Συζήτηση:Γενική εξέταση ούρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Επειδή το άρθρο Γενική εξέταση ούρων ήταν ένα άδειο κουφάρι (δες εδώ), του έβαλα κείμενο, παίρνοντας κατά κύριο λόγο την εισαγωγή και λίγο από πιο κάτω από κάθε επί μέρους άρθρο. Θα προτιμούσα να μην είναι τόσο τεράστιο, αν δεις κάτι που μπορείς να κόψεις κόψε. Αν από την άλλη πλευρά δεις κάτι να χρειάζεται επέκταση, γράψε κι άλλα, μη λαμβάνεις υπόψη σου τα γούστα μου, αρκεί το άρθρο να είναι σωστά αναπτυγμένο. --Focal Point 22:13, 30 Ιουλίου 2011 (UTC)

Χαιρετίζω την προσπάθεια βελτίωση του λήμματος «γενική εξέταση ούρων» το οποίο εγώ αρχικά ανέπτυξα. Θα ήθελα όμως να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες σκέψεις. Το λήμμα «γενική εξέταση ούρων» αναπτύχθηκε ως η αρχική σελίδα ενός μελλοντικού βιβλίου Wikipedia με θέμα την γενική εξέταση ούρων. Σήμερα όλα τα επιμέρους κεφάλαια αυτού του βιβλίου, δηλαδή τα λήμματα στα οποία παραπέμπτει έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν περίπου 1,5 χρόνο. Έγινε από εμένα (εκπαιδευτικός ΤΕΙ) αλλά και φοιτητές μου οι οποίοι ανέλαβαν να αναπτύξουν επιμέρους λήμματα. Μετά από 1,5 χρόνο είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ανεβάσει όλη σχεδόν την πληροφορία και γνώση που αφορά την γενική εξέταση ούρων καθώς και πολλά άλλα λήμματα που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα. Σύντομα όλο τα λήμματα θα «δέσουν» σε ένα βιβλίο wiki το οποίο θα διατεθεί του χρόνου στους φοιτητές. Η πληροφορία όλη έχει ελεγχθεί και ενώ υπάρχουν περιθώρια προσθηκών στα επιμέρους λήμματα τουλάχιστον ότι έχει ανέβει είναι έγκυρο και αποτελεί μια εκλαϊκευμένη έγκυρη ιατρική εγκυκλοπαίδεια. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να προλάβω επιμέρους καταστροφικές προσθήκες από άλλους συνεισφέροντες. Κατά συνέπεια η προσθήκη ήδη ανεβασμένου υλικού στο λήμμα της γενικής εξέτασης των ούρων δεν βοηθά την προσπάθεια δημιουργίας ενός έγκυρου wiki ιατρικού βιβλίου. Η επανάληψη όλου αυτού του υλικού στο εισαγωγικό κεφάλαιο, γιατί τέτοιο θα είναι το λήμμα «γενική εξέταση ούρων», δεν βοηθά στην ολοκλήρωση αυτής της πολύμηνης προσπάθειας. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν προστίθονταν αντίστοιχο επεξηγηματικό υλικό στο λήμμα «εξετάσεις αίματος» (βλέπε το link: http://el.wikipedia.org/wiki/Εξετάσεις_αίματος) . Είναι φανερό ότι ο συνεισφέρων αυτού του λήμματος («εξετάσεις αίματος) δεν επιθυμεί το λήμμα αυτό να περιέχει τα πάντα για τις εξετάσεις αίματος (θα απαιτούνταν δεκάδες σελίδες) παρά μόνο το λήμμα αυτό να αποτελεί την εισαγωγή για κάποιον που επιθυμεί να αναζητήσει πιο εξειδικευμένη πληροφορία. Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να αφαιρέσετε το υλικό που έχετε προσθέσει και να αποκατασταθεί η αρχική μορφή του άρθρου. Φυσικά αν υπάρχουν νέες πληροφορίες για τα επιμέρους θέματα θα ήταν καλό να προστεθούν στα επιμέρους λήμματα. Επειδή δε αναφέρετε ότι κείμενο σας φαίνονταν άδειο σας διαβεβαιώνω ότι σύντομα θα πάψει να είναι άδειο γιατί θα προσθέσω σε αυτό πληροφορίες για την ίδια την γενική εξέταση ούρων (ιστορικά στοιχεία, επιδημιολογικά στοιχεία). Eπιπλέον υπάρχει μία σύγχυση με τις κατηγορίες «υγειονομικές εργαστηριακές εξετάσεις» και «ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις». Άλλες εξετάσεις έχουν μπει στη πρώτη κατηγορία και άλλες στη δεύτερη. Προτείνω να χρησιμοποιείται για όλες τις εξετάσεις αίματος, ούρων, ο όρος ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις.Petef 11:03, 4 Αυγούστου 2011 (UTC)

