένη. Σημ.: την επάρκεια των στοιχείων καλείται να κρίνει έκαστος αναγνώστης. Ούτε γνωστός της ήμουν, ούτε την έχω ποτέ συναντήσει προσωπικά. Ως εκ τούτου για την ορθότητα δέον να θεωρηθούν υπεύθυνες οι ίδιες οι αναφερθείσες πηγές. --MedMan (συζήτηση) 19:25, 9 Ιουνίου 2019 (UTC)[απάντηση]