Συζήτηση:Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γράμματα και λογοτεχνία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Γράμματα και λογοτεχνία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

εθνικοσοσιαλισμός[επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Πλήθων ήταν φίλος της αρχαιοελληνικής θρησκείας αλλά εισηγήθηκε δική του προσωπική εθνικιστική θρησκεία που περιείχε διάφορες προσμίξεις θρησκειών και δοξασιών. Συμμετείχε στη Σύνοδο της Φεράρας και έλαβε θέση ανθενωτική όπως ο "άσπονδος" φίλος του μετέπειτα Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος και όχι όπως ο μαθητής του Μητροπολίτης Βησσαρίων. Το άρθρο χρειάζεται ιστορικές διορθώσεις και λιγότερη εμπάθεια. Βέβαια ήταν μεγάλος λόγιος με καταλυτική επίδραση στην ελληνική και ευρωπαϊκή φιλοσοφία όμως υπήρξε και προάγγελος εθνικοσοσιαλιστικών ιδεών.--Origenis 03:40, 30 Ιουλίου 2005 (UTC)

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι Πλήθωνας υπήρξε προάγγελος, ή ένας από τους ηθικούς αυτουργούς των εθνικιστικών και εθνοκρατικών ιδεολογημάτων του 18ου αιώνα. Αντιθέτως, υπήρξε έντονος υπερασπιστής ανθρωπιστικών ιδεών, κάτι που καταφαίνεται στο "Περί Νόμων" σύγγραμμά του. Iamos ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 212.54.218.195 (συζήτησησυνεισφορά) .

Πως και από που προκύπτει ο εθνικοσοσιαλισμός (=ναζισμός) στο έργο του Πλήθωνα; Ποια ήταν η εθνικιστική θρησκεία που εισήγαγε, ήταν μόνο από Έλληνες προς Έλληνες για Έλληνες; Ο ελληνισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα με τους εθνικούς Έλληνες, και ο παγανισμός της αρχαιότητας δεν είναι το ίδιο με τον οργανωμένο νεοπαγανισμό ως εκκλησία (Ιουλιανού του Παραβάτη αρχικά, σύγχρονοι εθνικοί/νεοπαγανιστές σήμερα), ακολουθώντας την θεώρηση αυτή βαδίζουμε σε σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια. Gts-tg (συζήτηση) 13:48, 1 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)


Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον κατά περίπτωση.

--Gerakibot (συζήτηση) 07:04, 24 Αυγούστου 2019 (UTC)