Καλησπέρα, δεδομένου ότι εδώ είμαστε η Βικιπαίδεια που ο καθένας μπορεί να αλλάξει ένα άρθρο, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι το άρθρο αυτό δεν είναι ιδιοκτησία ούτε δική σας, ούτε δική μου κάτι που ισχύει και για το άλλο άρθρο που υποδείξατε. Με την έννοια αυτή, μπορείτε αν επιθυμείτε να αφαιρέσετε άμεσα όλες τις συνεισφορές μου (και εγώ αντίστοιχα την αναίρεση και ούτω καθ'εξής). Σαφέστατα λοιπόν, η προσπάθεια που κάνετε να με πείσετε είναι ο βέλτιστος τρόπος και ευχαριστώ για το κείμενο που μου γράψατε.

Επί του θέματος λοιπόν: Αν ξεχάσουμε για λίγο την εξαίρετη ιδέα σας για ένα βιβλίο, το λήμμα γενική εξέταση ούρων είναι και πρέπει να είναι ένα αυτόνομο άρθρο που να αφορά το ζήτημα και όχι αναγκαστικά ένας ξερός κατάλογος. Εγώ, με απλοϊκό τρόπο, αντέγραψα μέρος του κειμένου που συνεισφέρατε, ώστε να μην μένει ο κατάλογος. Αντιλαμβάνομαι ότι θα επεκτείνετε το θέμα και χαίρομαι που το ακούω, αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε το άρθρο αυτό πρώτη σελίδα από κάτι άλλο, αλλά αυτόνομο θέμα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει κάτι γραμμένο, σαν και αυτό που έβαλα, μετά από κάθε τίτλο εξέτασης (ή κατηγορία εξετάσεων). Αν προτείνετε τρεις μεστές γραμμές για κάθε εξέταση, θα το δεχτώ (αντί για την παράγραφο που έφτιαξα, χωρίς να είμαι σίγουρος τι είναι σημαντικό να συμπεριλάβω). Αν προτείνετε τουλάχιστο να υπάρχουν οι φυσιολογικές τιμές (όπως στη φόρμα που αναγράφονται τα αποτελέσματα), θα το θεωρήσω οριακό, αλλά έστω και έτσι θα το δεχτώ (διαμαρτυρόμενος). Εδώ όμως προτείνετε πλήρη επαναφορά στον απλό κατάλογο: Με αυτή την πρόταση διαφωνώ για τον λόγο που σας εξήγησα παραπάνω. Το άρθρο αυτό δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η πρώτη σελίδα του βιβλίου σας. Είναι αυτόνομο άρθρο που πρέπει να στέκεται μόνο του. Επειδή όμως η Βικιπαίδεια δε φτιάχνεται από έναν άνθρωπο ή δυο, αλλά από πολλούς, σταματώ εδώ και ας δώσει γνώμη και κανείς άλλος (αν εμφανιστεί κανείς).

Στο άλλο άρθρο που αναφέρατε, έχουμε έναν μεγάλο κατάλογο και όχι άρθρο. Ο προσφορότερος τίτλος θα ήταν Κατάλογος εξετάσεων αίματος και θα προτείνω τη μετακίνησή του. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι λογικό και εδώ: Να φτιαχτεί και ένα άρθρο με το περιεχόμενο που προτείνετε (σκέτος κατάλογος εξετάσεων) με τίτλο: Κατάλογος εξετάσεων ούρων. Σε αντιστοιχία, έχω και εγώ δει μια τέτοια ανάγκη σε θέματα που αναπτύσσω και υπάρχει το άρθρο [[[Σύνταγμα της Ελλάδας]] με άλλη χρήση από το Κατάλογος συνταγμάτων της Ελλάδας. Με την ίδια λογική προτείνω να αναπτυχθεί το εδώ άρθρο όπως αναφέρω παραπάνω με τίτλο τον παρόντα: Γενική εξέταση ούρων και τον απλούστερο κατάλογο: Κατάλογος εξετάσεων ούρων ή Κατάλογος εξετάσεων γενικής εξέτασης ούρων (δε μου αρέσει το δεύτερο, ενώ είναι πιο ακριβές, θα βρείτε σίγουρα ως ειδικός κάποιον καλύτερο τίτλο). --Focal Point 17:45, 4 Αυγούστου 2011 (UTC)

