Συζήτηση:Αρμένης (επώνυμο)

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπάρχει έρευνα γενετική που διευκρήνη ότι το επώνυμο Αρμένης στην Κέρκυρα δεν έχει Αρμενικές ρίζες.

Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην σελίδα αυτή έχουν Κερκυραίκη πατρική καταγωγή.

Σας ευχαριστώ πολύ,

User: Αλέξανδρος Αρμένης Αλέξανδρος Αρμένης (συζήτηση) 19:15, 5 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Πηγές πέρι γενετικής έρευνας[επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η οικογένεια που αναφέρεται στη σελίδα (Αρμένης: Κλάδος Κερκύρας) έχει αξιόπιστες, δημοσιευμένες πηγές πέρι γενετικής έρευνας της πατρικής καταγωγής.

Η γενετική γενεαλογία είναι αποδεκτή επιστήμη και η χρήση των δεικτών SNP για τον προσδιορισμό της γενετικής του πληθυσμού έχει δημοσιευθεί ευρέως σε επιστημονικά περιοδικά.

Σημαντικότερος δείκτης στις πληθυσμιακές αναλύσεις παίζουν τα SNP που αφορούν την αλλαγή μιας βάσης σε καθορισμένη θέση στην ακολουθία του dna. Οι δείκτες αυτοί έχουν χαμηλότερη συχνότητα μεταλλαξιγένεσης από τα STR και θεωρείται πως οι μεταλλάξεις τους είναι μοναδικά γεγονότα στην ιστορία εξέλιξης του ανθρώπου. Αν 2 άτομα μοιράζονται μια τέτοιου είδους μετάλλαξη τότε πιστοποιείται η κοινή καταγωγή τους από κάποιο προγονικό άτομο στο οποίο εμφανίστηκε η μετάλλαξη. Έτσι θεωρούνται ιδεώδεις γενετικοί δείκτες στις πληθυσμιακές αναλύσεις και ειδικότερα για την ιχνηλάτηση της ιστορίας ενός γενεαλογικού δέντρου.

Τα SNP (Απλοί νουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί) της οικογένειας Αρμένης στην Κέρκυρα έχουν προσδιοριστεί ώς U152 και L2. Αυτοί οι δείκτες SNP δεν ανήκουν στον αρμενικό πληθυσμό και υπάρχει μια εναλλακτική ετυμολογία για το όνομα που ταιριάζει καλύτερα σε αυτά τα επιστημονικά ευρήματα.

User: Αλέξανδρος Αρμένης Αλέξανδρος Αρμένης (συζήτηση) 19:44, 5 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Επιστημονική έρευνα[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ, σας ευχαριστώ που εκθέσατε τον προβληματισμό σας. Ας προσπαθήσουμε να ανασκοπήσουμε ορισμένες παραδοχές:

1) Εντούτοις, αν προβάλετε κάποιον ισχυρισμό περί γενετικής γενεαλογίας, απαιτείται ισχυρή τεκμηρίωση από επιστημονικές πηγές. Αυτές περιλαμβάνουν επιστημονικές έρευνες εκδεδομένες από αποδεκτούς πανεπιστημιακούς οίκους με παραπομπές σε συγκεκριμένη σελίδα, όχι ιστοτόπους στο διαδίκτυο. Παρακαλώ να έχετε υπ' όψιν ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς τής ΒΠ (δείτε Βικιπαίδεια: Παράθεση πηγών), τα λήμματα της Βικιπαίδειας δεν αποτελούν αποδεκτή πηγή για συγγραφή άλλων λημμάτων.

2) Σε σχέση με την ετυμολογία των επωνύμων, νομίζω ότι έχετε μπερδευτεί. Οι ετυμολογικές έρευνες βασίζονται σε γλωσσολογικά δεδομένα και αυστηρά κριτήρια· δεν προσαρμόζονται στις εικασίες περί καταγωγής. Η ονοματολογία είναι πολύπλοκη επιστήμη και η προέλευση των επωνύμων μπορεί να ποικίλλει. Στο παρελθόν τα επώνυμα δεν είχαν σταθεροποιηθεί και κατά καιρούς άλλαζαν βασιζόμενα σε προσωνύμια ή σε άλλα συμβάντα. Επί παραδείγματι, δεν είναι δεδομένο ότι κάποιος με το επώνυμο Αρμένης έχει αρμενική καταγωγή· μπορεί να έλαβε το προσωνύμιο επειδή εργαζόταν σε Αρμένιο έμπορο ή ζούσε σε συνοικία Αρμενίων. Εντούτοις, αυτό δεν αναιρεί τη γλωσσολογική ανάλυση του επωνύμου ούτε μας επιτρέπει να επινοήσουμε άλλη ετυμολογική αναγωγή. Μπορώ να σας συστήσω σχετική βιβλιογραφία ως προς τη γλωσσολογική βάση τής ονοματολογίας.

