Αρμένης (επώνυμο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ελληνικό επώνυμο Αρμένης έχει ιστορικά εδραιωθεί στην Κρήτη, τη Χίο, τη Μήλο, την Τήνο, τα Ιόνια νησιά και την Πελοπόννησο. Στην Δύση η οικογένεια εγκαταστάθηκε στις περιοχές της Λιγουρίας, της Πιατσέντσας, της Βενετίας, του βασιλείου της Νάπολης, της Σικελίας και των προβηγκιανών οικισμών του Σιστερόν, του Νοβ και του Οργκόν.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επώνυμο Αρμένης προέρχεται από το αρχ. εθνωνυμικό Ἀρμένιος και προσδιορίζει οικογένειες απώτερης αρμενικής καταγωγής. Κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και κυρίως μετά το 961 μ.Χ. αρμενικοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές τής Ελλάδας, κυρίως νησιωτικές, πράγμα που στάθηκε αφορμή για τον σχηματισμό προσωνυμίων, επωνύμων και τοπωνυμίων σχετικών με τους Αρμενίους[1][2][3].

Πρόσωπα της οικογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλάδος Κέρκυρας:

Κλάδος Ιωαννίνων:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ξανθουδίδης, Στέφ. (1903). Χριστιανικαὶ ἐπιγραφαὶ ἐκ Κρήτης. 15. Αθηνά. σελ. 116. 
  2. Κριαράς, Εμμ., επιμ. (1973). «Αρμένης». Λεξικό τής μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας. 3. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σελ. 201. 
  3. Συμεωνίδης, Χ., επιμ. (2010). «Αρμένης». Ετυμολογικό λεξικό των νεοελληνικών οικωνυμίων. 1. Λευκωσία: Κέντρο Μελετών Ι.Μ. Κύκκου, σελ. 291.