Συζήτηση:Γενικές αρχές φωτογραφίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μήπως αυτό το κείμενο είναι περισσότερο κατάλληλο ως εγχειρίδιο φωτογραφίας στα βικιβιβλία; --geraki Talk 14:39, 19 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν, μάλιστα προτού δω το σχόλιο που άφησε ο Geraki... Atlantia 15:28, 19 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)
Τα μέρη που ασχολείται το άρθρο.. θα μπορούσαν να είναι μέρη άρθρων.. όπως το πρόσφατο άρθρο που τελειώνω.. Φίλτρο (φωτογραφία).. Γενικά δεν έχω καταλάβει πότε ένα άρθρο καταλήγει στα βικιβλία; Άμα στο μέλλον μαζευτούν 100 άρθρα φωτογραφίας.. στην wikipedia όλα αυτά αν τα ενώσεις δεν είναι ένα βικιβιβλίο; Ggia 17:45, 19 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)
Δεν είναι θέμα μεγέθους αλλά scope. Στα βικιβιβλία βάζουμε εγχειρίδια εκμάθησης (όπως μάλλον ο χαρακτήρας αυτού του κειμένου) ή εξειδικευμένων πληροφοριών (εκβαθυνση). --geraki Talk 17:51, 19 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)
Για να το θέσω πιο κατανοητά.. πίσω από την Πύλη:Φωτογραφία που δημιούργησα (το καλοκαίρι αν θυμάμαι) έχω σκοπό να συνεισφέρω σε περισσότερα άρθρα περί φωτογραφίας.. όπως και να αναβαθμίσω κάποια τα οποία δεν είναι αναπτυγμένα.. με σκοπό.. την δημιουργία ενός βιβλίου pdf (με το αντίστοιχο εργαλείο) από αυτά τα άρθρα. Σας προσωπικό στόχο έχω να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο βιβλίο από όλα τα άρθρα.. (άρθρα πάντα με την πολιτική πηγών κλπ). Το έχει σκεφτεί αυτό κάποιος άλλος για κάποια άλλη θεματική ενότητα εδώ αυτό;
Γενικά νομίζω ότι τα όρια καθαρά τεχνικού άρθρου (πείτε το βικιβιβλίο) και εγκυκλοπαιδικού άρθρου είναι ασαφή. Δείτε το Πολωτικό φίλτρο (φωτογραφία) ή το τελευταίο που ασχολούμαι Φίλτρο (φωτογραφία).. Για παράδειγμα το Φίλτρο (φωτογραφία) έχει περισσότερες τεχνικές πληροφορίες.. από το άρθρο εδώ.. και ταυτόχρονα είναι και πιο εγκυκλοπαιδικό.. (δείτε τις πληροφορίες για της υπεριώδης ακτινοβολίες, κυματική θεώρηση του φωτός).. Ggia 17:58, 19 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

διάφραγμα έχει ο φακός και σχηματίζει οπή, το κλείστρο είναι εντός της κάμερας μπροστά από την πλάκα καταγραφής ή το φιλμ[επεξεργασία κώδικα]

οι περισσότερες κάμερες έχουν εσωτερικό κλείστρο λίγο μπροστά από την επιφάνεια καταγραφής, σπανίως κάποια διαφράγματα δρουν ως κλείστρο μα έχουν αδράνεια (αποτυχημένα κλείστρα που δεν σου δίνουν απόλυτο έλεγχο), οι παλιές κάμερες με τάπα άνοιγαν και έκλειναν από μπροστά και η τάπα (που δεν είναι διάφραγμα εάν δεν έχει οπή) ήταν το κλείστρο τους το οποίο ρυθμίζει τον χρόνο έκθεσης. (αν χαλάσεις μία τάπα και ανοίξεις οπή, τότε έχεις ένα διάφραγμα και όχι ένα κλείστρο) (πειραματικά έχουν γίνει και κάμερες με κλείστρο ξεχωριστό, όμως σε άλλη θέση, μπροστά ή πίσω από το διάφραγμα, πιο σπάνιο αυτό)