3) Δεν είμαι ειδικός στη γενετική· εκλεκτοί επιστήμονες όπως οι αγαπητοί @Καλογερόπουλος και @Τζαβάρας μπορούν να εκφράσουν πολύ εγκυρότερη γνώμη, αν το επιθυμούν. Όσα γνωρίζω από τη γενετική συνηγορούν στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος τού γενετικού πολυμορφισμού τού ανθρώπου φαίνεται να είναι μάλλον παροδικό παρά εξισορροπημένο. Είμαι, ωστόσο, βέβαιος ότι η γενετική γενεαλογία, αν είναι αναγνωρισμένη επιστήμη όπως αναφέρετε, δεν αναλύει πληθυσμικά στοιχεία με βάση τα επώνυμα και τη ρευστή προέλευσή τους.

Ευχαριστώ και πάλι για την άποψή σας. Ήταν χαρά μου ότι συζήτησα μαζί σας. Ευχαριστώ. Dr Moshe 21:42, 5 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχουν κάποια κοινά λάθη στην όποια επίκληση γενετικής δεξαμενής εδώ αναφέρονται τα κοινότερα. Γενικά θα συμφωνήσω, βέβαια, ότι οι γενετικές έρευνες δεν αναλύουν πληθυσμιακά στοιχεία βάσει επωνύμων. Ακόμα και η στοχευμένη γενετική έρευνα έχει μεγάλα περιθώρια λάθους--Kalogeropoulos (συζήτηση) 21:56, 5 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Ετυμολογία των επωνύμων[επεξεργασία κώδικα]

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση σας. Η εκδοχή περί αρμενικής καταγωγής βασίζεται στην λαϊκή γλώσσα (Μπαμπινίωτης, 1998). Γλωσσικά η «λαϊκή γλώσσα» είναι ένα ιδίωμα και δεν θεωρείται επιστημονική βάση ετυμολογίας.

Η Ελληνική ετυμολογία τις λέξεως προέρχεται απο την ουσιαστική αρχ. ελληνική 'άρμενον' που μας δήνει: αρμενιστής, αρμενίζω κτλ.

Lexikon tēs Hellēnikēs glōssēs ... kai lexikon epitomon tōn en tois hellēnikois syngrammasin apantōntōn kyriōn onomatōn, Volume 1, Skarlatos D. Vyzantios

https://el.m.wiktionary.org/wiki/%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF

Γέωργιος Δ Μπαμπινίωτης Kentro Lexikologias, 1998: Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας με σχόλια για τη σωστή χρήση των λέξεων: ερμηνευτικό, ετυμολογικό, ορθρογραφικό, συνωνύμων, αντιθέτων, κυρίων ονομάτων, επιστημονικών όρων, ακρωνυμιών

Με εκτίμηση, Αλέξανδρος Αρμένης (συζήτηση) 05:06, 6 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ, αγαπητέ, για το σχόλιό σας. Κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη της ελληνικής λ. ἄρμενον και των παραγώγων της. Εντούτοις, το επώνυμο Αρμένης σαφώς δεν προέρχεται από αυτήν ούτε υποστηρίζεται κάτι τέτοιο από τα λεξικά. Αν υπήρχε τέτοιο παράγωγο, θα ήταν πιθανότατα Αρμενάς, όπως συμβαίνει με τόσα επώνυμα προερχόμενα από ελληνικά επαγγελματικά, π.χ. Ψωμάς, Ψαθάς, Βουτυράς, Καλαθάς κτλ. Ένα επιστημονικό βιβλίο που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε κάποια εξοικείωση με τις αρχές και τις μεθόδους τής επιστημονικής ονοματολογίας είναι του Χ. Συμεωνίδη, 1992: Εισαγωγή στην ελληνική ονοματολογία (Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη). Ευχαριστώ. Dr Moshe

Δεν μπορώ να αναιρέσω την επεξεργασία μου ας είναι λάθος.[επεξεργασία κώδικα]

Την τοποθέτηση μου πέρι τοποθέτησης της οικογένειας σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα και αλλού είναι δική μου και δέν έχω καμία πυγή να υποστηρήξω τα στοιχεία αυτά. Καταλαβαίνο ότι απαιτούνται πολύ ισχυρές πηγές για την τοποθέτηση σε αυτήν την σελίδα και προσπαθώ να τα σβίσω αλλα δεν μ'αφήνει. Βοήθεια παρακαλώ Αλέξανδρος Αρμένης (συζήτηση) 16:35, 8 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)[απάντηση]