Όσα γράφει ο συνάδελφος Focal Point πιο πάνω με βρίσκουν σύμφωνο. Η Βικιπαίδεια είναι ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια και δεν είναι δυνατό να ζητάτε από χρήστη ή χρήστες να σβήσουν όσα έχουν συνεισφέρει σε οποιοδήποτε άρθρο για οποιοδήποτε λόγο, εκτός αν είναι εμφανώς ψευδή, υβριστικά, άσχετα με το συγκεκριμένο άρθρο ή ολοσχερώς χωρίς τεκμηρίωση. Η Βικιπαίδεια είναι συνεργατικό εγχείρημα και καθένας έχει το ίδιο δικαίωμα με τον δημιουργό του άρθρου να το τροποποιήσει όπως νομίζει ότι θα το κάνει καλύτερο. Η πολιτική επί του θέματος είναι σαφέστατη: "Αν δεν θέλετε το κείμενό σας να υποστεί επεξεργασία και να αναδιανεμηθεί κατά βούληση, τότε μην το καταχωρείτε εδώ. Αν δεν το γράψατε ο ίδιος, τότε πρέπει να είναι διαθέσιμο υπό όρους σύμφωνους με τους Όρους Χρήσης, και συμφωνείτε να ακολουθήσετε οποιεσδήποτε απαιτήσεις αδειοδότησης.". --Ttzavarasσυζήτηση 18:24, 4 Αυγούστου 2011 (UTC)

Μια μικρή διευκρίνιση: Εκτός από τους παραπάνω λόγους, μπορούν σαφέστατα να σβηστούν κομμάτια γιατί κατά τη γνώμη σας δεν ταιριάζουν ή παραείναι πολλά, ιδιαίτερα αν υπάρχουν και αλλού. Απλά η πλήρης διαγραφή (που προτείνετε) είναι τόσο δραστική που καλό είναι να έχει μια αιτιολόγηση που να γίνει αποδεκτή και από άλλους. --Focal Point 22:21, 4 Αυγούστου 2011 (UTC)

Συμφωνώ και με τους δύο. Να προσθέσουμε όμως, ότι στο βιβλίο υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μπει και μια συγκεκριμένη έκδοση του άρθρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν το βιβλίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για διδακτικούς σκοπούς και για κάποιο μάθημα και πρέπει να περιέχει ένα ορισμένο κείμενο χωρίς βανδαλισμούς και παραποιήσεις. Δηλαδή, όταν φέρετε ένα άρθρο στο σημείο ακριβώς που θέλετε, τότε βάζετε την συγκεκριμένη έκδοση του άρθρου στο βιβλίο. Το άρθρο όσο και να αλλάξει αργότερα, αυτή την έκδοση θα έχετε πάντοτε, εκτός και αν την αλλάξετε. Στην σελίδα αυτή θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες. --Wehnekoeh 18:38, 4 Αυγούστου 2011 (UTC)

Πολύ ωραία: Αγαπητέ Petef έχεις στη διάθεσή σου τρεις - τέσερεις λύσεις. Πάρε και διάλεξε αυτή που σου αρέσει καλύτερα. Ο Wehnekoeh ως έμπειρος χρήστης και έδωσε μια επίσης πολύ καλή ιδέα, αντάξια και του πιο υπομονετικού μερμηγκιού. --Focal Point 20:21, 4 Αυγούστου 2011 (UTC)

Θα συνδυάσω λοιπόν όλες τις προηγούμενες προτάσεις. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσω στο μελλοντικό βιβλίο την παλαιότερη έκδοση του λήμματος "γενική εξέταση ούρων". Σε ότι αφορά το ίδιο το λήμμα "γενική εξέταση ούρων" δεν θα πρέπει να αλλάξει το όνομά του (π.χ. κατάλογος εξετάσεων ούρων) γιατί επιστημονικά ως γενική εξέταση ούρων εννοείται ένα συγκεκριμένο πακέτο εξετάσεων. Μελλοντικά θα αλλάξω όμως το υπάρχον λήμμα προσθέτοντας φυσιολογικές τιμές, επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και ιστορικά στοιχεία έτσι ώστε και αυτοδύναμο να είναι αλλά και να μην περιέχει κοινά στοιχεία με άλλα λήμματα. Petef 22:03, 5 Αυγούστου 2011 (UTC)